پر کردن دندانخدمات درمانی دندانمقالات و مطالب آموزشی

مراقبت بعد از پر كردن دندان + 18توصیه مهم بعد از ترمیم دندان

یکی از مهم ترین مسائلی که بسیاری از افراد به آن دقت نمیکنند، مراقبت بعد از پر کردن دندان است. اگر دندان های پوسیده یا آسیب دیده دارید، احتمال زیادی وجود دارد که به پر کردن دندان نیاز داشته باشید. پرکننده ها از مواد مختلفی ساخته می شوند که می توانند قسمت هایی از دندان آسیب دیده شما را پر کرده و به حفظ ساختار دندان و بازگرداندن عملکرد طبیعی دندان کمک کنند.

پر کردن دندان یکی از روش های رایج دندانپزشکی است که برای درمان حفره های پوسیده دندان استفاده می شود. پس از درمان پر كردن دندان، باید با نکات مراقبتی بعد پرکردن دندان آشنا شوید تا بتوانید سلامت دندان ترمیم شده خود را برای مدت طولانی حفظ کنید. در ادامه ی این مطلب ما به بررسی و ارائه نکات مهم و مراقبت هایی که لازم است بعد از پر کردن دندان انجام دهید، می پردازیم.

مراقبت بعد از پر کردن دندان و ترمیم دندان

مراقبت های بعد از پر کردن دندان؛ بعد از پر كردن دندان چه میشود؟

مراقبت های بعد از پر کردن دندان باید جدی گرفته شوند. عوارضی وجود دارد که ممکن است پس از پر کردن دندان ممکن است رخ بدهد. برخی از این عوارض معمولی و رایج هستند که انتظار می رود ظرف چند روز از بین بروند. برخی دیگر عوارضی هستند که باید توسط دندانپزشک کنترل و درمان شوند. عوارض بعد از پر کردن دندان ممکن است بسته به سلامت دهان و دندان بیمار و نوع مداخله متفاوت باشد.

دندانپزشکان معمولاً ناحیه اطراف دندان را قبل از پر کردن بی حس می کنند. بنابراین بیمار به مدت 1 الی 2 ساعت در حین و هم بعد از فرایند پرکردن دندان احساس بی حسی می کند. با این حال، پس از اینکه این بی حسی موضعی اثر خود را از دست داد، ممکن است برخی از عوارض ناخوشایند در فرد بروز کند.

برخی از این عوارض عبارتند از :

  • احساس درد هنگام تنفس یا مصرف نوشیدنی های سرد و گرم، به ویژه در هوای سرد؛
  • حساسیت لثه ها؛
  • درد هنگام فشردن دندان ها؛
  • درد هنگام غذا خوردن، مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن.

ممکن است بعد از پر كردن دندان متوجه ناراحتی یا درد متوسط ​​تا خفیف شوید. در بیشتر مواقع، این احساس باید در عرض 12 ساعت بعد از پر كردن دندان کاهش یابد و شما می‌توانید بدون اینکه حساسیت در دندان‌های خود یا تحریک در دهان خود احساس کنید، غذا بخورید.

همچنین بهتر است مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن مصرف کنید تا هر گونه درد یا ناراحتی فیزیکی پس از پر کردن دندان را کاهش دهید.

عفونت همچنین می تواند در اثر کامل تمیز نکردن کانال حفره دندان قبل از بعد از پر كردن دندان توسط دندانپزشک رخ دهد. پالپیت عفونت انتهای ریشه دندان است و با آبسه های چرکی روی لثه ظاهر می شود. در این موارد انجام درمان ریشه برای بیمار نیاز است و ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشد که باید آن ها طبق دستور پزشک و سر ساعت مصرف کنید.

مراقبت بعد از پر کردن دندان و ترمیم دندان

مراقبت بعد از پر كردن دندان؛ بعد از ترمیم دندان چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

در این بخش به صورت کامل تمام مواردی که باید بعد از پر کردن دندان برای مراقبت کردن از آن به کار ببرید آورده شده است.

