اصلاح طرح لبخند لثه ای (درمان لبخند لثه ای) با جراحی و بدون جراحی

امروزه داشتن دندان های منظم، درخشان و طرح لبخند زیبا به اندازه سلامت دندان ها اهمیت دارد. لبخند لثه ای به وضعیتی اطلاق می شود که در آن لثه ها در هنگام خندیدن یا صحبت کردن بیش از 3-2 میلی متر ظاهر می شوند. ظاهر نرمال لثه ها، هنگام صحبت یا خندیدن بین دندان و لب بسیار نازک تر از این اندازه، نمایان می شود. در افراد مبتلا به خنده ی لثه ای، لثه ها بسیار برجسته تر و ضخیم تر به نظر می رسند.
لبخند لثه ای چیست؟
هنگامی که لثه ها در هنگام لبخند زدن بیش از 3 میلی متر در فک بالا ظاهر شوند، به آن لبخند لثه ای می گویند. این مشکلی است که زیبایی لبخند را مختل می کند. خنده ی لثه ای به دلیل بالا آمدن لب بالایی بالاتر از حد معمول در هنگام خندیدن اتفاق می افتد، که بیشتر به دلیل تأثیر عضله هایپر متحرک لب بالایی است.
آیا باید لبخند لثه ای خود را اصلاح کنم؟
بسیاری از افراد مشهور لبخند لثه ای دارند. جولیا رابرتز، نیکول کیدمن و ناتالی پورتمن و…! خنده ی لثه ای در واقع می تواند بسیار زیبا به نظر برسد، اما برای برخی افراد، می تواند منبع ناراحتی باشد. آیا سعی می کنید با دهان بسته لبخند بزنید؟
اگر داشتن لبخند لثه ای بر اعتماد به نفس و عزت نفس شما تأثیر می گذارد، چند گزینه وجود دارد که می توانید برای اصلاح طرحخنده ی لثه ای در نظر بگیرید. برخی از این روش ها نیاز به جراحی در مطب دندانپزشکی دارند. برخی دیگر ممکن است یک راه حل سریع باشند و می توانند در یک کلینیک زیبایی پوست انجام شوند.
اولین قدم برای اصلاح طرح لبخند لثه ای این است که علت ایجاد کننده ی لبخند لثه ای خود را پیدا کنید. هنگامی که بدانید چرا خنده ی لثه ای دارید، تشخیص اینکه کدام راه حل برای شما مناسب تر است، آسان تر و کارآمدتر خواهد بود.
حتما بخوانید » تفاوت بلیچینگ و جرم گیری در چیست؟ (توضیح کامل)
چه عواملی باعث بروز لبخند لثه ای می شود؟
علت بروز لبخند لثه ای معمولاً عوامل وراثتی و ژنتیکی است، اما می تواند ناشی از عوامل مختلف دیگری نیز باشد. یکی از رایجترین آن ها رشد بیش از حد بافت لثه یا هیپرتروفی لثه است، به این معنی که لثههای شما مینای دندان را بیش از حد طبیعی میپوشاند و دندانهای شما را کوتاهتر نشان میدهد.
عضله اوربیکولاریس دهان ایجاد کننده لبخند لثه است. به لطف این عضله ما میتوانیم لبخند بزنیم و اگر انقباض عضله اوربیکولار بیش از حد اتفاق بیفتد، لب بالایی بیش از حد طبیعی کشیده و بلند میشود و باعث نمایان شدن زیاد از حد لثه ها و بروز لبخند لثه ای می شود.
گاهی اوقات، علت خنده ی لثه ای ممکن است موقعیت استخوان فک شما باشد. اگر فک بالایی شما بیرون بزند، لثه ها بیش از حد ظاهر میشود.
- التهاب ناشی از بیماری های لثه؛
- اندازه دندان ها کوچکتر از حد طبیعی است؛
- لب بالایی نازک تر از حد معمول است؛
- رشد استخوان در فک بالا؛
- بزرگ شدن لثه به مرور زمان به دلیل عوارض ناشی از مصرف برخی داروها و بروز عفونت (به دلیل سیکلوسپورین و برخی داروهای فشار خون بالا)؛
- ماهیچه هایی که لب بالایی را بلند می کنند (به ویژه عضله بالابر لب فوقانی) بسیار فعال هستند.
بنابراین بهتر است با یک متخصص دندانپزشک ماهر مشورت کنید تا مشخص شود کدام گزینه درمانی اصلاح طرح لبخند لثه ای برای شما مناسب و موثر است. به طور کلی، اگر علت لبخند لثه ای شما به دندان ها، سلامت لثه یا استخوان فک شما مربوط باشد، متخصص دندانپزشک بهترین فردی است که به شما کمک می کند.
اصلاح طرح لبخند لثه ای (درمان لبخند لثه ای)
درمان لبخند لثه ای بر اساس علت آن است. درمان های رایج برای خنده ی لثه ای عبارتند از:
- جراحی لثه (ژنژیوکتومی)؛
- تغییر موقعیت لب؛
- درمان ارتودنسی؛
- جراحی ارتوگناتیک؛
- تزریق بوتاکس برای لب بالا.
حتما بخوانید » ایمپلنت ( کاشت دندان ) چقدر طول میکشد؟(توضیح کامل)
چگونه از شر لبخند لثه ای خلاص شوم؟
جراحی لثه برای درمان لبخند لثهای توسط دندانپزشکان یا جراحان فک و صورت انجام میشود و در این روش بافت اضافی لثه را برش می دهند.
در واقع، یکی از موثرترین روشها برای رفع لبخند لثهای و بهبود ظاهر لبخند فرد، روشی است که به نام ژنژیوکتومی شناخته میشود. این روش که به عنوان کانتورینگ لثه نیز شناخته می شود، شامل برداشتن بافت اضافی لثه است.
افرادی که از سلامت عمومی و دندانی خوبی برخوردار هستند، کاندیدای بهتری برای برداشتن لثه هستند. انجام این روش، معمولا کمتر از یک ساعت طول می کشد و شما می توانید اثرات فوری حال شده را بعد از عمل مشاهده کنید. دوره نقاهت بعد از این روش درمانی معمولا یک هفته است و ماندگاری اثرات طولانی مدت و تقریبا دائمی است.
این روش درمان تحت بی حسی موضعی انجام می شود، بنابراین در طول خود عمل هیچ گونه ناراحتی احساس نخواهید کرد. پس از از بین رفتن اثرات داروی بی حسی ممکن است کمی درد و حساسیت داشته باشید، در این صورت دندانپزشک به شما توصیه می کند که برای کاهش ناراحتی خود از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید.
1) درمان ارتودنسی
در برخی موارد ممکن است جراح دندانها را با استفاده از بریس های ارتودنسی یا اسپلینت بلندتر یا موقعیت آن ها را تغییر دهد.
این روش نسبت به سایر روش ها نیازمند مدت زمانی بیشتری برای اثر کردن نیاز دارد. به این علت که اصلاح موقعیت دندان ها و لثه با جا به جایی به مرور زمان می شود. ولی می توان گفت این نوع روش درمانی از رایج ترین روش های اصلاح طرح لبخند لثه ای است.
در نتیجه می توان گفت که اگر برای اصلاح لبخند لثه ای خود عجله دارید این نوع درمان برای شما مناسب نیست. استفاده از روش ارتودنسی در درمان خنده ی لثه ای, برای افراد زیر ۱۵ سال توصیه می شود که روشی کم دردسرتر است.
در موارد جدی تر مانند بیرون زدگی فک، دندانپزشک ممکن است جراحی استخوان فک را انجام دهد تا برجستگی که باعث ایجاد خنده ی لثه ای می شود را اصلاح کند.
2) جراحی ارتوگناتیک
دندانپزشک شما همچنین می تواند لبخند لثه ای را از طریق جراحی ارتوگناتیک اصلاح کند، اگر فک باعث ایجاد دندان های لثه شما شود. در این روش طول فک پایین و بالایی شما متعادل می شود. با این حال، ممکن است ارتودنتیست شما قبل از جراحی نیاز به مشورت با جراح فک و صورت داشته باشد. در برخی موارد، ممکن است نیاز به درمانهای ارتودنسی دیگری مانند استفاده از بریسها داشته باشید تا دندانهایتان به خوبی همتراز باشند.
3) درمان لبخند لثه ای با ایمپلنت متحرک
در این روش متخصص دندانپزشک با جایگذاری یک ایمپلنت متحرک سعی در تنظیم مجدد و هر چه بهتر موقعیت دندان ها و لثه شما می کند.
حتما بخوانید » تفاوت بلیچینگ و جرم گیری در چیست؟ کدام بهتر است
4) درمان لبخند لثه ای با لیزر
متخصص دندانپزشک در این روش با استفاده از دستگاه های پیشرفته لیز، اقدام به شکل دادن مجدد لثه و یا حتی دندان های شما می کنند.
این روش معمولا به اشخاصی که لبخند لثه ای متوسط و یا شدید دارند پیشنهاد می شود و در طول روند درمان با لیزر لثه شخص بسته به میزان مورد نیاز برداشته شده که منجر به کمتر نمایان شدن لثه هنگام لبخند شود.
5) تغییر موقعیت لب
اگر دلیل لبخند لثه ای شما لب های بیش فعال است، ممکن است به شما توصیه شود که توسط دندانپزشک خود عمل جراحی تغییر موقعیت لب را انجام دهید. به بیان ساده، ایده این روش درمانی این است که بخشی از بافت ماهیچه ای لب بالایی خود را بردارید.
پس از جراحی، ماهیچه های کنترل کننده لب بالایی تا بالاتر از سطح ریشه دندان قادر به بالا بردن لب های شما نیستند. نتایج این روش برای اصلاح طرح خنده ی لثه ای، دائمی است.
6) اصلاح طرح لبخند لثه ای با تاج یا روکش های دندانی
اگر علت لبخند لثه ای، اندازه دندان شما باشد، می توانید از روکش های دندانی برای اصلاح لخنده ی لثه ای استفاده کنید. به لطف تاج و روکش های دندانی، دندانپزشکان می توانند دندان های شما را بلندتر نشان دهند. این بدان معناست که لثه کمتر اما دندان های بیشتری هنگام لبخند زدن و صحبت کردن نمایان شود.
حتی از یک تاج یا دو تاج نیز می توان برای بزرگتر نشان دادن دندان ها استفاده کرد. این روش ممکن است همان چیزی باشد که برای خلاص شدن از شر خنده ی لثه ای نیاز دارید. استفاده از روکشها به علت روش سریع و کم تهاجمی در این حالت بهخوبی لبخند لثهای را پوشش میدهد.
در موارد دیگر نیز مانند جراحی لیفت لثه، نیازمند روکش دندان هستیم که نوع روکش باتوجهبه شرایط دندان میتواند از کامپوزیت تا ونیر متغیر باشد. بنابراین، قبل از اینکه به سراغ گزینه های درمانی تهاجمی تر بروید، باید در مورد آن با دندانپزشک خود صحبت کنید.
این روزها، افراد بیشتری به روش های غیر جراحی مانند استفاده از بوتاکس برای خلاص شدن از شر خنده ی لثه ای خود روی می آورند.
7) استفاده از بوتاکس برای اصلاح لبخند لثه ای
استفاده از بوتاکس برای درمان لبخند لثه ای اولین بار توسط دکتر مایکل کین، جراح پلاستیک، در سال 1992 انجام شد. با تزریق سم بوتولینوم که به طور گسترده به عنوان بوتاکس شناخته می شود، می توانید از شر لبخند لثه ای خلاص شوید.
ایده این درمان فلج کردن ماهیچه هایی است که لب بالایی شما را بالاتر از حد کافی بالا می برند. خانم ها با درمان بوتاکس بیشتر آشنا هستند و بنابراین تمایل به انجام این درمان غیر تهاجمی دارند. بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده در مجله بیولوژی دهان و تحقیقات جمجمه و صورت، در سال 2021، در مورد ارزیابی اثر و طول عمر سم بوتولینوم نوع ، بوتاکس روشی آسان، ایمن و اقتصادی برای درمان لبخند لثه ای است.
تزریق بوتاکس در ماهیچه های که در گفتار یا خنده ما نقش دارند، به عنوان یک درمان موثر و رایج برای اصلاح خنده ی لثه ای استفاده می شود که اثر آن تا 4 تا 6 ماه باقی می ماند. همچنین در برخی موارد به جای بوتاکس، اسید هیالورونیک تزریق می شود که دارای اثرات نسبتا طولانی، به اندازه هشت ماه است.
درمان لبخند لثه ای با استفاده از بوتاکس چگونه انجام می شود؟
سم بوتولینوم با استفاده از یک سوزن بسیار ظریف به نقاط مناسب در خط نازولبیال تزریق می شود. از آنجایی که بی حسی موضعی با استفاده از کرم بی حس کننده در ناحیه ای که بوتاکس قبل از اعمال اعمال می شود اعمال می شود، بیمار تقریباً هیچ دردی را احساس نمی کند.
استفاده از بوتاکس فرآیندی است که تقریباً 5 دقیقه طول می کشد و بلافاصله پس از استفاده می توانید به زندگی روزمره بازگردید.
اثر بوتاکس چه زمانی ظاهر می شود؟
بوتاکس بعد از 3-5 روز شروع به اثرگذاری می کند. برای مشاهده تأثیر بهینه، لازم است 15 روز صبر کنید.
مدت اثر بوتاکس برای درمان لبخند لثه ای چقدر است؟
معمولا اثر بوتاکس تا 4 ماه ماندگار است. با این حال، باید توجه داشت که مدت زمان ماندگاری ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
آیا استفاده از بوتاکس برای اصلاح خنده ی لثه ای روی سایر ماهیچه های صورتم تاثیری دارد؟
بوتاکس فقط بر عضله تزریق شده تاثیر می گذارد. زمانی که توسط پزشک متخصص انجام شود، امکان سرایت آن به سایر عضلات صورت وجود ندارد. بنابراین هیچ گونه مشکل یا آسیب دائمی به سایر ماهیچه های صورت وارد نمی کند.
چه کسانی نمی توانند برای اصلاح طرح خنده ی لثه ای بوتاکس انجام دهند؟
اگرچه سم بوتولینوم هیچ عارضه ای ندارد، اما استفاده از بوتاکس برای زنان باردار و مادران شیرده توصیه نمی شود و نباید در کودکان زیر 12 سال تجویز شود مگر در موارد ضروری.
بوتاکس برای کسانی که از داروهای رقیق کننده های خون استفاده می کنند و افرادی که دارای اختلالات انعقادی خون (هموفیلی) هستند توصیه نمی شود، زیرا ممکن است در ناحیه مورد استفاده خونریزی ایجاد شود.
این روش نباید در بیماران مبتلا به بیماری های عضلانی مانند میاستنی گراویس، سندرم ایتون-لامبرت، ALS نباید استفاده شود. بوتاکس در بیماران مبتلا به حساسیت به سم بوتولینوم نوع A نباید اعمال شود.
حتما بخوانید » لکه قهوه ای روی دندان؛ از علت تا درمان خال های سیاه دندان
قبل از اعمال بوتاکس برای درمان لبخند لثه ای به چه نکاتی باید توجه کرد؟
در این بخش برخی از نکاتی که در رابطه با بوتاکس برای درمان لبخند لثه ای مورد نیاز است را بیان کرده ایم.
1) اگر دارو مصرف میکنید، به پزشکتان اطلاع دهید
لطفاً قبل از انجام بوتاکس در مورد داروهایی که استفاده می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف آسپرین، مسکن ها (ایبوپروفن، ناپروکسن)، آنتی بیوتیک ها (آمینوگلیکوزیدها)، داروهای فشار خون (مسدود کننده های کانال کلسیم) و رقیق کننده های خون (کومادین، وارفارین) باید 1 هفته قبل از مصرف قطع شود.
2) غذاها و مکمل های غذایی باید با پزشک در میان گذاشته شوند
حتماً پزشک خود را در مورد غذاها و مکمل هایی که مصرف می کنید مطلع کنید. مصرف چای سبز، سی، روغن ماهی، ویتامین C، ویتامین E، جینکو، جینسینگ را باید 2 هفته قبل از مصرف قطع کرد، زیرا ممکن است به دلیل اثرات ضد انعقادی خود باعث خونریزی و کبودی در ناحیه انجام بوتاکس شوند.
3) مصرف الکل
مصرف الکل نیز باید 3 روز قبل از انجام بوتاکس برای اصلاح خنده ی لثه ای قطع شود.
4) انتخاب پزشک مناسب
لبخند لثه ای میتواند بسته به علل ایجاد کننده ی مختلف و شرایط فرد، درمان های مختلفی نیز داشته باشد و برای اینکه بهترین نتیجه را از درمان داشته باشید، باید به یک دندانپزشک متخصص و ماهر در این زمینه مراجعه کنید تا وضعیت لثه و دندان های شما و مواردی مانند سابقه پزشکی، نمایه صورت، موقیعت لب ها، طول تاج های دندانی و طول ریشه دندانها مورد بررسی قرار گیرد تا بهترین و مناسب ترین روش درمانی را با توجه به شرایط شما، انتخاب و اعمال شود.
برای درمان خنده ی لثه ای در برخی موارد کوتاه کردن لثه و در برخی دیگر، جراحی های فک نیز توسط دندانپزشکان انجام می شود.
خبر خوب این است که لبخند لثه ای را می توان به راحتی و به طور موثر درمان کرد. روش های کم تهاجمی مانند افزایش طول تاج زیبایی برای برداشتن لثه اضافی یا تغییر موقعیت لب می تواند لبخند شما را بهبود بخشد و سپس می توانید دوباره با اعتماد به نفس لبخند بزنید.
اگر خنده ی لثه ای شما را آزار می دهد، همین امروز با کلینیک ثمین دنتال تماس بگیرید.