مراحل کامپوزیت دندان و روش انجام آن به چه صورت است؟

کامپوزیت دندان یکی از روش های زیبایی و ترمیمی دندان است که با اهداف مختلفی مورد استفاده قرارمی گیرد. در کامپوزیت دندان یک لایه سفیدرنگ روی دندان ها قرارمی گیرد که آسیب های جزئی دندان را به خوبی می پوشاند. بهتراست قبل از اینکه برای انجام کامپوزیت دندان اقدام کنید با مراحل انجام آن آشنایی داشته باشید. درادامه سعی می کنیم مراحل انجام کامپوزیت دندان را با هم مرور کنیم. همراه ما باشید.
مراحل کامپوزیت دندان؛ کامپوزیت دندان چه کاربردی دارد؟
کامپوزیت دندان کاربردهای بسیارزیادی دارد و می تواند در حل بسیاری از مشکلات بیمار موثر باشد. در برخی از موارد از آن برای اتصال براکت های ارتودنسی نیز استفاده می شود. درادامه به بررسی برخی از کاربردهای دیگر کامپوزیت دندان می پردازیم:
- موادبه کاررفته در کامپوزیت دندان جز مواردی است که برای پرکردن دندان بعد از عصب کشی نیز استفاده می شود. درواقع می توان با کمک آن دندان های آسیب دیده را به خوبی ترمیم کرد.
- برای رفع مشکل شکستگی دندان ها، یکدست نبودن آنها و رفع فاصله بین آنها نیز می توان به مواد کامپوزیت استفاده کرد.
- کامپوزیت دندان کاملا رنگی مشابه رنگ دندان ها دارد به همین دلیل نیز به راحتی می تواند در کنار سایر دندان هایتان قراربگیرد.
- برای زیبایی و روشنترکردن دندان های زرد خود نیز می توانید از کامپوزیت دندان استفاده کنید و به راحتی لبخندی زیبا داشته باشید.
البته باید بدانید امروزه برای ترمیم کردن دندان ها از مواد مختلفی استفاده می شود که ازجمله آنها می توان به طلا و مواردی از قبیل آن اشاره کرد. اما اگر دندان های جلویی شما دچار آسیب شده باشد، بهتراست برای ترمیم آنها تنها از مواد کامپوزیت استفاده شود.
قبل از انجام کامپوزیت دندان باید چه اقداماتی انجام دهیم؟
قبل از اینکه برای انجام کامپوزیت اقدام کنید، ابتدا باید بهترین و معتبرترین این کلینیک ها را انتخاب کنید. دندان پزشک شما نیز باید به اندازه کافی در این زمینه مهارت داشته باشد تا عوارض پس از انجام کامپوزیت به حداقل برسد. بهتراست برای اطمینان بیشتر نمونه کارهای دندان پزشک را ببینید و البته چندین جلسه مشاوره در این زمینه داشته باشید.
حتما بخوانید » قیمت کامپوزیت دندان چقدر است؟
مراحل کامپوزیت دندان
انجام کامپوزیت دندان مراحل خاصی دارد که با انجام موبه موی آنها به بهترین شکل انجام خواهدشد. درادامه به بررسی دقیق این مراحل می پردازیم تا بتوانید با یک دید باز نسبت به انجام کامپوزیت دندان اقدام کنید.
1) مشاوره
اگر می خواهید ایرادات دندان خود را با کمک کامپوزیت به صورت کامل حل کنید، بهتراست ابتدا در این زمینه از یک دندان پزشک حرفه ای مشاوره بگیرید. در این جلسات مشاوره وضعیت دندان های شما به صورت کامل بررسی می شود. سپس در صورت اینکه واقعا روش کامپوزیت برای دندان هایتان مناسب باشد، این روش به شما پیشنهاد خواهدشد.
اگر دندان پزشک در این جلسات متوجه پوسیدگی دندان هایتان شود از شما درخواست خواهدکرد قبل از انجام کامپوزیت این پوسیدگی ها را برطرف کنید. سپس برای اصلاح ظاهر دندان ها ( یا همان اصلاح طرح لبخند ) از کامپوزیت کمک بگیرید. البته اگر فاصله بین دندان های شما زیاد باشد، باز هم نمی توانید با کمک کامپوزیت آنها را زیبا کنید. بلکه باید ابتدا با ارتودنسی فاصله بین این دندان ها را کم کرد و سپس با کمک کامپوزیت زیبایی را به آنها برگرداند.
2) انتخاب رنگ مناسب
در مرحله دوم باید رنگ کامپوزیت دندان به درستی انتخاب شود. لازم است بدانید کامپوزیت دندان در رنگبندی متنوعی به بازار عرضه می شود که انتخاب رنگ مناسب برای هر فرد براساس رنگ دندان های وی انتخاب خواهدشد. دندان پزشک در این زمینه یک کتابچه راهنما را به فرد ارائه می کند که رنگ های مختلف کامپوزیت در آن گنجانده شده است. بیمار می تواند نزدیک ترین رنگ به دندان های خود را از میان آنها انتخاب کند. برای اینکه نزدیک ترین رنگ به دندان های فرد از میان آنها انتخاب شود، پزشک کامپوزیت موردنظر را در کنار دندان های فرد قرارمی دهد تا بتواند مناسب ترین رنگ را انتخاب کند. البته در برخی از موارد نیز این احتمال وجوددارد که کامپوزیت های جداگانه برای هر دندان انتخاب شوند که مسلما ظاهر طبیعی تری را به آنها خواهدداد.
چگونه می توان بهترین رنگ کامپوزیت را انتخاب کرد؟
برای انتخاب رنگ مناسب کامپوزیت باید موارد متفاوتی را درنظرداشته باشید. دقت داشته باشید نوع منبع نوری که برای انتخاب رنگ کامپوزیت انتخاب می شود به صورت مستقیم می تواند روی رنگ دندان ها تاثیر بگذارد. برای مثال نورطبیعی، نور مصنوعی و هر نور دیگری که هنگام دیده شدن دندان های فرد مشاهده می کنید، می تواند روی سایه و رنگ مناسب دندان ها تاثیربگذارد.
لازم است برای انتخاب رنگ مناسب کامپوزیت بدانید که برای انجام کارهای دنادانی باید دهان فرد به صورت کامل باز باشد. همین کم آبی دهان نیز می تواند رنگ دندان را روشن و شفاف نشان دهد. پس در این مرحله نباید به دنبال انتخاب کامپوزیت مناسب برای دندان باشید زیرا در انتخاب رنگ مناسب آن به مشکل خواهیدخورد. درواقع برای اینکه نزدیک ترین رنگ به دندان های شما انتخاب شود بهتراست مرحله انتخاب رنگ در همان سی دقیقه اول ویزیت شما انجام شود.
شما خودتان نیز می توانید در این باره خودتان نیز نظر بدهید و اما حتما از تجربیات دندان پزشکتان نیز استفاده کنید. برای اینک بتوانید بهترین انتخاب رنگ را داشته باشید، بهتراست آیتم های رنگ روشن در استایلتان به کارنبرید. همین کار می تواند انتخاب را برای شما سخت و دشوار کند.
حتما بخوانید » عوارض کامپوزیت دندان | مشاوره رایگان با ارسال عکس
3) تمیزکردن دندان ها
برای اینکه دندان پزشک بتواند یک کامپوزیت قوی برای دندان هایتان بسازد، لازم است سطح دندان های خود را کاملا تمیز و بدون جرم کنید. دندان پزشک خود در این مرحله دندان هایتان را پولیش خواهدکرد به همین دلیل نیز هرگونه جرم از روی دندان ها برداشته می شوند. درواقع می توان گفت این مرحله جز مراحل آماده سازی مینای دندان برای کار کامپوزیت است که به بهترشدن نتیجه نهایی کار نیز کمک خواهدکرد.
4) آماده سازی دندان ها
در برخی از موارد کار کامپوزیت تنها برای اصلاح برخی از ایرادات جزئی است و اما گاهی نیازاست تا به سبب ترمیم دندان رویه آن به صورت کامل تراشیده شود. مسلم است که در حالت دوم لایه مینای دندان نیز درگیر می شود به همین دلیل در این مرحله سعی می شود تا آماده سازی های لازم برای قرارگیری کامپوزیت روی دندان صورت گیرد.
5) متخلخل کردن سطح دندان با اسید
پس از اینکه مراحل قبلی مربوط به آماده سازی دندان ها به خوبی انجام شود، وارد اصلی ترین مراحل کامپوزیت دندان می شویم. در اولین مرحله سطح دندان با استفاده از یک نوع ماده اسیدی مناسب متخلخل خواهدشد. این ماده اسیدی ژل مانند است که به صورت سرنگ های کوچکی در بازار موجود می باشد. محتویات این ژل 30تا40 درصد اسیدفسفریک است که روی دندان هایی که قراراست کامپوزیت شوند، قرارمی گیرد. البته این ژل تنها به مدت 15 ثانیه روی دندان قرارمی گیرد و پس از آن به صورت کامل شسته می شود. پس از اینکه این ژل به صورت کامل شسته شود، حالا نوبت به کامپوزیت دندان می رسد.
دقت داشته باشید اگر در این مرحله دندان پزشک سطح دندان را خشک کند، دندان های شما سطحی شبیه به شیشه خوردشده خواهدداشت.
سوراخ کردن دندان بسیارساده است و شما در طی انجام آن عملا هیچ چیزی را احساس نخواهیدکرد. زمانی که دندان های شما شسته می شوند بهتراست چشم هایتان را ببندید و البته امکان دارد مقداری ژل نیز به داخل دهانتان برود و مزه تلخ و ترش آن را احساس کنید.
6) گذاشتن کامپوزیت روی دندان
در این مرحله از مراحل کامپوزیت دندان ماده با استفاده از یک برس روی سطح متخلخل دندان قرارمی گیرد و رنگ آمیزی می شود. در برخی از موارد نیز برای اطمینان بیشتر از وجود این لایه نازک روی سطح دندان و پخش شدن آن، به آرامی روی دندان ها باد دمیده می شود.
حتما بخوانید » بلیچینگ دندان با لیزر چگونه است؟
7) درمان و پولیش کامپوزیت دندان
پس از انجام مراحل قرارگرفتن ماده کامپوزیتی روی دندان، پرتونوری با طول موج خاص روی دندان تابیده می شود. نور یکی از این واحدها آبی رنگ است و کاتالیزور را در کامپوزیت فعال می کند، همین موضوع نیز سبب سخت شدن دندان ها خواهدشد. مدت زمان تابش این اشعه روی دندان ها نهایتان بیست ثانیه خواهدبود. در این مرحله کامپوزیت اولیه روی دندان قرارگرفته است. خود فرد نیز در این مرحله احساس وجود کامپوزیت را روی دندان های خود خواهندداشت.
امروزه برخی از مراحل کامپوزیت دندان آپدیت شده اند و در آنها ژل اسیدی با ماده کامپوزیت ترکیب می شود. ترکیب این دو ماده سبب می شود تا دیگر نیازی به طی کردن مرحله تراشیدن و سپس شستشوی دندان نباشد. البته که در عوض با کمک نور ماده قرارگرفته روی دندان تنظیم خواهدشد. طی کردن این مراحل کامپوزیت دندان بسیارساده است وتنها شما به عنوان بیمار باید سعی کنید تا دهان خود را بازنگه دارید و بدین ترتیب از آلوده شدن دندن ها با بزاق دهان جلوگیری کنید.
8) ترمیم و قراردادن ماده کامپوزیتی روی دندان
پس از طی کردن مراحل قبلی کامپوزیت دندان لایه های بعدی کامپوزیتی روی دندان قرارمی گیرند تا بتوانند به خوبی به دندان های شما فرم بدهند. پس از افزودن هر لایه بین آنها یک پیوند شیمیایی ایجاد می شود که به ترمیم کلی دندان کمک می کند.
کامپوزیت ها استحکام بسیارزیادی دارند و به صورت قسمت های کوچکی روی دندان قرارمی گیرد که با برس روی دندان ها مالیده می شوند. این کار تا زمانی انجام می شود که بخش ترمیمی از شکل موردنیاز برخوردار شود.
9) فرم دهی کامپوزیت
زمانی که دندان پزشک موقعیت کامپوزیت دندان را به درستی تشخیص داد، تنظیمات بعدی را با کمک نور انجام می دهد. در این زمان نور بین ده تا چهل ثانیه به دندان ها تابیده می شود وهمین نیز باعث می شود تا دندان ها به خوبی فرم دهی شوند.
10) ترمیم دندان
اگر دندان پزشک با قراردادن لایه های اضافی روی دندان نتواند شکل و فرم درستی به آن بدهد، امکان اضافه کردن لایه های بعدی برای ترمیم دندان وجوددارد. ضخامت هر لایه به اندازه دو میلی متر است که پس از قرارگرفتن روی دندان اصلاح شده و سپس لایه بعدی روی دندان قرارمی گیرد. بدین ترتیب دندان ها فرم درستی به خود می گیرند و کار کامپوزیت به پایان می رسد.
حتما بخوانید » کامپوزیت دندان درد دارد؟ علت درد دندان بعد از کامپوزیت چیست؟
11) اصلاح و شکل دهی به کامپوزیت
به صورت کلی در مراحل کامپوزیت دندان ، دندان پزشک از یک کامپوزیت بزرگ استفاده می کند که بعدها می تواند آن را به راحتی با کمک مته اصلاح کرده و فرم دهی کند. درواقع دندان پزشک به خوبی دندان ها را تراشیده و مته کاری می کند تا جایی که بتواند دندان هایی صاف و براق را به فرد تحویل دهد. پس از اتمام کار یک آینه در اختیار شما قرارمی گیرد تا نظر خود را درباره نتیجه نهایی با دندان پزشک در میان بگذارید. شما می توانید اصلاحات موردنظر خود را که احتمالا دندان پزشک متوجه آن نشده است در این مرحله به راحتی اصلاح کنید.
در هنگام اصلاح کامپوزیت نیز شما لرزش مته را به راحتی احساس می کنید البته که هیچ دردی را احساس نخواهیدکرد. دلیل این امر هم این است که درواقع دندان ها شما به صورت کامل مهر شده است و تنها دندان پزشک روی سطوح بیرونی دندان هایتان کار می کند.
12) بررسی کیفیت کامپوزیت در هنگام گازگرفتن
درواقع می توان گفت در این مرحله از کامپوزیت دندان کار به پایان رسیده است و از فرد خواسته می شود تا دندان های خود را روی یکدیگر قراردهد. سپس بررسی کند که آیا به هنگام جویدن موادغذایی به خوبی دندان ها روی هم قرارمی گیرند تا در این زمینه مشکلی وجوددارد. برای اینکار از یک کاغذ کربن استفاده می شود، این کاغذ بین دندان ها قرارمی گیرد و جای دندان روی این کاغذ باقی می ماند. برهمین اساس دندان پزشک به یک اصلاح درست از دندان ها می رسد و بهترین فرم را برای آنها انتخاب می کند.
13) پولیش نهایی دندان ها
پس از اینکه مراحل کامپوزیت دندان به خوبی پایان یافت، وقت پولیش نهایی دندان ها می رسد. در این مرحله دندان پزشک کامپوزیت ها را پولیش می کند تا با رنگ دندان های فرد همخوانی داشته باشد. کار کامپوزیت دندان در این مرحله تمام می شود و فرد می تواند از زیبایی دندان های خود لذت ببرد.
تمامی مراحل بیان شده برای کامپوزیت دندان در یک جلسه انجام می شود کافیست شما برای انجام آن یک به تصمیم درست برسید.