خدمات کلینیک ثمیندسته‌بندی نشدهمقالات اصلیمقالات و مطالب آموزشی

ارتودنسی دندان چیست؟ انواع، مزایا و معایب، قیمت ارتودنسی 1401

واژه ی ارتودنسی مربوط به شاخه ای از علم دندانپزشکی است که به تشخیص و درمان اختلالات فک و دندان می پردازد. با پیشرفت تکنولوژی های مرتبط با دندانپزشکی در سال های اخیر، روش ها و تکنیک های مورد استفاده در ارتودنسی دندان، متنوع تر و دوره درمان کوتاه تر شده و نتایج بسیار خوبی قابل دستیابی است.

در این مقاله چه میخوانید ؟


  •  ارتودنسی دندان چیست؟
  • انواع ارتودنسی دندان
  • مزایا و معایب
  • مراحل ارتودنسی دندان
  • مراحل ارتودنسی متحرک دندان
  • مزایای ارتودنسی دندان
  • معایب ارتودنسی دندان
  • عوارض ارتودنسی دندان
  • ریتینر یا پلاک نگه دارنده چیست؟
  • در ارتودنسی دندان از چه ابزار و وسایلی استفاده میشود؟
  • مراقبت بعد از ارتودنسی دندان
  • نکات مهم برای ارتودنسی موفق
  • قیمت ارتودنسی دندان در تهران ( 1401 )
  • سوالات متداول
  • معرفی بهترین دکتر برای ارتودنسی دندان در تهران

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان شاخه ای از علم دندانپزشکی است که به عنوان درمان بریس نیز شناخته می شود. این نام از ترکیب کلمه لاتین ortho به معنای ثابت نگه داشتن و donti به معنای دندان و بافت های اطراف، تشکیل شده است. در طول درمان ارتودنسی، اختلالات فک و صورت ترمیم می شود و افراد دندان های سالم تر و با ظاهر زیباتری خواهند داشت. در ارتودنسی، اختلالات مادرزادی فک و صورت نیز درمان می شود.

برخلاف تصور رایج، ارتودنسی دندان نه تنها موقعیت و عدم تراز بودن دندان ها را اصلاح می کند، بلکه عدم تعادل اجزای صورت را نیز درمان می کند. درمان ارتودنسی، توسط پزشکان متخصصی که عنوان متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست را با گذراندن حداقل 4 سال دوره آموزشی تخصصی ارتودنسی به دنبال 5 سال آموزش دندانپزشکی دریافت کرده اند، انجام می شود.

چرا باید درمان ارتودنسی داشته باشیم؟

بیشتر افراد به دلیل نامنظم و کج بودن دندان ها، به ارتودنتیست مراجعه می کنند. با این حال، نامنظم بودن دندان ها علاوه بر ظاهر نا زیبا، مشکلات زیادی را ایجاد می کند و ممکن است باعث بروز باعث اختلالات جویدن و گفتار نیز می شوند.

از آنجایی که رعایت بهداشت دهان با دندان های کج و نامنظم دشوارتر است، پوسیدگی راحت تر اتفاق می افتد. به همین ترتیب، تجمع پلاک در سطح مشترک دندان ها افزایش می یابد و بیماری های لثه با تحلیل لثه رخ می دهد.

به دلیل شلوغی دندان ها، دندان های پایین و بالا نمی توانند به حالت طبیعی بسته شوند، نیروها به استخوان های فک و در نتیجه به مفصل منتقل نمی شوند. این باعث مشکلات مفصلی می شود (صدای کلیک هنگام باز و بسته شدن دهان).

در نتیجه ناسازگاری و عدم تعادل بین بین فک و دندان ها، گاهی اوقات دندان ها جایی پیدا نمی کنند و نهفته می مانند. دندان‌های نهفته می‌توانند ریشه دندان‌های مجاور را حل کنند یا در اطراف دندان‌های نهفته، کیست ایجاد شود.

با انجام ارتودنسی دندان و پدید آمدن لبخند زیبا و دندان های منظم و سالم، نه تنها اعتماد به نفس فرد افزایش می یابد، بلکه تاثیرات مثبتی در زندگی اجتماعی او ایجاد می شود و همچنین سلامت دهان و دندان های فرد افزایش می یابد.

انواع ارتودنسی دندان

انواع ارتودنسی دندان

چند نوع روش رایج ارتودنسی دندان وجود دارد که امروزه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

1) ارتودنسی ثابت

پرکاربردترین روش ارتودنسی است. ارتودنسی ثابت برای رفع اختلالات ارتودنسی در سنین 12-13 سالگی به بعد و بعد از رویش دندان های دائمی، با براکت ها و سیم هایی که روی دندان ها می چسبند و در طول درمان قابل برداشتن نیستند، انجام می شود. سیم‌های فلزی که سریع‌ترین نتیجه را می‌دهند و بادوام هستند، بیشتر در ارتودنسی کودکان استفاده می‌شوند. درمان ارتودنسی ثابت که برای کودکان و بزرگسالان در هر سنی قابل استفاده است.

2) ارتودنسی متحرک

بریس های متحرک به اصلاح ناهماهنگی های خفیف دندان کمک می کنند. با تنظیم منظم آن ها توسط متخصص ارتودنسی، موقعیت فک و دندان مورد نظر به دست می آید. ارتودنسی متحرک

شامل یک قسمت داخلی پلاستیکی است که در پشت دندان ها قرار دارد و سیم هایی که در امتداد یا روی دندان ها برای اتصال قرار می گیرند. از آنجایی که این نوع بریس‌ها قابل جابجایی هستند، می‌توان آن را به راحتی تمیز کرد و برای غذا خوردن و مسواک زدن دندان‌ها بیرون آورد.

از آنجایی که ارتودنسی متحرک اغلب زمانی استفاده می‌شود که دندان‌ها و فک هنوز در حال رشد هستند، این نوع درمان بیشتر برای کودکان و نوجوانان انجام می‌شود. این درمان برای بزرگسالان نیز امکان‌پذیر است، اما ارتودنسی متحرک برای بزرگسالان از یک سو زمان‌برتر و از سوی دیگر گران‌تر است.

مزایای ارتودنسی متحرک

همانطور که از نام آن پیداست، یکی از مزیت‌های بریس‌های متحرک، قابلیت جابجایی آن‌ها است. این نه تنها تمیز کردن بریس‌ها را آسان‌تر می‌کند، بلکه به این معنی است که می‌توان بهداشت دندان را بهتر از بریس‌های ثابت حفظ کرد.

یکی دیگر از مزایای بریس های متحرک این است که پشت دندان ها قرار می گیرند و تقریباً نامرئی می شوند. فقط سیم‌های کوچکی برای بستن در ناحیه قابل مشاهده دندان‌ها وجود دارد که باعث زیبایی بیشتر آن‌ها نسبت به بریس‌های ثابت برای اکثر افراد می‌شود.

معایب ارتودنسی متحرک

در ارتودنسی دندان متحرک، به دلیل فشار برای گشاد شدن فک، بسیاری از بیماران از بروز درد در فک و دندان ها شکایت دارند. تلفظ و صحبت کردن فرد نیز تحت تأثیر قرار می گیرد؛ زیرا بریس های متحرک فضای نسبتاً زیادی را در کام و داخل فک پایین اشغال می کنند. یکی دیگر از معایب ارتودنسی متحرک  نیاز به تنظیم مجدد منظم بریس ها است که باعث عود درد می شود.

ارتودنسی لینگوال (نامرئی یا پشت دندانی)

3) ارتودنسی لینگوال (نامرئی یا پشت دندانی)

ارتودنسی لینگوال یک روش درمانی است که در آن براکت هایی که برای رفع نامنظمی و مشکلات تراز دندان ها اعمال می شود، به دلایل زیبایی شناختی، در داخل دندان ها قرار می گیرد.

اساس درمان مشابه درمان بریس های سنتی است.  ارتودنسی لینگوال توسط افرادی که نمی خواهند زیبایی لبخند خود را در طول دوره درمان ارتودنسی از دست بدهند، ترجیح داده می شود. در این روش که نیاز به یک مرحله آزمایشگاهی خاص دارد، می توان از براکت های تولید شده خاص و شخصی سازی شده استفاده کرد.

مزایای ارتودنسی لینگوال

  • می توان آن را به راحتی برای تمام گروه های سنی اعمال کرد.
  • بر خلاف سایر بریس های فلزی، بریس های لینگوال از بیرون قابل مشاهده نیستند.

به ویژه نگرانی های در مورد زیبایی ظاهری را در بیماران بالغ را از بین می برد و تأثیری بر زندگی کاری یا اجتماعی فرد ندارد.

  • واکنش های آلرژیک در بیماران ایجاد نمی کند.
  • این بریس ها که مطابق با ساختار صورت، سن و لبخند بیماران طراحی شده اند، مشکلاتی را که ممکن است در حین استفاده ایجاد شود، به حداقل می رساند.

معایب ارتودنسی لینگوال

  • ارتودنسی لینگوال نسبت به سایر کاربردهای ارتودنسی کمی هزینه بر است.
  • ممکن است کمی بیشتر طول بکشد تا دندان ها به ظاهر مطلوب برسند، زیرا به پشت دندان ها می چسبند و بنابراین فشار از پشت وارد می شود.
  • می تواند بر گفتار بیماران تأثیر بگذارد.
  • روند عادت کردن به سیم ها می تواند کمی دشوارتر و طولانی تر از براکت های متصل به جلو باشد.
  • تمیز کردن دندان بعد از ارتودنسی لینگوال کمی دشوار تر از سایر روش های درمانی است. بنابراین کاربردهایی مانند مراقبت از دندان و مسواک زدن باید با دقت و دقت بسیار بیشتری انجام شود.

4) ارتودنسی دیمون

بریس های دیمون یک گزینه درمانی ارتودنسی است که از سیستم سلف لیگیتینگ (self-ligating braces) برای مرتب کردن و ایجاد تعادل در دندان های شما استفاده می کند.

سلف لیگیتینگ به این معنی است که به جای استفاده از سیم های کمانی برای ایجاد اصطکاک و فشار برای حرکت دندان ها که با نوارهای الاستیک بسته شده اند،از گیره های مخصوص برای نگه داشتن سیم کمانی در جای خود استفاده می کنند.

این گیره ها دارای مکانیزم لغزشی هستند که به دندان های شما اجازه می دهد با فشار کمتری، آزادانه تر حرکت کنند. به این معنا که سیم می تواند به طور آزادانه حرکت کند و دندان ها آزادانه و راحت حرکت داده شوند.

ارتودنسی دیمون با فناوری نوینی که دارد، روند تراز کردن مجدد دندان‌های شما را سرعت می‌بخشند و در عین حال ظاهر نازیبایی را روی دندان ها ایجاد نمی کند. اما این براس ها بسیار گران تر از سایر بریس ها هستند.

بریس های دیمون نه تنها گزینه راحت تری نسبت به سایر روش های ارتودنسی دندان می باشند، بلکه از آنجایی که نیاز به باندهای الاستیک را از بین می برند، ممکن است نسبت به بریس های فلزی سنتی نیز بهداشتی تر هستند.

ارتودنسی دیمون به شما این امکان را می دهد که در زمان کمتر و با مراجعه کمتر به مطب دندانپزشکی نسبت به بریس های سنتی، دندان های منظم و زیباتری داشته باشید.

ارتودنسی سرامیکی

5) ارتودنسی سرامیکی

بریس های چینی که به آن بریس های سرامیکی یا سفید نیز نامیده می شوند اغلب توسط افرادی ترجیح داده می شوند که افرادی که از ظاهر سیم‌های فلزی ناراضی هستند. این براکت های چینی در برابر شکستگی بسیار مقاوم هستند و از ذرات اکسید آلومینیوم به دست می آیند.

مزایای ارتودنسی سرامیکی

  • یکی از بارزترین مزایای ارتودنسی سرامیکی، نامرئی بودن آن است.
  • نسبت به سایر روش های ارتودنسی دندان، کمتر باعث تحریک دهان و لثه‌ها می‌شوند.
  • در اصلاح نامرتبی دندان ها، دندان های کج، حفره ها و تراکم بیش از حد دندان ها بسیار موثر هستند.
  • براکت های چینی با کیفیت فوق العاده قوی هستند. آسیب دیدن یا شکستن این نوع براکت ها بسیار دشوار است.
  • براکت های چینی در لثه ها و گونه ها درد ایجاد نمی کنند.

معایب ارتودنسی سرامیکی

زرد شدن بریس های چینی یکی از رایج ترین مشکلات است. از آنجایی که پرسلن یک ماده متخلخل است، بسیار بیشتر از سایر براکت ها مستعد لکه شدن است. اگر مراقبت کافی صورت نگیرد و نوشیدنی هایی مانند قهوه، نوشیدنی های اسیدی، سیگار مکرر مصرف شود، احتمال لکه دار شدن بریس های چینی زیاد خواهد بود.

براکت های چینی ممکن است کمی بیشتر از انواع دیگر قیمت داشته باشند. در حالی که بریس های سنتی تقریباً برای هر کسی که نیاز به صاف کردن دندان های خود دارد مناسب است، بریس های چینی برای هر بیمار مناسب نیستند.

بریس های چینی کمی بزرگتر از انواع دیگر هستند. مسواک به دلیل اندازه بزرگش ممکن است به خط لثه ها نرسد و در نتیجه تمیز کردن صحیح براکت ها را دشوار می کند. این امر می تواند باعث تحلیل لثه و تورم لثه ها شود.

6) ارتودنسی کوتاه مدت

ارتودنسی کوتاه مدت روشی از ارتودنسی دندان است که لبخند شش ماهه توصیف می شود. یکی از بزرگترین مزایای ارتودنسی کوتاه مدت این است که شما در زمان صرفه جویی می کنید. به‌ جای اینکه سال‌ها برای رفع نامنظمی و کج بودن دندان‌هایتان وقت بگذارید، می‌توانید در حدود شش ماه به نتایجی دلخواهتان برسید.

همچنین ارتودنسی کوتاه مدت اغلب ارزان تر از بریس های سنتی است، زیرا در وقت ارتودنتیست نیز صرفه جویی می کند. بریس‌ها همچنین می‌توانند غذا را به دام بیندازند که باعث تغذیه باکتری‌های دهان و تولید اسید شود که به دندان‌ها و لثه‌های شما آسیب بزند. بریس‌ها همچنین مکان‌های زیادی را برای پنهان شدن باکتری‌ها فراهم می‌کنند، به این معنی که جمعیت بیشتری از باکتری‌ها روی دندان‌های شما حتی پس از مسواک زدن وجود دارد.

داشتن دوره کوتاه تر در این روش ارتودنسی، به این معنی است که زمان کمتری برای مواجهه با این چالش های بهداشتی وجود دارد. یکی از معایب ارتودنسی کوتاه مدت این است که می تواند که ممکن است سلامت دهان در طول درمان ارتودنسی شما آسیب ببیند. این به این دلیل است که تمیز کردن دندان های اطراف بریس ممکن است سخت تر باشد.

ارتودنسی کوتاه مدت فقط برای افرادی قابل استفاده است که نامنظمی خفیفی در دندان های خود دارند نه مشکلات و ناهنجاری های حاد در ساختار فک و دندان ها.

الاینر شفاف ارتودنسی

7) الاینر شفاف

این روش که با نام اینویزیلاین نیز شناخته می شود، از ترکیب دو کلمه Invisible به معنی نامرئی و aligner به معنای اصلاح کننده تشکیل شده است، پلاک های شفاف؛ پلاک‌های دندانی رنگی شفافی هستند که برای اصلاح شلوغی‌های کوچک و متوسط ​​روی دندان‌ها اعمال می‌شوند و به‌طور اختصاصی برای فرد تولید می‌شوند. هر پلاک به مدت حداقل 20 تا 22 ساعت در روز به مدت 15 روز استفاده می شود و دندان های شما را به موقعیت های مورد نظر هدایت می کند.

در این روش درمانی، این امکان وجود دارد که قبل از شروع درمان، نتیجه نهایی دندان های ارتودنسی شده خود را مشاهده کنید. از آنجایی که پلاک های مورد استفاده در درمان بسیار نازک هستند، به راحتی و بدون ایجاد ناراحتی به بخشی از زندگی روزمره شما تبدیل می شوند و بر خلاف درمان با بریس های سنتی تقریباً کاملاً نامرئی هستند.

در این روش ارتودنسی دندان، بیمار برای انجام  اصلاحات مورد نظر تحت اندازه گیری های سه بعدی ویژه قرار می گیرد. با توجه به نتایج اندازه گیری های انجام شده، پلاک شفاف مخصوص بیمار (اینویزیلاین) تهیه می شود.

هر پلاک به طور متوسط ​​به مدت 20 ساعت در روز به مدت 15 روز پوشیده می شود و پس از حرکت 0.05 میلیمتری دندان های شما، صفحه دیگر برای رسیدن به فرم هدف دندان ها حرکت داده می شود. با اینویزیلاین، شلوغی متوسط ​​و خفیف دندان در عرض 2 تا 8 ماه بدون هیچ مشکلی قابل درمان است.

از آنجایی که هیچ سیم یا براکت فلزی در این روش، وجود ندارد، باعث ایجاد تحریک یا سوزش در دهان شما نمی شود. استفاده از پلاک های شفاف بسیار راحت است و به راحتی هنگام غذا خوردن، آشامیدن، مسواک زدن، نخ دندان کشیدن جدا می شوند.

استفاده از پلاک دندانی شفاف تاثیر منفی بر گفتار فرد ندارد، نیازی به برداشتن پلاک در سخنرانی ها و جلسات نیست.

مراحل ارتودنسی دندان

مراحل ارتودنسی دندان

به طور کلی می توان مراحل درمان ارتودنسی دارای پنج مرحله کلی است:

  1. مراجعه به مطب ارتودنتیست و انجام معاینات و عکسبرداری های اولیه؛
  2. تشخیص ناهنجاری های موجود در فک و دندان ها و برنامه ریزی برای جلسات درمانی؛
  3. آماده سازی ابزار و وسایل مورد نیاز برای ارتودنسی دندان ها؛
  4. شروع جلسات درمان ارتودنسی فعال و تعیین زمان جلسات مراجعه توسط ارتودنتیست؛
  5. درمان غیرفعال ارتودنسی (درمان تقویتی) به منظور مراقبت و محافظت از نتایج حاصل ارتودنسی و حفظ موقعیت فک و دندان های ارتودنسی شده.

مزایای ارتودنسی دندان

  •  از آنجایی که دندان های معمولی وعده های غذایی را بهتر می جوند، غذایی که می خورید در قطعات کوچکتر وارد معده می شود. به این ترتیب به روند هضم غذا در سیستم گوارش کمک می کند.
  •  به لطف ارتودنسی دندان، هنگام جویدن غذا با دندان های معمولی و بدون ناهنجاری، تلاش کمتری می کنید و لذت بیشتری از خوردن غذا می برید.
  •  ارتودنسی دندان اعتماد به نفسی را که افرادی را که از ظاهر نامرتب دندان های خود شکایت دارند را باز می گرداند. به این ترتیب فرد لبخندی زیباتر و دندان های منظم تری خواهد داشت.
  •  به لطف ارتودنسی دندان، تراز دندان ها دقیق تر می شود. افرادی که ردیف دندان هایشان درست نیست، لبخند خود را پنهان می کنند. با ارتودنسی دندان ها، این وضعیت برطرف می شود. ارتودنسی دندان همچنین به حفظ سلامت لثه ها کمک می کند. مشکلات مختلف لثه نیز در افرادی که دندان های کج و نامتعادل دارند، رخ می دهد.
  • بزرگ‌ترین مشکلی که افراد مبتلا به دندان‌های کج و نامنظم و با فاصله، تجربه می‌کنند، مواد غذایی است که هنگام غذا خوردن بین دندان‌ها قرار می‌گیرد. پیشگیری از این مشکل با ارتودنسی دندان امکان پذیر است. با انجام ارتودنسی، دندان های شکاف در کنار هم قرار می گیرند تا ظاهری طبیعی و زیبا به دندان ها بدهند. در عین حال از ورود غذا بین دندان ها و بروز پوسیدگی های مکرر و ایجاد ناراحتی برای فرد جلوگیری می کند.
  • درمان ارتودنسی باعث بهبود گفتار و تلفظ کلمات در افراد می شود.
  • درمان بریس شرایطی مانند نیاز به جراحی فک را در افراد به طور کامل از بین می برد. هنگامی که برخی از بیماری های ارتودنسی در ناهنجاری های مختلف  دندان ها و فک پیشرفت می کنند، شرایطی ایجاد می شود که نیاز به جراحی دارند. با این حال، برای جلوگیری از این مشکل، انجام ارتودنسی دندان، کاملا ضروری است.
  •  ارتودنسی دندان حالت صورت، لب ها و دهان فرد را به طور کامل اصلاح و تغییر می دهد و باعث زیباتر شدن حالت صورت فرو می شود.
  • ارتودنسی دندان از بروز آسیب های جدی در عضلات فک، جلوگیری می کند.

عوارض ارتودنسی دندان

مانند هر درمان دیگری، درمان ارتودنسی نیز عوارض جانبی دارد. زمانی که درمان طولانی و پیچیده باشد، کوچکترین چیزها نیز در موفقیت درمان مهم است. با این حال، از آنجایی که زمان زیادی طول می کشد، بیماران ممکن است هر از گاهی با مشکلاتی در همکاری مواجه شوند. این است که اطمینان حاصل شود که این دوره ها تا حد امکان رخ نمی دهد. عوارض جانبی درمان ارتودنسی عبارتند از:

  • تحلیل ریشه دندان (تجزیه – انحلال)؛
  • درد و ناراحتی؛
  • بیماری های پالپ دندان؛
  • بروز واکنش های آلرژیک؛
  • بروز بیماری های پریودنتال؛
  • کلسیم زدایی؛
  • اختلال در عملکرد مفصل فک؛
  • بروز تحرک در دندان ها و لق شدن آن ها؛
  • بروز زخم های دهانی.

اگر ارتودنتیست شما از مهارت و تخصص کافی برخوردار باشد و شما نیز مراقبت های لازم در طول فرآیند درمان ارتودنسی دندان انجام دهید و مرتبا به ارتودنتیست مراجعه کنید، مشکل و عارضه ای برایتان پیش نخواهد آمد.

ریتینر یا پلاک نگهدارنده چیست؟

ریتینر یا پلاک نگهدارنده چیست؟

ریتینرها دستگاه های ارتودنسی هستند که برای نگه داشتن دندان های شما در یک موقعیت خاص طراحی شده اند. این پلاک های نگهدارنده، پس از درمان ارتودنسی، برای محافظت از نتایج حاصل از ارتودنسی و جلوگیری از کج شدن دوباره دندان ها  استفاده می شود و به نگه داشتن دندان های شما در موقعیت جدید و صحیح خود پس از فرآیند درمان ارتودنسی دندان کمک می کند.

در ارتودنسی دندان از چه ابزار و وسایلی استفاده می شود؟

1) براکت

قسمت های نگهدارنده ای هستند که به دندان ها متصل می شوند. براکت ها عموماً از فلز یا مواد چینی مانند، برای داشتن ظاهری زیباتر، ساخته می شوند.

2) سیم های قوس دار یا کمانی

سیمی است که از براکت ها می گذرد و نیرویی را اعمال می کند که حرکت دندان را تامین می کند. انواعی از این سیم ها از جنس فولاد، تیتانیوم نیکل، تیتانیوم بتا وجود دارد.

3) لاستیک داخل دهانی

این قطعات شبیه یک نوار لاستیکی هستند که از قلاب های روی براکت ها متصل می شوند و تا دندان های دیگر گسترش می یابند. همچنین می توان آن را بین فک پایین و بالا پوشید.

4) Elastic Ligature

حلقه های الاستیک که سیم های کمانی را به براکت ها متصل می کنند. این لیگاتورها رنگ های متنوع تولید می شوند.

5) نگهدارنده ثابت

به سیمی گفته می شود که به سطوح پشتی دندان ها متصل می شود تا پس از درمان ارتودنسی، دندان ها دوباره خراب نشوند.

6) نگهدارنده متحرک (صفحه Sx)

محافظ های شفافی هستند که پس از برداشتن بریسها، از خراب شدن مجدد دندان ها جلوگیری می کنند.

7) دستگاه خارج دهانی

تکیه گاهی است که روی گردن گذاشته می شود و اختلالات اسکلتی کودکان را اصلاح می کند. استفاده از آن در سال های اخیر به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

8) تاد (مینی پیچ)

پیچ های کوچکی هستند که داخل استخوان قرار می گیرند و به عنوان تکیه گاه در حرکت دندان استفاده می شوند. با یک بی حس کننده ساده وارد و خارج می شود.

9) برس رابط

این برس‌ها به شکل خلال دندان هستند که مخصوص مسواک زدن بین دندان‌ها با براکت هستند.

10) مسواک ارتودنسی و نخ دندان

برخی از شرکت ها برس های مخصوصی تولید می کنند که در طول دوره ارتودنسی دندان، راحت تر می توان از آن ها استفاده کرد. شما می توانید اطلاعات دقیقی را در خصوص این محصولات را از پزشک خود دریافت کنید. استفاده از نخ دندان سوپرفلوس برای تمیز کردن بین براکت ها و دندان های ارتودنسی شده، مفید است.

مراقبت بعد از ارتودنسی دندان

مراقبت بعد از ارتودنسی دندان

  • دندان ها را باید بعد از هر وعده غذایی مسواک زد و از نخ دندان استفاده کرد.
  • سیگار کشیدن باعث زردی و تغییر رنگ دندان ها و تمام اجزای بریس ها می شود. به همین دلیل است که ترک سیگار برای بریس های شما بسیار مفید است.
  • لازم است از خوردنی ها و نوشیدنی هایی که باعث ایجاد لکه و تغییر رنگ دندان می شوند دوری کنید. قهوه، چای، نوشابه‌های گازدار، چاشنی‌های خاص و غذاهایی مانند گوجه‌فرنگی می‌توانند دندان‌ها را با بریس‌های سفید تغییر رنگ داده و لکه‌دار کنند.
  • در طول درمان ارتودنسی دندان باید از مصرف غذاهای سفت که به براکت ها و سیم ها آسیب می زند، خودداری کرد.
  • از خوردن غذاهایی مانند آدامس، شیرینی های چسبنده مانند سوهان و گز و… و شکلات که به دندان می‌چسبند، خودداری شود.
  • نوشیدنی های اسیدی مانند کولا و نوشابه نیز نباید بدون نی مصرف شوند.

قیمت ارتودنسی دندان در تهران (1401)

به طور کلی، ارتودنسی دندان می تواند بسته به موارد مختلف، در بسیاری از کلینیک ها متفاوت باشد. قیمت ارتودنسی دندان در بسیاری از کلینیک های دندانپزشکی در سال 1401 به دلیل نوسانات نرخ ارز بین 15 تا 20 درصد افزایش یافته است. قیمت ارتودنسی دندان نیز ممکن است بسته به تجربه پزشک، موقعیت جغرافیایی، تکنیک ها و روش های مورد استفاده متفاوت باشد.

همچنین موارد زیر نیز بر قیمت ارتودنسی دندان موثر است:

  • نوع اختلال فکی در بیمار
  • میزان فاصله بین دندان ها
  • انحراف زیاد یا کم در دندان ها
  • اختلالات فیزیولوژیکی مانند تنگی فک و کام باعث تغییر دستمزد می شود.
  • نوع و برند اجزا و مواد مورد استفاده در ارتودنسی دندان

در هر صورت برای اطلاع از قیمت ها و البته دریافت مشاوره رایگان به صورت حضوری میتوانید از طریق باکس زیر اقدام به دریافت نوبت کنید.

سوالات متداول

در این بخش به سوالاتی که معمولا مراجعین کنندگان در مورد ارتودنسی دندان مطرح میکنند، پاسخ خواهیم داد.

از کجا بفهمیم به ارتودنسی نیاز داریم؟

1) از کجا بفهمیم به ارتودنسی نیاز داریم؟

در کودکان، دندان های شیری از 6 ماهگی شروع به رویش می کنند و در حدود 2.5 سالگی کامل می شوند. دندان های دائمی از 7-6 سالگی شروع به رویش می کنند و رشد تا 12 سالگی ادامه می یابد. در این دوره که دندان های دائمی شروع به رویش می کنند، معاینه توسط متخصص ارتودنسی برای تشخیص مشکلات احتمالی ارتودنسی و متوقف کردن آن ها در صورت وجود، مفید است. مداخله زودهنگام ممکن است در سنین 7-8 سالگی در اختلالات فک مورد نیاز باشد. در مواردی که فقط دندان ها نامنظمی نشان می دهند، عموماً انتظار می رود ارتودنسی دندان برای دندان های دائمی انجام شود.

2) آیا ارتودنسی دندان درد دارد؟

درمان ارتودنسی گاهی اوقات یک درمان دردناک است. هنگامی که اولین بریس ها در فضای دهان قرار می گیرند، به مدت 1 تا 2 هفته احساس درد و ناراحتی در فرد وجود وجود خواهد داشت. از آنجایی که بریس ها بعد از هر جلسه درمانی ضخیم می شوند، نیروهای مختلفی به دندان وارد می شود. با گذشت زمان استخوان فک و بدن به این دردها عادت می کند و حس درد کاهش می یابد. همچنین ممکن است هر از گاهی درد در مفصل فک وجود داشته باشد.

3) ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟

مدت زمان درمان های ارتودنسی به فرد و نوع درمانی که باید انجام شود، بستگی دارد. درمان فقط اختلالات دندانی زمان کمتری نسبت به درمان اختلالات دندانی و بی نظمی فک دارد. نتایج مثبت را می توان در درمان ارتودنسی دندان به طور متوسط ​​بین 24-6 ماه به دست آورد. کاهش یا طولانی شدن دوره درمان نیز به فرد تحت درمان بستگی دارد. حفظ سلامت دندان ها و لثه ها در طول درمان، پرهیز از غذاهایی که نباید خورده شوند و مراجعات منظم به ارتودنتیست، از عوامل موثر بر طول درمان هستند. بسته به وضعیت دندان ها، در درمان ارتودنسی اعمال شده بر روی یک فک به طور متوسط ​​6-8 ماه و در درمان های دو فک 12-18 ماه طول می کشد.

بهترین سن برای ارتودنسی چه سنی است؟

4) بهترین سن برای ارتودنسی چه سنی است؟

هیچ محدودیت سنی برای درمان ارتودنسی وجود ندارد. درمان ارتودنسی را می توان برای افرادی که استخوان های سالم اطراف دندان ها دارند، اعمال کرد. مهم نیست که بیمار چند ساله باشد، نامنظمی و کجی دندان ها، قابل اصلاح است. اما در صورت وجود نامنظمی در استخوان های فک فرد (فک بالا یا فک پایین رو به جلو یا عقب بودن)، نیاز به درمان ارتودوپدی است و میتوان پس از معاینه بیمار، زمان انجام این درمان را تعیین کرد.

عنصر مهم در ارتودنسی دندان این است که اختلال و ناهنجاری فک و دندان ها چگونه و در چه مرحله ای است. اگر اختلال موجود فقط در  دندان ها باشد، در هر سنی ارتودنسی دندان قابل اعمال است اما در صورت وجود مشکل در سیستم اسکلتی و استخوانی فک، انتظار می رود که دوران نوجوانی بیمار بگذرد.

5) ارتودنسی در سنین بالا چگونه است؟

در بیماران بالغ همیشه می توان دندان ها را ارتودنسی کرد اما باید به خاطر داشت که افزایش سن باعث افزایش طول مدت درمان می شود.

6) ارتودنسی دندان نیش چگونه است؟

دندان‌های نیش  یکی از عوامل مهم زیبایی چهره و دندان‌ها می‌باشند. گاهی دندان‌های دیگر راه رشد دندان نیش را مختل کرده و در این حالت  دندان نیش به صورت نهفته یا کج رشد می‌کند.

یکی از بهترین و متداولترین روش های درمان دندان نیش نهفته و هدایت این دندان به سمت جایگاه اصلی ارتودنسی دندان نیش نهفته است که با انجام جراحی بسیار ساده و استفاده از ارتودنسی، دندان نیش هم راستا با سایر دندان‌ها رشد خواهد کرد.

برای انجام این جراحی نیاز به به یک فضای کافی در قوس دندان می‌باشد. سپس درمان توسط متخصصان شروع می‌شود ابتدا با استفاده از اکسید نیتروس و یا بی‌حسی موضعی جراحی انجام می‌شود تا دندان دندان نیش نهفته نمایان شود.

پس از این مرحله متخصص ارتودنسی نگین براکت ارتودنسی را به دندان نیش متصل کرده و با زنجیر محکم و طلایی رنگی براکت را به سیم ارتودنسی متصل می‌کند. به خاطر ظاهر نامناسب این نوع ارتودنسی در قسمت لثه که نگین براکت به آن متصل است بخیه بسته و تنها زنجیر طلایی قابل مشاهده است.

در برخی موارد ممکن است دندان نهفته به سقف دهان متصل باشد در این صورت به بخیه زدن لثه نیازی نیست. بعد از گذشت چند روز متخصص ارتودنسی به زنجیر طلایی یک حلقه کشی انداخته است و آن را به سیم ارتودنسی متصل کرده تا با ایجاد فشاری ملایم دندان نهفته را به جایگاه اصلی منتقل کند.

چگونه از وسایل ارتودنسی دندان مراقبت کنیم؟

7) چگونه از وسایل ارتودنسی دندان مراقبت کنیم؟

بهترین راه برای تمیز نگه داشتن وسایل ارتودنسی دندان، مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی اصلی در روز به مدت دو دقیقه است.

از ابزارهای مناسب تمیز کردن وسایل ارتودنسی دندان استفاده کنید

نخ دندان کشیدن در اطراف و زیر بریس‌ها دشوار، اما ضروری است. واترپیک ها و نخ دندان ها، ابزاری فوق العاده برای تمیز نگه داشتن وسایل ارتودنسی دندان هستند. همچنین می‌توانید از یک مسواک نرم و گرد برای تمیز کردن بین براکت‌ها استفاده کنید.

مراقبت از نگهدارنده تماماً به این است که آن را عاری از باکتری و در حالت خوب نگه دارید تا نتیجه دلخواه خود را از درمان ارتودنسی دندان به دست آورید.

از خمیر دندان مناسب استفاده کنید

می‌توانید از خمیر دندان غیر ساینده یا شوینده های مخصوص برای تمیز کردن ریتینر خود، استفاده کنید و همیشه سعی کنید آن را را با آب خنک بشویید. هرگز از صابون یا مواد سفید کننده روی هیچ وسیله دهانی، ارتودنسی یا مسواک خود استفاده نکنید.

یک مسواک خاص برای تمیز کردن نگهدارنده خود تهیه کنید

هنگام تمیز کردن ریتینر خود، از مسواک تمیزی استفاده کنید که روی دندان های خود استفاده نمی کنید. انجام این کار کمک می کند تا نگهدارنده شما تا حد امکان تمیز می شود و عاری از باکتری شود.

از دهانشویه استفاده نکنید

دهانشویه، به ویژه دهانشویه های طعم دار که رنگی هستند، می توانند وسایل ارتودنسی و نگهدارنده ها را لکه دار و ضعیف کنند. هرگز در حین استفاده از نگهدارنده، دهان خود را با دهانشویه شستشو ندهید.

نگهدارنده خود را با احتیاط و دقت نگهداری کنید

هنگام خواب، نگهدارنده خود را روی پاتختی خود قرار ندهید. بهتر است آن را یک شب در جعبه یا در یک لیوان آب تمیز نگهداری کنید.

اگر براکت از دندان جدا شد چکار کنیم؟

در درمان ارتودنسی، شکستگی یا دررفتگی براکت ها معمولاً در اثر خوردن غذاهای سفت ایجاد می شود. علاوه بر این، چسب روی براکت ممکن است به مرور زمان ضعیف شده و باعث کنده شدن براکت از دندان شود. اگر براکت از جایی که به دندان شما می چسبد جدا شده است اما همچنان به سیم کمانی متصل است، آن را جدا نکنید.

اگر این کار برای شما ناراحتی مانند درد ایجاد نمی کند، براکت می تواند در دهان بماند و آن را با موم ارتودنسی که به شما داده می شود، بپوشانید. در هنگام بروز هرگونه مشکل در رابطه با دندان های ارتودنسی شده، باید با ارتودنتیست خود تماس بگیرید و در مورد براکت جابجا شده یا شکسته خود اطلاع دهید و قرار ملاقاتی را تعیین کنید.

ارتودنسی چیست؛ قبل از چسباندن براکت چه اقدامات پزشکی انجام میشود و براکت چطور به دندان میچسبد؟

8) قبل از چسباندن براکت چه اقدامات پزشکی انجام میشود و براکت چطور به دندان میچسبد؟

ابتدا دندان ها تمیز می شوند و جرم و پلاک های روی دندان ها با پولیش و خمیر مخصوص پاک می شوند. سپس اسید اچ روی دندان ها اعمال می شود. بعد از حدود 20-25 ثانیه شسته و خشک می شود.

در مرحله بعد باندینگ روی دندان اعمال می شود، سپس خشک می شود و به مدت 15 ثانیه تحت تابش قرار می گیرد. چسب به پشت براکت اعمال می شود.

در نهایت براکت روی دندان قرار می گیرد. سپس چسب های باقیمانده تمیز می شوند و فرآیند با تابش 20 ثانیه ای اعمال می شود.

9) برای کوتاه کردن زمان ارتودنسی دندان چه کار کنیم؟

مهم ترین موضوعی که برای کوتاه کردن زمان ارتودنسی باید به آن توجه کنید، سلامت دهان و دندان شما با نصب بریس است. از آنجایی که غذای بیشتری در دندان‌های کج نسبت به دندان‌های معمولی جمع می‌شود، پس از قرار دادن بریس‌ها، باید بیشتر مراقب باشید.

پس از چسباندن براکت ها و سیم ها که دارای مکانیزم فرورفته و بیرون زده روی سطح دندان هستند، افزایش تشکیل باکتری مشاهده خواهد شد. بنابراین، دندان ها باید با برس ها و پاک کننده های مخصوص مسواک زده شوند. اگر به بهداشت دهان و دندان توجه شود، مدت زمان درمان بریس کوتاه می شود.

به منظور کوتاه شدن دوره درمان ارتودنسی، از مصرف غذاهای جامد و سفت که به براکت ها و سیم ها آسیب می زند، خودداری کنید. غذاهایی مانند آدامس، شیرینی ترکی و شکلات که به دندان می‌چسبند قطعاً نباید مصرف شوند.

غذاهای سفت و بعضی میوه ها مانند سیب، گلابی و آلو را بدون تکه تکه شدن نباید خورده شوند. عدم مصرف نوشیدنی های اسیدی مانند کولا، نوشابه، نوشابه میوه نیز بر زمان درمان ارتودنسی دندان تاثیر می گذارد.

زمانی که مغزها مانند آجیل، بادام زمینی، بادام و تنقلاتی مانند چیپس مصرف می شود، احتمال شکستن براکت ها وجود دارد. این یکی از عوامل طولانی شدن درمان ارتودنسی است. همچنین باید از وارد شدن هرگونه فشار و ضربه به دندان و فک خود، مراقبت کنید.

معرفی بهترین دکتر برای ارتودنسی دندان در تهران

پزشکان بسیار خوبی در حال حاضر در سطح تهران و البته در کل ایران، مشغول به فعالیت هستند. اما با توجه به حساس بودن موضوع ارتودنسی دندان، پیشنهاد میکنیم، یک جلسه به صورت رایگان در کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس مشاوره شوید. در این جلسه پزشکان مجموعه، به طور کامل همه چیز را برای شما توضیح میدهند و شما با قیمت ها و نکات مختلف آشنا میشوید.

تیم تحریریه کلینیک ثمین دنتال

کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس، یکی از مجهز ترین کلینیک های شرق تهران است که تمام خدمات دندانپزشکی را به همشهریان عزیز تهرانی و البته سایر شهرهای ایران ارائه میکند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا