پر کردن دندان با لیزر چگونه است؟ ( معرفی کامل )

شروع استفاده از لیزر در دندانپزشکی به سالهای 1989 برمیگردد. زمانی که این تکنولوژی پیشرفته جایگاه خود را آرام آرام در این علم پیدا کرد، به همان مراتب، راحتی بیماران نیز بیشتر و بیشتر شد. پر کردن دندان با لیزر یکی از مواردی است که تا حدود زیادی کار را هم برای بیمار و هم برای پزشک راحت تر کرده است. در این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل در مورد پر کردن دندان با لیزر، مزیت ها و عوارض و هر چیزی که لازم است در این مورد بدانید، صحبت کنیم.
اگر بخواهیم در مورد واژه لیزر توضیح بدهیم، باید گفت این کلمه مخفف light amplification by the stimulated emission of radiation است. معنی این به تقویت نور از طریق گسیل القایی برمیگردد. با توجه به این توضیح میتوان فهمید که لیزر از طریق متمرکز کردن انرژی به شکل نور در یک نقطه توانایی برش و شکل دهی دندان و یا حذف بخش هایی از دندان که دچار پوسیدگی شده اند را دارد.
البته از لیزر در موارد دیگری مثل بلیچینگ دندان نیز استفاده میشود. در بلیچینگ ساختار استفاده از لیزر متفاوت است و هدف حرارتی است که به ماده بلیچینگ روی دندان القا میکند تا تاثیر ماده بیشتر شود. به طور کلی از لیزر برای دو نوع درمان در دندانپزشکی استفاده میشود :
- درمان های لثه ای که در آن از لیزر بافت نرم استفاده میشود.
- درمان های استخوانی و دندان که از لیزر بافت سخت در آن استفاده میشود.
در این مقاله چه میخوانید ؟
- پر کردن دندان با لیزر؛ روش استفاده از لیزر در دندانپزشکی؛
- انواع کاربرد لیزر در دندانپزشکی؛
- پر کردن دندان با لیزر؛
- عصب کشی دندان با لیزر؛
- فواید و مزیت های پر کردن دندان با لیزر؛
- معایب و عوارض پر کردن دندان با لیزر؛
- سوالات متداول.
پر کردن دندان با لیزر؛ روش استفاده از لیزر در دندانپزشکی
پر کردن دندان یکی از درمانهای متداول در دندانپزشکی است. استفاده از روش لیزری در این درمان، به دندانپزشک کمک میکند تا بدون استفاده از بیحسی و دریل دندانپزشکی، بخش های پوسیده دندان را جدا کند. تمام لیزرهایی که در دندانپزشکی استفاده میشوند، به شکل نور هستند و طریق متمرکز کردن انرژی به کمک دندانپزشکی می آیند.
انواع کاربرد لیزر در دندانپزشکی
پر کردن دندان با لیزر یکی از انواع درمان هایی است که میتوان با استفاده از لیزر انجام داد. همانطور که در بخش ابتدایی مطلب خواندید، لیزر به طور کلی در دو نوع بافت نرم و سخت به درمانهای حوزه ی دندانپزشکی کمک میکند. حالا سوال این است که دقیقا چه درمان هایی با استفاده از لیزر انجام میشود؟
این موارد عبارتند از :
- تشخیص و شناسایی پوسیدگی های دندان : با استفاده از دستگاه لیزر پزشک به راحتی پوسیدگی های دندان را تشخیص میدهد.
- پر کردن دندان : میتوان گفت یکی از بزرگترین موهبت های استفاده از لیزر در دندانپزشکی، این است که دیگر خبری از دریل و حتی بی حس کردن لثه و دندان ها نیست. این یعنی استرس دندانپزشکی به شدت کاهش پیدا کرده و درمان دندان ها با استرس کمتری انجام میشود.
- درمان و برطرف کردن حساسیت ها : دندان بعضی از افراد، به سرما و گرما حساس هستند و درد میگیرند. با استفاده از لیزر میتوان با مهم و موم کردن توبول های ریشه دندان، این مشکل را حل کرد.
- جراحی لثه : درد و ناراحتی در جراحی لثه را میتوان یکی از دلایل مهم پیشمانی افراد در این نوع درمان عنوان کرد. خوشبختانه لیزر این مشکل را تا حدودی برطرف کرده است. نمیتوان گفت با لیزر درد وجود ندارد اما میتوان گفت این درد کمتر از روش های سنتی است.
- سفید کردن دندان یا بلیچینگ : بیشتر افراد استفاده از لیزر در دندانپزشکی را به واسطه بلیچینگ میشناسند. جالب است بدانید که استفاده از لیزر در این مورد، حساسیت، آسیب های وارده به مینا و حتی شکستگی های ریز ایجاد شده در دندان را به همراه نخواهد داشت.
پر کردن دندان با لیزر
در این روش در ابتدا با استفاده از لیزر، بخش های تخریب شده دندان برداشته میشوند. بعد از این مرحله پزشک اقدام به پر کردن دندان با توجه به مواد مورد نیاز دندان میکند. اینکه از چه موادی برای پر کردن استفاده شود، به صورت کامل در مقاله مراحل پرکردن دندان توضیح داده شده است.
عصب کشی دندان با لیزر
در عصب کشی نیز به جای استفاده از دریل دندانپزشکی، از لیزر برای تراشیدن تاج دندان و رسیدن به بخش پالپ و ریشه استفاده میشود. گفته میشود استفاده از لیزر امکان باقی ماندن باکتری ها و پوسیدگی ها را تا حد زیادی نسبت به روش سنتی کمتر میکند. این یعنی احتمال عفونت بعد از عصب کشی بسیار کمتر خواهد شد . از طرفی میتوان از آن برای شکل دهی دندان و پاکسازی دیواره پالپ دندان نیز استفاده کرد.
پس از این مراحل، حفره ایجاد شده در دندان پاکسازی شده و با استفاده از مواد مخصوص پرمیشود. در صورتی که علاقه مند هستید بیشتر در مورد عصب کشی و مراحل آن اطلاعات داشته باشید میتوانید مقاله عصب کشی دندان را مطالعه کرده و یا ویدیوی موجود در این صفحه را مشاهده کنید.
فواید و مزیت های پر کردن دندان با لیزر
تمام روش های موجود در علم دنداپزشکی از مزایا و معایبی برخورداد هستند. این که از چه روشی برای چه فرد و با چه شرایطی استفاده شود، بستگی به وضعیت دندان های فرد دارد. این موضوع در مورد پر کردن دندان ها با لیزر نیز صدق میکند. فواید پر کردن دندان با لیزر عبارت است از :
- کاهش نیاز به بخیه؛
- کاهش خونریزی در بافتهای نرم (چون لیزر به منعقد شدن سریعتر خون کمک می کند)؛
- گاهی اوقات رفع نیاز به بی حسی؛
- کاهش احتمال عفونت باکتریایی به دلیل استریل کردن ناحیه تحت درمان؛
- التیام سریعتر بافتها و امکان بیشتر بازسازی بافتها؛
- کاهش صدمه دیدن بافتهای سالم اطراف (به دلیل دقت بالای نور لیزر)؛
- لیزر بافت نرم از طریق آب و هموگلوبین جذب می شود. این هموگلوبین در واقع همان پروتئین موجود در گلبولهای قرمز است. در واقع لیزر با نفوذ به داخل بافت نرم، پایانه های عصبی و رگهای خونی را میبندد. در نتیجه احتمال خونریزی و عفونت را کاهش داده و بعد از درمان درد بسیار کمتری احساس میشود.
معایب و عوارض پر کردن دندان با لیزر
همانطور که گفته شد، هر روشی یک سری محاسن و یک سری معایب دارد. در بخش بالا در مورد مزایا و محاسن استفاده از لیزر برای پر کردن دندان صحبت کردیم. حالا نوبت به این رسیده که در مورد معایب استفاده از لیزر نیز توضیحات لازم را ارائه کنیم.
- لیزر را نمی تواند برای دندانی که با آمالگام پر شده است به کار گرفت.
- گاهی اوقات لیزر بافت سخت (که برای پر کردن دندان به کار می رود) باعث صدمه دیدن پالپ دندان می شود.
- برخی از درمانهای لیزری نیاز به بی حسی دارند.
- گاهی اوقات علیرغم استفاده از لیزر، باز هم نیاز به دریل وجود دارد تا پر کردن دندان تکمیل شود. مثلا برای شکل دهی دندان، تنظیم سطح جونده و بایت دندان و پولیش پر کردگی نیاز به دریل وجود دارد.
- برخی درمانها را بسته به بافتهای اطراف آن نمیتوان با لیزر انجام داد.
- احتمال صدمه دیدن لثه وجود دارد.
سوالات متداول
در این بخش به سوالاتی که معمولا در مورد پر کردن دندان با لیزر و یا سایر درمان ها مطرح میشود، پاسخ داده شده. در صورتیکه سوال مد نظر شما در لیست سوالات زیر نیست، میتوانید در بخش نظرات آن را با ما در میان گذاشته و پاسخ را دریافت کنید. علاوه بر این میتوانید از طریق مشاوره رایگان با تیم پشتیبانی ثمین دنتال، با ما در ارتباط باشید.
1) پر کردن دندان با لیزر بهتر است یا پر کردن با روش سنتی؟
استفاده از لیزر برای پر کردن دندان صرفا کار را برای بیمار و پزشک راحت تر کرده و کیفیت درمان را نیز بالاتر میبرد. در صورتی که شرایط برای پر کردن دندان با لیزر وجود داشته باشد، بهتر است از این روش استفاده شود. البته فراموش نکنید که بسیاری از پزشکان از روش معمولی استفاده میکنند و نمیتوان درمان موفق پر کردن دندان به روش سنتی را زیر سوال برد.
2) عصب کشی با لیزر بهتر است یا به روش سنتی؟
پاسخ دادن به این سوال به قطعیت و تحقیقات بیشتری نیاز دارد. روش لیزری روش بسیار خوبی است و روی کاغذ نسبت به روش سنتی عملکرد بهتری دارد. البته برخی تحقیقات سطحی نشان داده که در روش لیزری، باکتری هایی که باعث ایجاد شدن عفونت میشوند، بعد از درمان از بین رفته و احتمال عفونت دندان بسیار کمتر میشود. اما این در حالی است که روش سنتی و معمولی عصب کشی دندان نیز روش بسیار موفقی است.
شاید بهتر باشد برای مقایسه این دو روش عملکرد و راحتی را در نظر بگیریم. اگر این طور باشد در مجموع روش لیزری روش بهتری به حساب می آید. پزشکان با توجه به اینکه هنوز دلیل محکمی برای استفاده کامل از لیزر به جای روش معمولی پیدا نکرده اند، این دو روش را تلفیق و برای درمان از آنها در کنار هم استفاده میکنند.
3) آیا استفاده از لیزر در دندانپزشکی خطرناک است؟
خیر. به هیچ وجه استفاده از لیزر برای درمان دندان خطری ندارد.
4) استفاده از لیزر در دندانپزشکی تا چه اندازه ای دقیق است؟
در این روش پزشک دید بیشتری نسبت به روش سنتی دارد. در نتیجه عملکرد بهتری میتواند داشته باشد. از طرفی با دید بهتر، تشخیص پوسیدگی های دندان بهتر انجام میشود. همچنین استفاده از لیزر به چسبندگی بیشتر و بهتر مواد پرکننده دندان کمک میکند. این یعنی عمر بیشتر دندان پر شده.
5) چه افرادی میتوانند از لیزر برای پر کردن دندان استفاده کنند؟
میتوان گفت همه افراد میتوانند از این روش استفاده کنند. البته معمولا افرادی که قبلا دندان خود را ترمیم کرده باشند، برای ترمیم دوباره بهتر است که استفاده کردن یا نکردن از لیزر را به عهده پزشک قرار دهند. در کل، استفاده از لیزر تا 90 % کمک میکند تا بافت پوسیده تراشیده و بافت سالم بدون آسیب دیدگی باقی بماند. این مزیت بسیار خوب این روش نسبت به روش سنتی و استفاده از دریل است.
6) چطور میتوان از لیزر برای تشخیص پوسیدگی دندان استفاده کرد؟
با کمک علم در حال حاضر میتوان نواحی پوسیده دندان را که هنوز حفره ای در دهان ایجاد نکرده اند و در مراحل ابتدایی خود هستند را تشخیص و آن را درمان کرد. DIAGNOdent نام دیگر این روش است که به بیمار کمک میکند از تحمیل شدن هزینه های سنگین درمان دندان و پوسیده شدن بیشتر دندان جلوگیری کند.
لیزر تشخیص دهنده پوسیدگی دندان، در واقع یک عصای قلمی مانند است که سطح دندان را برای هرگونه پوسیدگی پنهان اسکن می کند. این فناوری کاملا بی خطر و بدون درد است. همچنین در تشخیص پوسیدگی بسیار دقیق تر از اشعه ایکس و ابزارهای کاوش معمولی است.
بر اساس اصل انعکاس موج نور، لیزر می تواند حفره های مخفی را از طریق بازتاب دندان نشان دهد. هنگامی که دندان سالم است، نور به راحتی و با کمترین شکست عبور می کند. اگر پوسیدگی و حفره ای وجود داشته باشد، نور منعکس می شود. مقدار انعکاس نور اغلب اندازه حفره را نشان می دهد. در این روش بافت سالم دندان هیچ آسیبی نمی بیند و درد و ناراحتی برای بیمار بسیار کمتر است.