پالپوتومی ( عصب کشی دندان شیری ) کودکان چیست؟

یکی از درمان های پر تکرار بین کودکان دارای دندان شیری، پالپوتومی است. پالپوتومی در واقع همان عصب کشی دندان شیری کودکان است. شاید از نظر بسیاری از افرادی این کار به دلیل شیری بودن دندان، کار بیهوده ای است. اما اینطور نیست. همه دندان ها، حتی نمونه های موقتشان هم دارای اهمیت هستند. به همین دلیل زمانی که دندان دچار عفونت میشود، باید آن را نجات داد.
در این مقاله چه میخوانید ؟
- پاپوتومی چگونه انجام میشود؟
- مراحل پالپوتومی
- پالپوتومی برای چه افرادی انجام میشود؟
- عوارض پالپوتومی
- مراقبت های بعد از پالپوتومی
- سوالات متداول
پالپوتومی چگونه انجام میشود؟
پالپوتومی یا عصب کسی دندان شیری همانند عصب کشی دندان های اصلی هر فرد انجام میشود. یعنی ابتدا تاج دندان با استفاده از دستگاه های مخصوص دندانپزشکی، تراشیده میشوند. این کار تا رسیدن به بخش پالپ دندان ادامه پیدا میکند. پالپ دندان زیر تاج قرار دارد ولی استحکام تاج را ندارد. از طرفی تنها بخش زنده دندان که عصب ها و رگ های خونی درآن قرار دارند، پالپ است.
زمانی که این قسمت از دندان در اثر شکستگی و ورود باکتری ها و پلاکت ها، دچار عفونت میشود، در قدم اول عفونت خارج میشود. بعد از اتمام این کار، دندانپزشک اقدام به پرکردن دندان میکند.
مراحل پالپوتومی
در این بخش به ترتیب تمام مراحل عصب کشی دندان شیری را برای شما شرح خواهیم داد.
1) عکس برداری
در قدم اول عکس با اشعه ایکس از دندان گرفته میشود. این کار وضعیت داخل دندان را مشخص میکند. با توجه به این عکس و وضعیت دندان ها، روش درمان توسط پزشک انتخاب میشود.
2) بی حسی یا بیهوشی
معمولا دندانپزشکی یکی از مکانهایی است که کودکان با قرار گرفتن در فضای آن دچار استرس میشوند. این استرس باعث بی قراری میشود. در نتیجه پزشک نمیتواند درمان را به خوبی روی کودک انجام دهد. از طرفی وجود درد در دندان نیز میتواند این استرس و ترس را تقویت کند.
با توجه به توضیحات فوق، ممکن است کودکان نیاز به بیهوشی یا آرام بخش سبک داشته باشند. البته معمولا برای درمان از بی حسی استفاده میشود. در کنار همه این موارد، گاز اکسید نیتروس که به گاز خنده مشهور است نیز ممکن است برای آرام کردن کودک استفاده شود.
در صورتی که بی هوشی برای درمان دندانها انتخاب شد، پزشک دستور العملی را مشخص میکند که باید قبل از جلسه درمان آن را رعایت کنید. معمولا گفته میشود که بین 6 الی 8 ساعت قبل از درمان چیزی خورده نشود.
3) آماده کردن کودک
صحبت کردن با کودک بسیار مهم است. کودکان معمولا هیچ شناخت و درک درستی از درمان ندارند. بنابراین ترس از درد گرفتن دندان، بیشتر آنها را تحریک میکند. معمولا کودکانی که به پالپوتومی نیاز پیدا میکنند، درد دندان را تجربه کرده اند. پس میتوان برای آماده کردن آنها از روش صحبت کردن و دادن قوت قلب استفاده کنید. به عنوان مثال میتوانید از این که درد دندانش برای همیشه از بین میرود صحبت کنید.
َهمچنین میتوانید از زمان کوتاه درمان و نداشتن هیچ گونه دردی در حین درمان نیز با کودک صحبت کنید. البته معمولا در مراکزی که خدمات دندانپزشکی کودکان انجام میشود، پزشکان روش صحبت و آرام کردن کودک را میدانند.
4) بی حس کردن دهان
در این مرحله از درمان با تزریق بی حسی، دهان بی حس می شود. تزریق درد ندارد اما ممکن است احساسی شبیه به نیشگون گرفتن ملایم تجربه شود. معمولا کودکان از آمپول ترس دارند. بنابراین از کودک بخواهید که چشمانش را ببندد تا روش بی حسی دندان را نبیند. به او بگویید در یک لحظه یک درد کوچک احساس میکند و بعد از آن همه چیز آرام خواهد بود.
5) برداشتن پوسیدگی
بعد از بی حس شدن دندان، بخشهای پوسیده دندان با دریل دندانپزشکی برداشته می شود. دندانپزشک مینا و عاج را سوراخ می کند تا به پالپ برسد و مواد عفونی داخل پالپ را نیز بردارد. این کار باعث تمیز شدن دندان میشود.
6) پر کردن پالپ
پس از تمیز شدن فضای داخلی دندان، این فضا با استفاده از مواد پر کننده دندان پر شده و مهر و موم می شود.
7) روکش دندان
در مرحبه آخر، یک روکش استیل بر روی ساختار باقی مانده تاج، چسبانده می شود. این روکش استیل کمک میکند تا کودک بتواند از دندان برای جویدن استفاده کند. علاوه بر این روکش از خود دندان در برابر پوسیدگی حفاظت میکند.
پالپوتومی برای چه افرادی انجام میشود؟
همانطور که گفتیم این درمان مربوط به دندان شیری کودکان است. بنابراین از نظر روش کار باید تا حدودی با عصب کشی دندان های اصلی تفاوت داشته باشد. در عصب کشی دندان شیری، نگه داشتن رگ های خونی که باعث تغذیه شدن دندان های میشوند، دارای اهمیت است. بنابراین پزشک نباید این رگ ها را از بین ببرد. در صورت از بین رفتن این رگ ها دندان تغذیه نشده و نمیتواند رشد کند.
نکته مهم
حفظ دندان شیری تا زمان رشد و دندان های اصلی بسیار اهمیت دارد. در صورتی که یک کودک سریع تر از موعد دندان های شیری خود را از دست بدهد، هنگام رشد دندان های اصلی به مشکل خواهد خورد. بنابراین همیشه اولویت با حفظ دندان های شیری است.
نکته دیگری که وجود دارد این است که این روش یعنی پاپوتومی را میتوان برای افراد بزرگسال در برخی از موارد انجام داد. در واقع در این روش تمام دندان زندگی و حیات خودش را از دست نمیدهد. رگ ها خونی زنده میمانند و از این نظر پالپ دندان تاحدودی زنده خواهد بود.
عوارض پالپوتومی
پالپوتومی یک درمان بسیار ایمن است. این یعنی عوارض جدی ندارد و صرفا برای درمان دندانهایی انجام می شود که پالپ ریشه دندان هنوز زنده و سالم هستند. با توجه به بی حس شدن دندان و لثه و بافتهای اطراف آن، بعد از درمان تا یک الی دو ساعت معمولا دردی احساس نمیشود.
البته در بعضی موارد ممکن است بی حسی و یا استفاده از مواد آرام بخش سبک، باعث ایجاد حالت تهوع و خواب آلودگی و یا استفراغ شود. در بعضی از افراد احتمال کمی خونریزی در ساعات بعد از درمان وجود دارد اما جای نگرانی نیست.
مراقبت های بعد از پالپوتومی
در یک الی دو ساعت بعد از درمان، یعنی دقیقا تا زمانی که دهان بی حس است، باید از خوردن و آشامیدن پرهیز شود. این موضوع باید کاملا جدی گرفته شود چرا که در این زمان به دلیل بی حس بودن، به اشتباه میتوان لب و یا زبان گاز گرفته شوند.
بعد از بر طرف شدن بی حسی از غذاهای سبک و نرم مانند سوپ و ماست یا حلیم استفاده کنید. استفاده از غذاهای سفت و گوشتی به هیچ عنوان توصیه نمیشود. بعد از درمان احتمال تورم به صورت موقت وجود دارد که این موضوع هم به عیچ عنوان جای نگرانی ندارد.
حتما بخوانید » مراحل پر کردن دندان چگونه انجام میشود؟
سوالات متداول
در این بخش به سولاتی که معمولا از طرف مراجعه کنندگان به کلینیک ثمین دنتال در مورد پالتومی یا همان عصب کشی دندان شیری مطرح میشود، پاسخ خواهیم داد.
1) از کجا بدانم فرزندم به پالپوتومی نیاز دارد؟
در صورتی که فرزند شما احساس درد میکند و یا دندان و لثه او متورم شده است، به احتمال قوی نیاز به پالتومی دارد. برای بررسی این موضوع باید هرچه سریع تر به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق زیر از مشاوره رایگان به صورت حضوری در کلینیک ثمین دنتال بهره مند شوید.
2) پس از پالپکتومی مراقب چه مواردی باشم؟
در ساعات ابتدایی بعد از درمان خونریزی و کمی تورم موضوعی کاملا طبیعی است. اما در صورتی که بعد از گذشت چند هفته این موارد را مشاهده کردید، به احتمال قوی دندان دوباره دچار عفونت شده است و باید سریعا به کلینیک مراجعه کنید.
3) در چه صورت عصب کشی به جای پالپوتومی انجام می شود؟
اگر وضعیت دندان تا حدی وخیم باشد که نیاز به عصب کشی وجود داشته باشد، قطعا از این روش برای نجات دندان استفاده میشود. عصب کشی زمانی انتخاب میشود که عفونت عمیق بوده و به ریشه نزدیک و یا رسیده باشد. در این صورت باید به صورت کامل پالپ دندان تخلیه و سپس پر شود.