1) مراقب لبهایتان باشید

برای بررسی اینکه آیا بی حسی بعد از پر کردن دندان از بین رفته است، هرگز با گاز گرفتن لب یا زبان با دندان های خود این وضعیت را چک نکنید. زیرا این نیروی گزنده، ممکن است در واقع بسیار بیشتر از آن چیزی باشد که فکر می کنید و آسیبی که وارد کرده اید را می توان پس از از بین رفتن بی حسی درک کرد.

بهتر است این کار را می توانید با لمس لب خود با انگشت آزمایش کنید. به طور کلی، اثر بی حسی می تواند تا 3 ساعت بعد از عمل های فک بالا باقی بماند. در دندان های فک پایین، مدت این بی حسی می تواند به 5 یا 6 ساعت برسد. این زمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

2) به بهداشت دهان و دندان ها اهمیت بدهید

ازجمله مهم ترین مراقبت های بعد از پر کردن دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان است. رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند به شما در حفظ سلامت دندان ها، لثه ها و مواد پرکننده کمک کند. این بدان معنی است که شما باید دو بار در روز مسواک بزنید و مانند دندان های طبیعی خود با دندان پر کرده رفتار کنید. بعد از پر کردن دندان نیازی نیست برای مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن صبر کنید.

تا زمانی که به آرامی مسواک بزنید و اطراف دندان را با دقت نخ دندان بکشید، باید آن ناحیه را تمیز نگه دارید.دندان  پر شده می تواند مجدداً پوسیده شود، بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت منظم و استفاده از نخ دندان، مصرف کمتر مواد قندی و شیرینی ضروری است.

مراقبت بعد از پر کردن دندان و ترمیم دندان؛ خوردن بعد از ترمیم

3) خوردن و آشامیدن تا دو ساعت بعد از پر کردن ممنوع

پس از پرکردن دندان، خوردن و آشامیدن باید پس از اتمام دوره زمانی تعیین شده توسط دندانپزشک باید شروع شود. از آنجایی که اثر بی حسی تا چند ساعت روی دندان و لب و لثه ها باقی می ماند، جویدن ممکن است منجر به آسیب های جدی برای فرد شود. عملیات جویدن باید با سمت پر نشده انجام شود.

اگرچه در سال های اخیر استفاده از پرکننده آمالگام (نقره-فلز) کاهش یافته است، اما همچنان نوعی پرکردن دندان است که می توان با خیال راحت از آن استفاده کرد و در برخی موارد خاص جایگزینی ندارد. امروزه، اگرچه پر کردن کامپوزیت به طور کلی انجام می شود، پر کردن آمالگام نیز می تواند در موارد نادری که کامپوزیت موفقیت آمیز نباشد، اعمال می شود.

انواع مختلفی پر کننده دندان وجود دارد که هر یک، زمان متفاوتی برای سفت شدن دارند. آگاهی از زمان سفت شدن، به شما یک بازه زمانی کلی می دهد که باید در آن، به طور ویژه مراقبت بعد از پر کردن دندان انجام دهید تا به دندان پر شده آسیبی نرسد.

پر کردن آمالگام در عرض 2 ساعت به سختی نسبی می رسد و در عرض 24 ساعت به سختی کامل می رسد. به همین دلیل اگر دندان ها با آمالگام پر شده اند تا 2 ساعت چیزی نخورید و با نیمه دیگر فک که 24 ساعت پر نشده است غذاهای سفت بخورید.

پر کردن دندان با کامپوزیت، 24 الی 48 ساعت طول می کشد  تا به سختی کامل برسد. پر کردگی سرامیکی بلافاصله با کمک نور آبی دندانی سفت می شود. گلاس آینومرها 3 ساعت پس از پر شدن سفت می شوند.

4) ایجاد برق گرفتگی با برخورد آمالگام و وسایل فلزی ( مثل قاشق )

در برخی بیماران برخورد قاشق‌های استیل به ماده پر کننده آمالگام، باعث ایجاد حالتی مانند برق گرفتگی و درد در محل دندان پر شده می شود. گاز گرفتن ورقه‌ های آلومینیومی مثل پوست شکلات هم منجر به بروز این حالت می‌شود. اگر این حالت زیاد پیش می‌ آید و شما را آزار می‌ دهد به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا نوع ماده پر کننده را عوض کند.

مراقبت های بعد از پر کردن دندان و ترمیم دندان ؛ نوشیدنی ها

5) در انتخاب مواد نوشیدنی دقت کنید

تا زمانی که بی حسی برطرف نشود، نباید نوشیدنی های خیلی سرد و گرم بخورید و بنوشید، زیرا ممکن است به بافت های نرم مانند زبان، گونه ها و لب ها آسیب برساند. افراد زیادی هستند که می خواهند بعد از پر کردن دندان چای و قهوه بنوشند. اما مصرف نوشیدنی گرم پس از پر کردن توصیه نمی شود. البته 3-4 ساعت بعد از پر شدن قابل مصرف است.

6) احساس ناراحتی و نداشتن عادت به دندان پر شده

ممکن است بعد از پرکردن دندان، سطح دندان پر شده حالت زبر داشته باشد یا احساس کنید که ارتفاع آن زیاد است. در این حالت ممکن است دندان پر شده زبان را خراش دهد و زخم کند. به مرور زمان شما به دندان پر کرده عادت می کنید ولی اگر 3-4 روز دیگر به آن عادت نکردید، در نوبت بعدی به دندانپزشک خود بگویید، او دوباره یک پولیش کوچک روی این دندان انجام می دهد.

7) مراقبت های بعد از پر کردن دندان؛ حساسیت در دندان پر شده

خوردن، جویدن غذا، نوشیدنی های سرد یا گرم ممکن است باعث حساسیت در ناحیه پر شود. اگر پرکردگی بسیار نزدیک به بافت زنده دندان یعنی اعصاب انجام شود، طبیعی است که حساسیت به سرما و گرما تا 2 هفته نیز طول بکشد. در عرض 2 هفته، حساسیت به تدریج کاهش می یابد و از بین می رود.

مراقبت بعد از پر کردن دندان و ترمیم دندان؛ غذاهای رنگدانه دار

8) مراقب مواد غذایی رنگ دار باشید

 در لیست مراقبت های بعد از پر کردن دندان باید مراقبت از دندان ها در مقابل مواد غذایی و نوشیدنی رنگی را نیز قرار دهیم. در پر کردگی های همرنگ دندان مانند پر کننده های کامپوزیت، بهتر است پس از مصرف غذاهای رنگی نظیر چای، قهوه، شکلات ها و کشیدن سیگار بعلت آنکه رنگ ها جذب پرکردگی می شوند دهان را با آب شستشو داده و مسواک بزنید.

همچنیبن دهانشویه ها و خمیردندان های حاوی الکل می توانند طول عمر مواد پر کننده دندان را کاهش داده و آن ها را لکه دار کنند. بنابراین بهتر است از خمیر دندان یا دهانشویه رنگی بدون الکل استفاده کنید.

9) آهسته بجوید

گاز گرفتن فشار زیادی به دندان وارد می کند که می تواند درد پس از پرکردن دندان را افزایش دهد. هنگام جویدن آهسته باشید و کاملا گاز نگیرید. این کار تماس دندان های شما با فشار را کاهش می دهد. در صورت امکان، با طرف دیگر بجوید نه با طرف پر.

10) مراقبت های بعد از پر کردن دندان؛ لطفا دهانتان را ببندید

برای مراقبت بعد از پر كردن دندان هنگام جویدن دهان خود را بپوشانید. برای برخی از افراد، حتی هوای سرد می تواند باعث ایجاد حساسیت شود. بسته نگه داشتن دهان هنگام جویدن با کاهش احتمال ورود هوای سرد به دهان از بروز این نوع دردها جلوگیری می کند.

11) نوشیدنی های گازدار

غذاهای شیرین و نوشیدنی های گازدار می توانند باعث ایجاد حساسیت در برخی افراد شوند و منجر به ایجاد پلاک در اطراف مواد پر کننده شوند. بنابراین تا یک هفته پس از پر کردن دندان از خوردن شیرینیجات و شکلات بپرهیزید.

مراقبت بعد از پر کردن دندان و ترمیم دندان ؛ مواد غذایی سخت

12) مواد غذایی سفت و سخت

آجیل، بادام زمینی، آبنبات های سفت یا یخ را نجوید. گاز گرفتن غذاهای سفت می تواند مواد پر کننده ای را که هنوز به طور کامل سفت نشده است از بین ببرد.

13) غذاها نوشیدنی های اسیدی

باید از غذاها و نوشیدنی های اسیدی مانند نارنگی، پرتقال، مشروبات الکلی و گریپ فروت دوری کنید. به طور کلی توصیه می کنیم تا چند روز پس از پر کردن دندان از نوشیدنی ها و غذاهای بسیار سرد یا گرم خودداری کنید. خوردن غذاهای چسبناک، سفت یا جویدنی تا دو هفته اکیدا ممنوع است. همچنین برای جلوگیری از عفونت باید از مصرف غذاهای اسیدی پرهیز کنید.

14) مراقبت های بعد از پر کردن دندان؛ احساس درد و گز گز بعد از پر کردن دندان

احساس درد و گزگز بعد از پر کردن دندان، حساسیت به سرما بعد ممکن است ایجاد شود و تا 2 الی 3 هفته ادامه یابد. برای کاهش حساسیت می توانید از خمیردندان ها و دهانشویه های ضد حساسیت استفاده کنید. اگر حساسیت بعد از پر کردن دندان ادامه پیدا کرد، می‌توانید مسکن مصرف کنید.

15 ) سیگار کشیدن بعد از پر کردن دندان

لطفا اگر سیگار میکشید، به این مورد از مراقبت های بعد از پر کردن دندان توجه کنید. سیگار کشیدن بلافاصله پس از پر کردن دندان می تواند باعث بروز عفونت شود. علاوه بر این، ایمنی بدن شما را تضعیف می کند، بنابراین تا سه روز بعد از پر کردن دندان، سیگار نکشید.

16) عادت های بد مثل دندان قروچه

اگر عادت بد دندان قروچه و ساییدن دندان در شب را دارید، می توانید به پرکردگی ها و دندان های خود آسیب برسانید. برای مراقبت بعد از پر کردن دندان بهتر است تحت نظر دندانپزشک، از محافظ های دندانی استفاده کنید.

جویدن ناخن، باز کردن بطری ها، یا شکستن آجیل و مغزها با دندان از عادات بدی هستند که بعد از پر کردن دندان، سعی کنید از آن ها اجتناب کنید.

مراقبت بعد از پر کردن دندان و ترمیم دندان؛ معاینه به صورت منظم

17) مراقبت های بعد از پر کردن دندان؛ معاینات منظم

اگر می‌خواهید طول عمر پرکردگی‌های دندانی خود را افزایش دهید و هر مشکلی را قبل از بدتر شدن آن برطرف کنید، بهتر است برای معاینات منظم با دندانپزشک برنامه ریزی کنید و حداقل سالی یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید. این مورد نیز یکی از مهم ترین مراقبت های بعد از پر کردن دندان است که معمولا جدی گرفته نمیشود.

18) احساس درد و حساسیت بعد از یک هفته

اگر یک هفته الی ده روز پس از پر کردن دندان‌، هنوز حساسیت و درد زیادی را تحمل می کنید حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید و در مورد علل و راه‌حل‌های احتمالی این درد صحبت کنید. گاهی اوقات یک درمان کوچک و بدون درد ممکن است برای تسکین درد و حساسیت در محل دندان پر شده کافی باشد. در موارد نادر، ممکن است درد بیش از حد، نشان دهنده وضعیت و عوارض جدی تری باشد.

تیم تحریریه کلینیک ثمین دنتال

کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس، یکی از مجهز ترین کلینیک های شرق تهران است که تمام خدمات دندانپزشکی را به همشهریان عزیز تهرانی و البته سایر شهرهای ایران ارائه میکند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا