عوارض بلیچینگ دندان؛ آیا بلیچینگ برای دندان ضرر دارد؟

قبل از صحبت در مورد موضوع اصلی این مقاله، یعنی « معایب و عوارض بلیچینگ و اینکه آیا بلیچینگ برای دندان ضرر دارد یا خیر؟ »، اجازه دهید در مورد داشتن یک لبخند زیبا مواردی را گوشزد کنیم. مهم ترین عنصر یک لبخند زیبا، بدون شک داشتن دندان های سفید و درخشان هستند. اما تغییر رنگ دندان ها، زرد و لکه دار شدن آن ها به دلایل مختلف، یکی از بزرگترین موانع برای داشتن لبخندی زیبا و جذاب است.
حتی اگر دندان ها به طور مرتب مسواک زده شوند، در بیشتر مواقع نمی توان از زرد شدن دندان ها جلوگیری کرد. به همین دلیل است که تعداد کمی از مردم واقعاً دندان های روشن و سفیدی را دارند که در آرزوی آن هستند. افرادی که از رنگ دندان های خود راضی نیستند، ممکن است نتوانند به راحتی لبخند بزنند.
حتی ممکن است هنگام صحبت یا عکس گرفتن دهان خود را بپوشانند و دندان های خود را پنهان کنند. در برخی موارد ظاهر یا رنگ دندان ها می تواند منجر به از دست دادن اعتماد به نفس و حتی بروز برخی مشکلات روحی برای فرد شود.
زمانی که بلیچینگ به کمک شما می آید
برای رفع این وضعیت و حل این مشکل، می توان از روش بلیچینگ (Bleaching) یا سفید کردن دندان به صورت حرفه ای استفاده کرد. در فرآیند بلیچینگ، تغییر رنگ هایی که به دلایل مختلف به لایه های مینا و عاج دندان نفوذ کرده اند، از بین می روند و دندان ها مطابق با رنگ و سایه های قبلی خود سفید می شوند. قبل از درمان بلیچینگ، لکه های روی دندان ها پاک شده و پلاک های دندانی تمیز می شود. دندان ها و لثه های مشکل دار نیز درمان می شوند.
بسیاری از مطالعات علمی نشان داده اند که تمامی روش های بلیچینگ با غلظت کم پراکسید هیدروژن که تحت نظر دندانپزشک انجام می شود بی ضرر هستند اما گاهی اوقات ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی برای فرد شوند که در ادامه مطلب به بررسی این عوارض می پردازیم.
عوارض بلیچینگ با لیزر و بدون لیزر؛ روش های انجام بلیچینگ دندان
فرآیندهای سفید کردن دندان بر اساس دو تکنیک مختلف انجام می شود. یکی از آن ها، فرایند سفید کردن حرفه ای در مطب و توسط دندانپزشک است که می تواند رنگ دندان ها را تا 4 درجه روشن تر کند.
این روش سریع ترین، ایمن ترین و موثرترین راه برای سفید کردن دندان هاست. در این روش، سفید کردن دندان ها با استفاده از حرارت یا اشعه ماوراء بنفش با ژل سفید کننده دندانی که دندانپزشک تشخیص می دهد برای فرد مناسب است، انجام می شود.
1) بلیچینگ در مطب با لیزر ( بلیچینگ آفیس )
قبل از انجام بلیچینگ دندان، پلاک های دندانی و سطح مینای دندان به صورت حرفه ای تمیز می شود. سطح دندان پولیش شده و عکس گرفته می شود. سپس تُن و سایه رنگ دندان طبیعی فرد مشخص می شود. سپس از ژل حاوی ماده سفید کننده ای به نام هیدروژن پراکسید بر روی دندان ها استفاده می شود که توسط نور یا حرارت فعال می شود.
همچنین می توان از غلظت های مختلف ژل پراکسید هیدروژن برای سفید کردن دندان استفاده کرد، اما دندانپزشک باید تصمیم بگیرد که چگونه و به چه میزان از آن استفاده کند.در حین استفاده از ژل محافظ لثه برای جلوگیری از آسیب به لثه استفاده می شود و بیمار از عینک برای محافظت از چشم استفاده می کند. سفید کردن دندان در مدت زمان 20 دقیقه تا 30 دقیقه انجام می شود.
2) بلیچینگ در خانه ( بلیچینگ هوم )
روش دیگر، بلیچینگ دندان در خانه است. با قرار دادن ژل در دهانی پلاستیکی که مخصوص بیمار تهیه شده است، انجام می شود. در پایان این فرآیند، دندان های فرد در عرض 5 یا 6 روز سفید می شوند. این ژل باید بین 4 تا 8 ساعت در روز استفاده شود.
انجام بلیچینگ برای همه نتایج یکسانی ندارد. میزان روشن شدن رنگ دندان به ساختار دندان بستگی دارد. نتیجه فرآیند سفید کردن بسته به ساختار دندان فرد متفاوت است و بین 6 ماه تا 2 سال ثابت می ماند. البته این مدت به خود شخص هم بستگی دارد. در حین و بعد از سفید کردن، باید حداقل دو هفته از موادی که دندان ها را لکه دار می کنند اجتناب کرد.
آیا بلیچینگ برای دندان ضرر دارد؟
فرآیند بلیچینگ اگر زیر نظر دندانپزشک و با روش صحیح و اصولی انجام شود؛ هیچ آسیبی برای دندان ندارد. بلیچینگ دندان باعث آسیب دائمی به دندان ها یا تغییر ساختاری نمی شود، دندان های شما ضعیف نمی شوند و مینای دندان آسیب نمی بیند.
شایع ترین عارضه جانبی بلیچینگ، حساسیت دندان به سرما و هوا است. به ندرت ممکن است درد در لثه و گلو و ناراحتی معده رخ دهد. حساسیت دندان بعد از 2-3 روز از بین می رود. سایر عوارض جانبی ناشی از مصرفِ ژل هیدروژن پراکسید و بلع مقداری از آن است که معمولاً طی 24 تا 48 ساعت خود به خود برطرف می شود.
حساسیت به نوشیدنی های سرد و گرم نیز ممکن است بعد از انجام بلیچینگ رخ دهد. معمولاً این حساسیت در عرض 24 یا 48 ساعت از بین می رود. اگر این حساسیت از بین نرفت، فرآیند انجام دوباره بلیچینگ باید قطع شود.
استفاده از خمیر دندان توصیه شده توسط دندانپزشکان که حاوی درصد فلوراید بالایی هستند، به کاهش حساسیت دندان ها کمک می کند. علاوه بر این می توان از خمیردندان های حاوی نیترات پتاسیم برای کاهش حساسیت دندان ها استفاده کرد.
عوارض بلیچینگ را بشناسید
برای سفید کردن دندان، معاینه دندان برای بررسی وجود زخم در دهان، کنترل دندان پوسیده و وجود تارتار و پلاک های دندانی انجام می شود. از آنجایی که مواد سفید کننده مورد استفاده برای بلیچینگ دندان، مواد شیمیایی هستند، به راحتی می توانند از زخم های باز و دندان های پوسیده وارد بدن شده و باعث بروز عوارض جانبی در فرد شوند.
1) حساسیت
حساسیتی که در طی فرآیند بلیچینگ تجربه می کنید، موقتی بوده و به دلیل قرار گرفتن مینای دندان در معرض هیدروژن پراکسید است که معمولا طی یک الی دو روز برطرف می شود.
علاوه بر این، همیشه مهم است که قبل از تصمیم به انجام بلیچینگ، با دندانپزشک مشورت کنید. اگر حساسیت دندان دارید نشان می دهد که مینای دندان شما قبلاً آسیب دیده است و نیاز به محافظت دارد. دندانپزشکان در این شرایط، در مورد اینکه چه نوع فرآیندی برای بلیچینگ دندان های حساس مناسب تر است، توصیه هایی می کنند و از برندهای متفاوتی از ژل سفید کننده برای فرد استفاده می کنند که به کاهش خطر حساسیت دندان در طول فرآیند کمک می کنند.
2) تحریک بافت نرم لثه توسط ماده سفید کننده دندان در روش بلیچینگ
سوختگی شیمیایی یکی از عوارض مرتبط با بلیچینگ دندان است. پراکسید هیدروژن میتواند بافتهای نرم مانند لثهها و مخاط دهان را تحریک کند و تا روزها پس از استفاده احساس خامی یا درد در آنها ایجاد کند.
علاوه بر این، عامل سفید کننده قوی پراکسید هیدروژن باعث می شود لثه های شما به محض تماس با آنها سفید شوند. عمدتاً اگر محلول سفید کننده همانی باشد که در روش های سفید کننده حرفه ای استفاده می شود. با این حال، بسیاری از تحریکات ناشی از محصولات سفید کننده دندان از بین می رود و بافت نرم مدت کوتاهی به حالت عادی باز می گردد.
علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض محصولات سفید کننده دندان مانند ژل ها یا محلول ها برای مدت طولانی ممکن است باعث التهاب لثه، تحریک لثه و قرمزی خفیف در ناحیه آسیب دیده شود. توجه داشته باشید که خونریزی و درد در موارد شدید تحریک لثه به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد سفید کننده دندان ممکن است، رخ دهد.
3) عوارض بلند مدت سفید کردن دندان ها
زیاده روی در این روش می تواند منجر به آسیب دائمی دندان شود و ظاهر طبیعی دندان شما را از بین ببرد. این فرآیند بهتر است با احتیاط انجام شود تا سفیدی بیش از حد یا آسیب غیرقابل برگشت دیگری ایجاد نشود.
سایر پیامدهای منفی می تواند ناشی از یک فرآیند بلیچینگ بیش از حد طولانی و در دفعات زیاد باشد و عوارض جانبی مانند آسیب عصبی دائمی به دندان های شما به دلیل قرار گرفتن در معرض بیش از حد ایجاد کند.
اگر بیش از حد دندان های خود را سفید کنید، مینای دندان آسیب می بیند و شروع به ساییدگی می کند که سپس روی رنگ آن ها تاثیر می گذارد. برای معکوس کردن این عارضه جانبی بلیچینگ، از خمیر دندان یا دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید که مینای دندان را تقویت می کند.
اکثر محصولات سفید کننده دندان حاوی پراکسید هیدروژن هستند. این ماده در طی فرآیند سفید کردن به آب و اکسیژن تجزیه می شود. علاوه بر این، عوارض جانبی احتمالی می تواند شامل حساسیت و تحریک دندان باشد. با این حال، زمانی که بیش از حد مصرف شود، ممکن است باعث فرسایش غیر قابل برگشت مینای دندان شود.
سوالات متداول
در این بخش قصد داریم در مورد سوالاتی که معمولا در مورد حطرات بلیچینگ مطرح میشود پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
1) آیا سفید کردن دندان برای زنان باردار بی خطر است؟
دندانپزشکان توصیه می کنند که اقدامات دندانپزشکی غیر ضروری مانند سفید کردن دندان در دوران بارداری را به تعویق بیندازید.
با توجه به ناراحتی ناشی از دراز کشیدن طولانی مدت و خطرات احتمالی استفاده از این نوع درمان در دوران بارداری، باید از انجام بلیچینگ به خصوص در سه ماهه سوم بارداری خودداری کرد.
انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) بیانیهای صادر کرده است که میگوید سفیدکنندههای دندان زمانی که طبق دستورالعمل استفاده شوند، ایمن هستند. ADA همچنین توصیه می کند که افراد قبل از استفاده از محصولات سفید کننده دندان بدون نسخه یا انجام درمان های حرفه ای با دندانپزشک خود مشورت کنند.
بلیچینگ به چه افرادی توصیه نمیشود؟
سفید کردن دندان معمولاً برای موارد زیر توصیه نمی شود:
- زنان باردار یا شیرده؛
- افراد زیر 16 سال؛
- افراد مبتلا به بیماری های لثه؛
- افرادی که دندان های قهوه ای، خاکستری یا بنفش دارند؛
- در دندان های بیش از حد فرسوده؛
- در افراد با سلامت دهان و دندان ضعیف؛
- در افراد مبتلا به اختلالات ساختاری دندان؛
- در افراد دارای حساسیت دندانی؛
- سفید کردن دندان در مواردی مانند شکستگی دندان یا پوسیدگی دندان قابل انجام نیست.
2) آیا بلیچینگ روی پرکردگی ها و پروتزهای دندانی تاثیری دارد؟
ژل سفید کننده دندان هیچ اثر منفی بر پرکردگی ها یا پروتزهای موجود در دهان ندارد. با این حال، اگر پرکردگی های پوسیده یا لق در دهان وجود دارد، باید قبل از بلیچینگ، ترمیم شوند. از آنجایی که ژل سفید کننده دندان فقط روی مینای دندان موثر است، سفید کردن پرکردگی های دهان امکان پذیر نیست.
سخن پایانی
قبل از اینکه تصمیم به سفید کردن و بلیچینگ دندان های خود بگیرید، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید. دندانپزشک دندانهای شما را ارزیابی میکند تا ببیند آیا شما کاندید مناسبی برای روشهای سفید کردن دندان هستید یا خیر و آیا بلیچینگ روی تغییر رنگ خاص شما موثر هست یا خیر.
از آنجا، میتوانید انتخاب کنید که آیا به سراغ سفید کردن حرفهای در مطب، بلیچینگ خانگی، بروید. به طور کلی، سفید کردن دندان یک عمل زیبایی ایمن است، به خصوص زمانی که توسط یک متخصص دندانپزشک انجام شود. اگر به روشن کردن لبخند خود علاقه دارید، به متخصصان کلینیک ثمین دنتال مراجعه کنید.
تیم با تجربه و ماهر ما تنها در یک جلسه دندانپزشکی، لبخند رویاهای شما را به شما هدیه می دهد. برای تعیین وقت برای سفید کردن دندان های خود همین امروز با ما تماس بگیرید.