دندانپزشکی زیباییکامپوزیت دندانمقالات و مطالب آموزشی

مزایا و معایب کامپوزیت دندان ( مطلب کامل و صادقانه )

اگر شما دندان شکسته و یا معیوبی دارید که اعتمادبه نفس شما را گرفته است، کامپوزیت دندان بهترین روش برای پوشاندن این دندان است. نصب کامپوزیت مراحل پیچیده ای ندارد و بسیارساده است. درواقع دندان پزشک رزین های کامپوزیت را روی دندان قرار می دهد و به آنها فرم می دهد. بدین ترتیب ظاهر بسیارزیبایی را به دندان هایتان می بخشد. در این مطلب سعی می کنیم اطلاعات بیشتری را درباره مزایا و معایب کامپوزیت دندان صحبت کنیم. همراه ما باشید تا بیشتر در این باره صحبت کنیم.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

مزایا و معایب کامپوزیت ونیر؛ انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان دارای نمونه های متفاوتی است که البته هریک ویژگی های خاص خود را دارند. درادامه به معرفی انواع کامپوزیت و ویژگی های آن می پردازیم. بعد از معرفی انواع مختلف به مزایا و معایب کامپوزیت آن میپرداریم. شما میتوانید از این بخش گذشته و بخش مزایا و معایب کامپوزیت مطالعه کنید.

1) ماکروفیل

ماکروفیل یا به عبارت دیگر همان دانه درشت از مدل های بادوام کامپوزیت می باشد که در سال های اخیر پرطرفدارشده است. تفاوت ماکروفیل با دیگر انواع کامپوزیت موجود این است که در ساختار آن از ذرات بین 10تا 15 میلی متر استفاده شده به همین دلیل نیز مقاومت بیشتری دارد. البته همین مقاومت بالا می تواند در برخی از موارد مشکل ساز باشد برای مثال ترمیم ماکروفیل کمی سخت است.

2) میکروفیل

این مدل کامپوزیت نسبت به مدل های قبلی ذرات کوچکتری برای پولیش ساخته می شوند. میکروفیل ظاهر دندان ها را یکدست، زیبا و طبیعی می کند البته که مقاومت آن به نسبت مدل های قبلی کمتر است. ترمیم میکروفیل به نسبت ماکروفیل ساده تر است و این موضوع به دلیل مقاومت کم میکروفیل است.

3) کامپوزیت هیبریدی

کامپوزیت هیبریدی استفاده بیشتری برای دندان پزشکان دارد برخی از ذرات به کاررفته در آن در اندازه ای بین 10 الی15 میکرومتر و برخی دیگر تا 40میکرومتر نیز می رسد.

مقاومت این کامپوزیت در برابر ساییدگی و ضربه مقاومت خوبی دارد البته که شاید برای زیبایی بیشتر آن گاهی نیاز به ترمیم پیدا کند.

4) نانو کامپوزیت

از کاربردیترین انواع کامپوزیت دندان می توان به نانو کامپوزیت اشاره کرد که می تواند مشکلات کامپوزیت هیبریدی را نیز حل کند.اندازه ذرات در این کامپوزیت در حدود 20 نانومتر است که در برابر ساییده شدن مقاومت مناسبی دارد. البته می توانید از نانو کامپوزیت برای رفع مشکلات دندان های عقبی نیز استفاده کرد. نانوکامپوزیت قابلیت پولیش مناسبی دارد و همین نیز باعث می شود تا بتوانید مشکلات کامپوزیت هیبریدی را نیز با کمک آن حل کنید.

هریک از انواع این کامپوزیت براساس ویژگی هایی که دارند، با مشورت پزشک انتخاب می شوند.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

مزایای کامپوزیت دندان 

کامپوزیت دندان یکی از روش هایی است که شما باکمک آن می تواند تنها در یک جلسه دندان هایتان را سفید و زیبا کنید. به همین دلیل نیز این روش بین بسیاری از هنرمندان برای اصلاح لبخند استفاده می شود. درادامه ی مطلب مزایا و معایب کامپوزیت، ابتدا به بررسی مزایای کامپوزیت دندان می پردازیم:

1) سفیدشدن دندان ها

از مهم ترین و اصلی ترین مزایای کامپوزیت دندان که در همان جلسه اول شما را شگفت زده خواهدکرد، سفیدشدن دندان ها می باشد. اگر رنگ دندان هایتان با هم فرق دارد و شما را اذیت می کند، کامپوزیت بهترین روش برای اصلاح آن خواهدبود. البته که شما می توانید از موارد دیگری نظیر خمیردندان و یا پودرسفیدکننده نیز برای سفیدشدن دندان ها کمک بگیرید. البته باید بدانید که برای سفید ماندن دندان ها باید به اندازه کافی از آنها مراقبت کنید و به هیچ عنوان نوشیدنی های رنگی را مصرف نکنید. مصرف این نوشیدنی ها می تواند رنگ کامپوزیت را به کلی تغییر دهد پس عملا دندان هایتان به رنگ قبلی برخواهدگشت.

کامپوزیت دندان رنگبندی متنوعی دارد به همین دلیل نیز دندان پزشک می تواند بهترین و نزدیک ترین رنگ را به رنگ پوست شما انتخاب کند. سپس با کمک آن می توانید دندان های یکدست و سفیدی داشته باشید.

2) ترمیم دندان های کج

بسیاری از افراد از همان دوران کودکی دندان های کج و نامرتبی دارند که آنها را دچار کمبود اعتمادبه نفس می کند. در موارد بسیارشدید تنها ارتودنسی برای ترمیم دندان های کج موثر خواهدبود. اما اگر این میزان کج بودن دندان ها خفیف باشد، کامپوزیت نیز یکی از روش های درمانی مقرون به صرفه خواهدبود. درواقع می توان گفت با کمک کامپوزیت هم می توانید دندان های کج را یکدست و مرتب کنید و هم فاصله بین دندانی را از بین خواهیدبرد.

دقت داشته باشید اگر شکاف دندان بسیارزیاد باشد و یا دندان ها به میزان قابل توجهی کج باشند، تنها روش درمانی ارتودنسی خواهدبود. ارتودنسی می تواند دندان های کج را صاف و فاصله بین دندان ها را نیز کم کند. البته که باید مدت زمان زیادی را برای این روش درمانی صرف کرد.

3) تغییر اندازه دندان ها

با کمک کامپوزیت می تواند اندازه دندان هایتان را نیز تغییر دهید. برای مثال اگر دندان های کوتاهی دارید و می خواهید کمی آنها را بلندتر و البته یکدست کنید، می توانید با کمک کامپوزیت اینکار را به راحتی انجام دهید. از مهم ترین مزایای کامپوزیت این است که می توانید با کمک آنها به دندان انحنای بیشتری بخشید و یا آنها را خرگوشی کرد.

4) ترمیم دندان های شکسته

اگر میزان شکستگی دندان ها جزئی باشد نیز می توانید از مزایای کامپوزیت استفاده کرده و این دندان های شکسته را ترمیم کنید. برخی از افرادی که دچار حوادثی نظیر تصادف می شوند، شکستگی هایی را در دندان های خود دارند که مسلما برای آنها اذیت کننده خواهدبود. اگر میزان این شکستگی ها جزئی باشد، می توان با کمک کامپوزیت آن را درمان کرد. البته در موارد دیگری نیز می توان از درمان ترمیمی کامپوزیت استفاده کرد. برای مثال اگر دندان های شما به اندازه کافی ساییده شده باشند اما به ریشه دندان صدمه ای واردنشده باشد، می توان از کامپوزیت کمک گرفت.

5) حفظ ساختار دندان

در کامپوزیت دندان به هیچ عنوان مینای دندان تراشیده نمی شود به همین دلیل نیز به ساختار دندان ضرری وارد نمی شود. پس اگر جز افرادی هستید که نمی خواهید در عین زیباشدن دندان ها ساختار آنها نیز صدمه ببیند، کامپوزیت بهترین روش درمانی برای شما خواهدبود. در روش های دیگری نظیر لمینت دندان پزشک مینای دندان در حد چند میلی متر تراشیده می شود و درنهایت نیز روکش روی لثه نصب می شود. مقابل کامپوزیت از مواد رزینی ساخته می شود که پس از فیکس شدن با کمک لیزر سفت می شود. در کامپوزیت به هیچ عنوان مینای دندان تراشیده نمی شود مگر اینکه با دندان های خیلی بزرگ باشند و با قراردادن ماده کامپوزیتی خیلی بزرگ و برجسته شوند.

6) طول درمان بسیارکوتاه

از مهم ترین فواید کامپوزیت دندان این است که مراحل انجام آن بسیارکوتاه است و به سرعت انجام می شود. در این روش قالب گیری صورت نمی گیرد که وقت گیر باشد در همان جلسه اول کامپوزیت روی دندان قرارمی گیرد. درواقع اگر به دنبال روشی هستید که در کمترین مدت زمان دندان هایتان را صاف و زیبا کنید، کامپوزیت بهترین روش برای شما خواهدبود.

7) هزینه مناسب

امروزه روش هایی که برای زیباسازی دندان ها به کارمی رود، متفاوت اند. اما از بین تمامی این روش ها کامپوزیت یکی از مقرون به صرفه ترین روش هاست که برای بیمار از نظر هزینه ها مناسب تر است.

8) برگشت پذیری

اگر پس از انجام کامپوزیت دندان به هر دلیلی از آن خسته شدید، می توانید به راحتی آن را ریمو کنید. زیرا در این روش مینای دندان تراشیده نمی شود به همین دلیل نیز محدودیتی برای برداشتن آنها وجودندارد.

9) حساسیت کمتر

از آنجایی که در این روش مینای دندان دستکاری نمی شود، حساسیت کمتری نسبت به روش های دیگر برای شما ایجاد می شود.

با وجود تمامی مزایایی که از کامپوزیت دندان بیان شد، می توانید آن را با روش های دیگر مقایسه کرده و درنهایت برای انجام آن تصمیم بگیرید.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

معایب کامپوزیت دندان

پس از بررسی محاسن در مطلب مزایا و معایب کامپوزیت نوبت به بررسی معایب میرسد. کامپوزیت دندان در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی است. اگر تصمیم خود را برای انجام کامپوزیت دندان قطعی کرده اید، بهتراست از این معایب نیز اطلاع داشته باشید. بدین ترتیب می توانید با دیدبازتری برای انجام آن اقدام کنید و بعدها در صورت بروز مشکل با آگاهی پیش بروید.

1) ماندگاری کمتر نسبت به سایر روش ها

روش های دیگری نظیر لمینت نیز برای زیباسازی دندان ها وجوددارد که کامپوزیت نسبت به آنها ماندگاری کمتری دارد. درواقع می توان گفت کامپوزیت مقاومت کمتری نسبت به لمینت دارد و نهایتا براساس میزان مراقبت های شما می تواند تا ده سال دوام داشته باشد. اما طول عمر لمینت بیش از این است به همین دلیل اگر به دنبال روشی هستید که ماندگاری بیشتری داشته باشد، می توانید لمینت را انتخاب کنید.

2) لکه پذیری سریع

یکی از ویژگی های کامپوزیت، لکه پذیری سریع آن است که با مصرف نوشیدنی های رنگی به سرعت اتفاق می افتد. به همین دلیل با قراردادن کامپوزیت خیلی با در خوردن و نوشیدن احتیاط کنید.

3) نیاز به پولیش و ترمیم

دقت داشته باشید اگر جز آن دسته از افرادی هستید که تصور می کنید با قرارگیری کامپوزیت روی دندان دیگر می توانید تا سالیان سال از آن استفاده کنید، کاملا در اشتباهید. کامپوزیت نیاز به نگهداری و مراقبت جدی دارد. برای مثال لازم است به صورت منظم مسواک بزنید، از نخ دندان استفاده کنید و حتی هر شش ماه یکبار نیز پولیش کنید. پولیش کامپوزیت سبب درخشندگی و زیبایی دندان هایتان خواهدشد.

4) ظاهر غیرطبیعی

رزین کامپوزیت بدون تراش مینای دندان روی آن قرارمی گیرد به همین دلیل نیز شاید در این روش دندان هایتان به اندازه کافی طبیعی به نظر نخواهندرسید. البته اگر از برندهای معتبر تولیدکننده کامپوزیت استفاده کنید شاید بتوانید این موضوع را تاحدودی حل کنید. البته که برای نصب این کامپوزیت نیز باید از یک دندان پزشک حرفه ای و مجرب کمک بگیرید.

5) عفونت لثه

قبل از اینکه کامپوزیت روی دندان قراربگیرد باید دندان ها و لثه به صورت کامل از نظر عفونت و پوسیدگی بررسی شود. سپس پاکسازی به صورت کامل روی دندان انجام شود تا دندان برای نصب کامپوزیت آماده شوند. اگر این مراحل به درستی انجام نشود، مسلما به عفونت لثه دچار خواهیدشد.

البته در برخی از موارد عفونت دندان های زیرین از دید بیمار پنهان می ماند و همین خود نیز می تواند سبب عفونت لثه شود. شما باید پس از انجام کامپوزیت به صورت دقیق و دوره ای به دندان پزشک مراجعه کنید تا پوسیدگی های احتمالی به سرعت رفع شوند.

6) واکنش های آلرژیک

پس از کاشت کامپوزیت دندان این احتمال وجوددارد که رزین کامپوزیت برای لثه شما حساسیت هایی را ایجادکند. این واکنش آلرژیک نشانه های متفاوتی دارد که ازجمله آنها می توان به احساس سوزش ، تورم و قرمزشدن لثه اشاره کرد. البته دندان پزشک بلافاصله این علائم را تشخیص داده و درجهت درمان و رفع علائم به شما کمک خواهدکرد.

7) عدم تطابق دندان ها

پس از قرارگیری کامپوزیت روی دندان ها این احتمال وجوددارد که سایز دندان تغییر کند. پس احتمالا دندان های فرد به خوبی روی یکدیگر قرارنمی گیرد و همین نیز باعث می شود تا فرد برای غذاخوردن و یا سایر مواردی نظیر صحبت کردن به مشکل بخورد. البته خوبی کامپوزیت این است که به مینای دندان صدمه ای نمی زند و قابل ریموشدن است.

8) احساس درد و ناراحتی

درد و ناراحتی را مسلما پس از انجام کامپوزیت دندان تجربه خواهیدکرد که البته در حالت معمول نهایتا پس از دو هفته از بین می رود.اگر این دردها ادامه پیدا کند، مسلما مراقبت های پس از انجام کامپوزیت را به خوبی انجام نداده اید. علت هرگونه دردهای ادامه دار با کمک اشعه ایکس تشخیص داده می شود.

9) ترک خوردن کامپوزیت

اگر کامپوزیت می کنید باید نکات مراقبتی مربوط به آن را نیز به خوبی رعایت کنید. مصرف موادغذایی خیلی گرم و یا سرد می تواند سبب ترک خوردن کامپوزیت شود.

هریک از عوارض بالا می تواند در اثر انجام کامپوزیت دندان اتفاق افتد. به همین دلیل نیز باید با آگاهی کامل نسبت به انجام آن تصمیم بگیرید تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

مزایا و معایب کامپوزیت دندان؛ آیا کامپوزیت باث پوسیدگی می شود؟

یکی از مهم ترین سوالاتی که افراد قبل از انجام کامپوزیت از خود می پرسند، این است که آیا کامپوزیت سبب پوسیدگی دندان می شود یا خیر؟ درواقع می توان گفت این مهم ترین سوالی است که ذهن افراد را درگیر می کند و پاسخ آن نیز به صورت مستقیم روی تصمیم آنها برای انجام کامپوزیت تاثیر می گذارد؟ پاسخ این سوال منفی است. درواقع می توان گفت کامپوزیت خود به تنهایی باعث پوسیدگی دندان نمی شود و اما برای حفظ آن لازم است به خوبی بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. اگر به صورت مداوم از نخ دندان و مسواک استفاده کنید به هیچ عنوان دچار پوسیدگی دندان نخواهیدشد.

آیا کامپوزیت دندان در سایر درمان های دندان پزشکی نیز کاربرد دارد؟

کامپوزیت دندان غیر از زیبایی کاربردهای دیگری را نیز در درمان دندان پزشکی دارد. درادامه به بررسی این کاربردها می پردازیم تا شناخت بهتری از کامپوزیت دندان داشته باشید.

1) پرکردن دندان ها

موادی که برای پرکردن دندان استفاده می شود با موادکامپوزیت یکسان است. البته زمانی که دندان پوسیده می شود، ابتدا این میزان پوسیدگی دندان برداشته می شود و سپس رویه دندان با موادکامپوزیت پر می شوند. درواقع می توان گفت پرکردن دندان یکی از مهم ترین کاربردهای کامپوزیت است که از زمان های دور مورد استفاده قرارمی گیرد.

2) باندینگ دندان ها

برای اینکه عیوب ظاهری دندان ها برطرف شود نیز می توان از کامپوزیت کمک گرفت. برای مثال اگر روی دندان ها لکه ای وجودداشته باشد و یا اینکه تغییررنگ داده باشند، می تواند با کمک باندینگ آن را برطرف کرد. البته که می توان برای رفع ترک خوردگی و یا لب پریدگی دندان ها نیز از کامپوزیت استفاده کرد.

3) کمک به اتصال براکت و یا لمینت

از ساده ترین کاربردهای کامپوزیت متصل کردن براکت های کامپوزیت به سطح دندان است. برای این منظور از کامپوزیت های ماکروفیل استفاده می شود.

البته مواردی که از کامپوزیت برای زیبایی دندان ها استفاده می شود، امروزه به شدت مورداستقبال گرفته است. مواردی که در بخش بالا بیان شد، از قدیم نیز مورداستفاده بوده و اما شاید چندان به آن پرداخته نشده است.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

مزایا و معایب کامپوزیت؛ مقایسه کامپوزیت و لمینت دندان

با توجه به معایب و مزایای که از کامپوزیت بیان شد، می توانید درباره انجام و یا عدم انجام آن تصمیم بگیرید. البته باید بدانید اگر تصور می کنید این روش چندان با معیارهای شما همخوانی ندارد، روش های دیگر را نیز پیش رو خواهیدداشت. لمینت یکی از دیگر روش های زیباسازی دندان هاست که با کمک آن می توانید لبخندی زیبا داشته باشید. درادامه به مقایسه این دو روش می پردازیم.

1) هزینه پایین کامپوزیت

یکی از مهم ترین مزایایی که کامپوزیت در مقابل با لمینت دندان دارد، قیمت پایین آن می باشد. اگر نمی توانید هزینه زیادی را برای زیبایی دندان هایتان صرف کنید، کامپوزیت بهترین گزینه برای شما خواهدبود. دقت داشته باشید هردوی این روش های درمانی تحت پوشش بیمه قرارنمی گیرند به همین دلیل نیز باید خودتان هزینه آن را به صورت کامل پرداخت کنید.

2) مدت زمان انجام و مراحل

مدت زمان انجام لمینت و کامپوزیت نیز با هم متفاوت است. شما می توانید کامپوزیت را تنها در یک جلسه انجام دهید این درحالی است که لمینت چند جلسه زمان می برد و باید چندین بار به دندان پزشک مراجعه کنید. البته که طول عمر لمینت نیز نسبت به کامپوزیت به تبع بالاتر خواهدبود.

3) برگشت پذیری

کامپوزیت و لمینت دندان از نظر برگشت پذیری نیز متفاوت اند. در لمینت از آنجایی که مینای دندان تراش داده می شود، امکان برگشت آن برای فرد وجودندارد اما کامپوزیت به راحتی از روی دندان برداشته می شود. با این وجود این احتمال وجوددارد که دندان هایتان کمی حساس شوند.

4) طول عمر

طول عمر کامپوزیت به نسبت لمینت کمتر است. البته باید بدانید که طول عمر هریک از آنها مستقیما با میزان مراقبت های شما در ارتباط است. به همین دلیل نیز اگر می خواهید مدت زمان طولانی از لمینت و یا کامپوزیت استفاده کنید، باید به خوبی نکات مراقبتی مربوط به هریک از آنها را رعایت کنید. برای مثال کامپوزیت به سرعت تغییر رنگ می دهد به همین دلیل نیز باید مصرف نوشیدنی های رنگی را به حداقل برسانید درغیراین صورت مجبورخواهیدشد برای ترمیم آن اقدام کنید.

5) استحکام و مقاومت

استحکام و مقاومت لمینت نسبت به کامپوزیت بسیاربیشتر است. دقت داشته باشید لمینت در لابراتوار با دستگاه های پیشرفته ساخته می شود و همین نیز استحکام بسیاربالایی دارد و در برابر ضربه نیز مقاومند. البته کامپوزیت نیز مقاومت مناسبی دارد با این وجود به سرعت تغییررنگ می دهد و نیاز به مراقبت بیشتری دارد.

با مقایسه کامپوزیت و لمینت می توانید نسبت به انجام هریک از آنها تصمیم بگیرید. البته در این باره با توجه به شرایط تان دندان پزشک نیز می تواند مشاوره خوبی به شما بدهد.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

بالاخره لمینت بهتر است یا کامپوزیت ؟

انتخاب هریک از این دو براساس شرایط و خواسته های هر فرد صورت می گیرد و نمی توان به یکی از آنها را به عنوان گزینه بهتر اشاره کرد. برای مثال لمینت ظاهر طبیعی تری را به دندان های شما می دهد با این وجود برای انجام آن باید هزینه قابل توجهی را بپردازید. در مقابل کامپوزیت ارزان تر است اما خیلی هم لبخند طبیعی را برای شما نخواهدساخت. پس نمی توان از بین این خدمات یک مورد را برای شما پیشنهاد کرده و آن را به عنوان بهترین روش برای زیباسازی دندان معرفی کنیم.

البته باید بدانید تمامی افراد نیز نمی توانند کار لمینت و کامپوزیت دندان را انجام دهند. برخی از افراد که دندان هایشان کجی قابل توجهی دارد باید قبل از هر چیزی برای درمان آن اقدام کنند تا بتوانند دندان های یکدست و خوبی داشته باشند. علاوه براین افرادی که درگیر بیماری های مربوط به لثه هستند نیز باید نسبت به درمان اقدام کرده و حتما با اجازه پزشک برای انجام هریک از خدمات لمینت و کامپوزیت اقدام کنند.

البته این احتمال نیز وجوددارد که فرد مشکل خاصی هم نداشته باشد اما برخی از عادات نامناسب وی را کاندیدی مناسبی برای انجام کامپوزیت دندان نداند. برخی از عادات نامناسب می تواند صدماتی را به کامپوزیت و یا لمینت وارد کند ازجمله این عادات می توان به جویدن ناخن اشاره کرد که شایع است. عادات دیگری نظیر دندان قروچه نیز مانع انجام کامپوزیت خواهدشد. البته دندان پزشک از قبل درباره تمامی این عادات از شما سوال می پرسد تا بتواند خدمات خوبی را برای زیباترکردن دندانهایتان به شما ارائه دهد.

تیم تحریریه کلینیک ثمین دنتال

کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس، یکی از مجهز ترین کلینیک های شرق تهران است که تمام خدمات دندانپزشکی را به همشهریان عزیز تهرانی و البته سایر شهرهای ایران ارائه میکند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا