خدمات کلینیک ثمینمقالات اصلیمقالات و مطالب آموزشی

عصب کشی دندان؛ از مراحل تا هزینه و قیمت در تهران

تقریبا میشود گفت همه افراد در زندگیشان برای یکبار هم که شده برای درمان عصب و ریشه دندان (عصب کشی دندان ) به دندانپزشک مراجعه میکنند. درد ناشی از مشکلاتی که برای عصب دندان ایجاد میشود، به صورت ناخودآگاه فرد بیمار را وادار میکند تا برای درمان اقدام کند. این موضوع را هیچگاه فراموش نکنید که حفظ دندان، بسیار ارزشمند و در اولویت است. به همین دلیل است که دندانپزشکان همیشه به دنبال یک راه برای نجات خود دندان به جای کشیدن و کاشت دندان هستند.

عصب کشی ( یا به انگلیسی روت کانال تراپی root canal therapy ) یکی از درمان های اصلی و پایه ای در علم دندانپزشکی است. زمانی که ریشه دندان به مشکل بر میخورد پزشک معالج سعی میکند، ریشه تخریب شده و البته عفونت را خارج کرده و سپس با استفاده از پر کردن دندان آن را ترمیم کند. در ادامه به صورت کامل مراحل پر کردن دندان را به شما معرفی میکنیم.

دکتر ثمین حاتمی | مدیر کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس


عصب کشی دندان یکی از حساس ترین خدمات دندانپزشکی به حساب می آیند. این کار که به دقت بالایی نیاز دارد، در صورتی که به درستی انجام نشود، میتواند منجر به عصب کشی دوباره دندان و یا از دست رفتن کامل دندان شود. بنابراین لازم است که حتما به یک پزشک و مرکز دندانپزشکی معتبر مراجعه کنید. این موضوع در ابتدا کاملا به نفع شماست و از هزینه دوباره مالی و زمانی برای شما جلوگیری میکند.

 

در این مقاله چه میخوانید؟

  • عصب کشی دندان و مراحل آن
  • از کجا بدانیم که به عصب کشی نیاز داریم ؟
  • پالپ دندان چه موقع آسیب میبیند؟
  • علائم عفونت ریشه دندان ( پالپ دندان ) چیست؟
  • مراحل عصب کشی دندان
  • قیمت عصب کشی دندان در تهران ( کلیکنیک ثمین دنتال تهرانپارس )
  • سوالات متداول
  • اگر دندان درد برطرف شد، دیگر نیازی به عصب کشی نیست؟
  • چرا گاهی اوقات دندانی که قبلا عصب کشی شده است، باید دوباره عصب کشی شود؟
  • آیا عصب کشی درد دارد؟
  • عصب کشی در دوران بارداری چگونه است؟
  • تفاوت بین عصب کشی دندان جلو و دندان عقل یا آسیاب بزرگ در چیست؟
  • عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟
  • عصب کشی دندان در خانه به چه شکل است؟
  • دلایل تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی چیست؟
  • ایا میتوان همزمان با ارتودنسی عصب کشی کرد؟

عصب کشی دندان و مراحل آن

عصب کشی دندان و مراحل آن

عصب کشی دندان که به اختصار به آن اِندو ( عصب کشی یک درمان در شاخه اندودنسی است ) میگویند، دارای مراحلی است که برای شناخت آنها در ابتدا باید ساختار دندان را بشناسید. اگر بخواهیم به ساده ترین شکل ممکن این ساختار را توضیح دهیم میتوان گفت هر دندان شامل دو بخش اصلی است : ریشه و تاج دندان.

ریشه بخش داخلی دندان است که در لثه و البته در استخوان فک فرو رفته است. دقیقا همانند ریشه درختان که در خاک فرو رفته و باعث استحکام آنها میشود. بخش تاج هم شبیه به خود درختی است که روی خاک است. در وافع تاج همان بخشی از دندان است که ما میتوانیم آن را در دهانمان به راحتی ببینیم.

این ساختار کلی دندان است. حالا اجازه دهید کمی در این ساختار دقیق تر شویم. هر دندان سه لایه دارد. اولین لایه که بیرونی ترین لایه آن است مینای دندان نام دارد. مینا از نظر سختی و استحکام، سخت ترین ماده در کل بدن انسان است. بعد از مینای دندان، لایه ای قرار دارد که به آن تاج دندان گفته میشود. این تاج از نظر رنگ، کمی به رنگ زرد متمایل است.

از نظر استحکام تاج دندان ضعیف تر از مینا است. در زیر این تاج، لایه سوم که پالپ نام دارد قرار گرفته است. پالپ دندان خانه ی رگ های خونی و عصب های دندان است. میتوان گفت بخش زنده ی دندان در همین بحش پالپ قرار گرفته است. زمانی که ریشه دندان دچار مشکل میشود، در واقع بخش پالپ دندان به مشکل خورده است که باید کاملا تخلیه شود. به قرآیند تخلیه کردن بخش های آسیب دیده در پالپ دندان، به اصطلاح عصب کشی دندان گفته میشود.

از کجا بدانیم به عصب کشی نیاز داریم؟

از کجا بدانیم که به عصب کشی نیاز داریم ؟

از نظر علمی هر وقت که پالپ دندان دچار مشکلی شد که این مشکل توانایی برگشت پذیر بودن را نداشت، دندان نیاز به عصب کشی دارد. یعنی زمانی یک پزشک روش عصب کشی دندان را انتخاب میکند که تنها راه، تخلیه بخش های آسیب دیده پالپ و پر کردن آن مواد مخصوص باشد.

پالپ دندان چه موقع آسیب میبیند؟

ممکن است که صانحه طبیعی مانند زمین خوردگی و یا یک تصادف ویا هر چیز دیگری که باعث شکستگی دندان شده باشد، علت خرابی پالپ دندان باشد. علاوه بر این مورد گاهی اوقات یک پشت گوش انداختن یک درمان ساده میتواند در نهایت به خرابی پالپ ختم شود.

به همین خاطر است که ما در کلینیک ثمین دنتال، همیشه از مراجعین درخواست میکنیم تا با دیدن کوچکترین مشکل برای برطرف کردن آن اقدام کنند. از جمله دلایل دیگری که میتواند در نهایت به آسیب دیدن پالپ منجر شود، ایجاد شدن یک حفره و یک مسیر در قسمتی از دندان است که قبلا به درستی پر نشده است.

یک حفره کوچک در دندانی که قبلا پر شده است، میتواند به پوسیدگی عمیق تر در زیر آن برسد. این مدل از پوسیدگی معمولا تا زمانی که دندان به طور جدی خراب نشده باشد قابل تشخیص نیست. به همین خاطر است که توصیه ما مراجعه به مرکزهای دندانپزشکی معتبری است که خدمات درست و قابل قبولی را در اختیار بیمار قرار میدهند. گاهی با کمتر هزینه کردن، دوباره مجبور به هزینه بیشتر برای برطرف کردن مشکلات بزرگتر خواهید شد.

علائم عفونت ریشه دندان ( پالپ دندان ) چیست؟

اگر یکی از این موارد را داشتید، در اسرع وقت به یک کلینیک معتبر جهت مشاوره و درمان مراجعه کنید.  اگر در زمان خوردن غذا و یا نوشیدن نوشیدنی های خیلی گرم و یا خیلی سرد، دندان درد گرفت میتواند یک علامت از عفونت ریشه دندان باشد.

داشتن درد در زمان جویدن غذا و یا لق شدن دندان هم میتواند نشانه عفونت پالپ و نیاز به عصب کشی دندان باشد. در هر صورت همه این موارد نشانه های ظاهری هستند و برای مطمئن شدن تنها مسیر قطعی گرفتن عکس با اشعه ایکس است.

مراحل عصب کشی دندان

مراحل عصب کشی دندان

مراحل عصب کشی دندان به ترتیب عبارتند از :

  1. تزریق مواد بی حسی و سر کننده جهت بر طرف کردن درد دندان در طول خدمات پزشکی؛
  2. ایجاد کردن یک حفره در تاج دندان برای ایجاد دسترسی به پالپ و بر طرف کردن پوسیدگی های درون آن؛
  3. با استفاده از ابزار مخصوص دندانپزشکی ( دریل و فایل ) تمام محقظه پالپ دندان تراشیده و خارج میشود؛
  4. فرآیند عصب کشی یک کار ظریف است که نیاز به دقت فراوانی دارد. چرا که دیواره های محفظه پالپ و ریشه و به خصوص نوک ریشه نیز کامل باید تراشیده و تمیز شوند؛
  5. در قدم بعدی بعد از خارج کردن پالپ، نوبت به پر کردن آن با مواد مخصوص میشود. پزشک باید دقت کند که تمام محفظه پالپ که در حال حاضر تخلیه شده است، با مواد به درستی پر شود. بعد از پر کردن با مواد دندانپزشکی، نوبت به بسته دندان یا مهر و موم کردن آن میرسید. این کار باعث میشود که باکتری ها نتوانند وارد دندان شده و دوباره باعث آسیب دیدگی آن شوند.
  6. بعد از همه این مراحل، در آخر باید یک تاج جدید که به آن روکش گفته میشود، برای محافظت از تاج دندان روی آن قرار بگیرد. با این کار بیشتر فشار وارده به دندان در هنگام جویدن، به جای تاج به روکش دندان وارد میشود. با توجه به این موضوع دیگر خطر شکسته شدن تاج کمتر وجود دارد.

قیمت عصب کشی دندان در تهران ( کلیکنیک ثمین دنتال تهرانپارس )

قیمت خدمات دندانپزشکی معمولا  یک نرخ ثابت نیست. دلیل این متغیر بودن، وجود تفاوت در موادی است که برای درمان دندان استفاده میشود. با توجه به این موضوع بهترین راه برای کسب اطلاع در مورد قیمت عصب کشی دندان در تهران، مراجعه و استفاده از خدمات مشاوره رایگان است. شما میتوانید با یک مشاوره ساده، علاوه بر کسب اطلاع در مورد دندان های آسیب دیده، از قیمت و هزینه عصب کشی و سایر خدمات نیز مطلع شوید.

سوالات متداول

در این بخش میخواهیم به سوالاتی که معمولا بیمارانی که برای درمان به کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس مراجعه میکنند، پاسخ دهیم.

اگر درد دندان برطرف شد نیازی به عصب کشی دندان نیست؟

1) اگر دندان درد برطرف شد، دیگر نیازی به عصب کشی نیست؟

بعضی از افراد تصور میکنند که با برطرف شدن درد دندان، دیگر نیازی به عصب کشی و درمان نیست. این یک تصور اشتباه است. زمانی که آسیب و عفونت به پالپ میرسد، ریشه دندان و عصب های موجود در آن را از بین میبرد. در نتیجه دیگر عصبی در دندان وجود ندارد که سیگنال های درد آور را به مغز منتقل کند. این یعنی هنوز مشکل حل نشده و احتمالا جدی تر هم شده است.

بعد از اینکه درد دندان برطرف شد، در صورتی که عصب کشی دندان انجام نشود ممکن است یکی از این علائم پدیدار شود.

  • تورم لثه در اطراف دندانی که دچار مشکل شده است؛
  • خارج شدن ترشحات چرکی از دندان؛
  • تیره شدن رنگ دندان؛
  • بازگشت درد در هنگام جویدن؛
  • ورم صورت.

توجه » در صورتی که درمان به موقع انجام نشود، آسیب های جدی انتظار دندان و البته استخوان فک را میکشد. دقت کنید هر چقدر اوضاع دندان ها وخیم تر شود، احتمال موفقیت عصب کشی دندان نیز کمتر میشود. پس حتما در اسرع وقت برای درمان اقدام کنید.

چرا گاهی دندان عصب کشی شده باید دوباره عصب کشی شود؟

2) چرا گاهی اوقات دندانی که قبلا عصب کشی شده است، باید دوباره عصب کشی شود؟

درست است که مراحل عصب کشی دندان مشخص هستند اما این به این معنی نیست که شرایط خاصی وجود ندارد. گاهی اوقات عصب کشی دندان موفق نبوده و باید دوباره اصلاج شود. این که یک عصب کشی موفق باشد یا نباشد هم به پزشک معالج و هم به شرایط بیمار بستگی دارد. عواملی که میتوانند باعث شوند فرد دوباره برای دریافت خدمات اندو به پزشک مراجعه کند، شامل موارد زیر میشوند :

  • تنگی یا انحنای مجرای ریشه دندان باعث شده بخشی از آن در عصب کشی اولیه خوب تمیز و درمان نشود.

  • پیچیدگی ساختار آناتومی مانند انشعابهای فرعی مجرای ریشه در درمان اولیه شناسایی نشده است.
  • اتصال روکش یا ترمیم دیگر بر روی دندان، پس از عصب کشی به موقع انجام نشده و به تاخیر افتاده است.
  • ترمیم دندان عصب کشی شده نتوانسته جلوی آلوده شدن داخل دندان به بزاق دهان را بگیرد در نتیجه عفونت مجدد شروع شده است.
    همچنین به دلایل زیر دندانی که با موفقیت عصب کشی شده است، ممکن است دوباره دچار مشکل شود:
  • ایجاد پوسیدگی جدید؛
  • شکستن، ترک خوردن یا شل شدن روکش یا پرکردگی دندان (که قرار بوده جلوی نفوذ مواد خارجی را بگیرد اما دیگر نمیتواند)؛
  • شکستن دندان؛
    در این شکل مجرای ریشه دندان نشان داده شده است. در تصویر پایین میبینید که ریشه دندان مجرای فرعی دارد که ممکن است در هنگام عصب کشی دیده نشود و تحت درمان قرار نگیرد. در نتیجه درمان عصب کشی با شکست مواجه می شود.

آیا عصب کشی درد دارد؟

3) آیا عصب کشی درد دارد؟

بسیاری از افراد از دندانپزشکی واهمه دارند. دلیل این ترس تصوری و یا خاطره بدی است که افراد از دندانپزشک های غیر مسلط داشته اند. در صورتی که بی حسی به درستی و به اندازه مناسب تزریق شود، شما هیچ دردی در طول عصب کشی دندان احساس نخواهید کرد.

با توجه به آماری که کلینیک ثمین دنتال از مراجعین خود در طول سال های فعالیت خود گرفته است، تا کنون حتی یک مورد هم وجود نداشته که از درد در حین عصب کشی دندان معترض باشد. بعد از عصب کشی و کم تر شدن اثر بی حسی، ممکن است تا 24 ساعت درد خفیف و البته قابل تحمل وجود داشته باشد. این درد با مصرف مسکن هایی مثل نووافن و یا ژلوفن و سایر مسکن ها قابل کنترل است.

4) عصب کشی در دوران بارداری چگونه است؟

در دوران بارداری نباید از هیچ از خدمات دندانپزشکی که در زمینه زیبایی باشند استفاده کنید. البته این موضوع شامل عصب کشی دندان که نیاز به درمان سریع و قطعی دارد نمی شود. در هر زمان از دوران بارداری شما میتوانید عصب کشی را انجام دهید.

البته با در نظر گرفتن نیاز بیمار به عکس های اشعه ایکس، جامعه پزشکی معتقد است که بهتر است در سه ماهه دوم بارداری، عصب کشی دندان انجام شود. درصورتی که شما باردار هستید میتوانید از مشاوره رایگان کلینیک ثمین دنتال جهت بررسی وضعیت دندان ها و درمان آنها استفاده کنید.

تفاوت بین عصب کشی دندان جلو و عقب

5) تفاوت بین عصب کشی دندان جلو و دندان عقل یا آسیاب بزرگ در چیست؟

با توجه به تفاوت شکی که در دندان های جلویی و عقبی وجود دارد، روش ایجاد حفره در دندان نیز متفاوت است. در دندان های جلویی، دندان از قسمت پشت سوراخ میشود. اما برای دندان های عقبی برای رسیدن به ناحیه پالپ از روی تاج دندان حفره ایجاد میشود.

بعد از عصب کشی و پر شدن حفره در دندان های جلویی، با توجه به فشار بسیار کمتری که به این دندان ها وارد میشود، از روکش استفاده نمیشود. البته در صورتی که شرایط یک بیمار خاص باشد، قطعا در این دندان ها نیز از روکش استفاده میشود.

بر خلاف دندان های جلویی، استفاده از روکش در دندان های عقبی که فشار بسیار بیشتری را تحمل میکنند، ضروری است. در صورتی که از روکش برای دندان های عقبی استفاده نشود، به مرور زمان میتوان انتظار داشت دندان خرد شود.

برای روکش کردن دندان جلویی که عصب کشی شده باید در زیبایی ترمیم نیز دقت شود. اختلاف رنگ در دندان ها میتواند زیبایی لبخند را تحت تاثیر قرار دهد. زمانی که روکش دقیقا همرنگ دندانهای مجاور انتخاب می شود، به دلیل تغییر رنگ تدریجی دندانهای دیگر و مقاومت روکش در مقابل تغییر رنگ ممکن است به مرور تفاوت رنگ ایجاد شود. برای حل این مشکل میتوان از جرم گیری و سفید کردن دندان های مجاور استفاده کرد.

یک تفاوت مهم دیگر در تفاوت عصب کشی دندانهای جلویی و عقبی، تعداد ریشه های آنهاست. دندانهای جلویی ریشه های کمتری (معمولا یک ریشه حاوی یک مجرای ریشه) دارند. معمولا دندانهای آسیاب کوچک یا پره مولر و دندانهای عقبی دو یا سه ریشه دارند که هر کدام حاوی یک یا دو مجرای ریشه می باشند. هر چه تعداد ریشه ها بیشتر باشد، درمان عصب کشی طولانی تر می شود . ممکن است به چند جلسه نیاز باشد.

عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟

6) عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟

دندانی که کارش به عصب کشی رسیده باشد، در واقع یک دندان ترمیم شده است و طول عمر بسیار کمتری نسبت به یک دندان سالم دارد. در صورتی که یک دندان عصب کشی شود میتوان انتظار داشت بین 10 تا 15 سال دوام بیاورد. البته در صورتی که شرایط نگهداری از این دندان مناسب باشد و از روکش برای دندان استفاده شود، میتوان انتظار طول عمر بیشتر را نیز داشت.

7) عصب کشی دندان در خانه به چه شکل است؟

اجازه دهید کاملا صادقانه با هم صحبت کنیم. چیزی به اسم عصب کشی در خانه وجود ندارد. این روش های خانگی صرفا برای کم کردن درد دندان کاربرد دارند و روش های درمانی محسوب نمیشوند. بنابراین سعی نکنید که خودتان را گول بزنید. باید هر چه سریع تر و قبل از اینکه دیر شود به پزشک مراجعه کنید. در بخش زیر چند مورد از روش های خانگی که میتوانند تا حدی درد را تسکین دهند را به شما معرفی میکنیم.

  • برای کاهش درد دندان در خانه میتوانید از کمپرس آب سرد استفاده نمایید. زمانی که دندان شما دچار التهاب و عفونت می شود با استفاده از یخ یا کیسه های آب یخ می توانید کمی از درد و التهاب دندانتان بکاهید.
  • زردچوبه نیز یکی دیگر از مواردی است که التهاب و درد دندان را کاهش می دهد زیرا زردچوبه خاصیت ضد التهابی قوی دارد. باید زردچوبه را با مقدار کمی آب مخلوط کنید تا حالت خمیری بدست آید آن وقت پنبه را به آن آغشته کرده و بر روی لثه قسمتی که درد می کند قرار دهید. این کار را باید ۳ الی ۴ بار در روز انجام دهید تا التهاب و درد دندانتان کم شود.
  • استفاده از روغن درخت چای نیز می تواند درد عصب دندان را کاهش دهد. می توانید چند قطره از این روغن را بر روی قسمتی که درد می کند بریزید و ماساژ دهید و یا اینکه با آب مخلوط کرده و در دهانتان بچرخانید. این کار را ۳ الی ۴ بار انجام دهید.
  • استفاده از آب نمک که یکی از راه های معروف درد دندان است. آب نمک خواص ضد عفونی دارد و باعث می شود عفونت ریشه ی دندان کمتر شود. این کار را نیز باید ۳ الی ۴ بار در روز انجام دهید.

دلایل تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی

8) دلایل تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی چیست؟

معمولا به دو دلیل رنگ دندان بعد از عصب کشی تغییر میکند.

  1. استفاده از مواد و داروهایی که برای درمان ریشه دندان استفاده می شوند
  2. خراب شدن و مردن دندان

استفاده از مواد و داروهایی که برای درمان ریشه دندان استفاده می شوند

مواد پر کننده ریشه دندان که دندانپزشک با آن پالپ و ریشه را پر می کند، رنگ دارد. این رنگ ممکن است از مواد پر کننده خارج شده و باعث رنگ گرفتن لایه های بیرونی تر دندان شود. در این شرایط ممکن است دندان قرمز یا نارنجی شود. از آنجایی که مواد پر کننده در وسط دندان قرار دارد به مرور زمان ممکن است همه دندان رنگ بگیرد.

اگر دندانتان را با آمالگام پر کرده باشید، دندان ممکن است به رنگ خاکستری مایل به آبی در بیاید. به همین علت است که مواد آمالگام برای پر کردن دندانهایی که در معرض دید قرار دارند توصیه نمی شود. علاوه بر این، سفید کردن تغییر رنگ ناشی از پرکردگی آمالگام بسیار سخت است. همچنین داروها و مواد پر کننده حاوی اکسید روی یا نیترات نقره بیشتر احتمال دارد که رنگ دندان را تغییر بدهند.

خراب شدن و مردن دندان

شایعترین دلیل تغییر رنگ بعد از عصب کشی دندانها، نکروز است. هنگامی که بافتها بازجذب و حل می شوند، محصولات جانبی حاصل از تجزیه مواد به وجود می آید.  هنگامی که نوبت به خون می رسد، رنگ دندان به رنگ قهوه ای مایل به زرد یا قرمز برمی گردد. اگر مواد پرکننده ریشه کامل مجرای ریشه را پر نکرده باشند، در سوراخهایی که باقی مانده است مواد حاصل از تجزیه بافتهای مرده جمع می شوند. این اتفاق منجر به تغییر رنگ تاج می شود. معمولا دندان به رنگ خاکستری در می آید.

آیا میتوان همزمان با ارتودنسی عصب کشی کرد؟

9) آیا میتوان همزمان با ارتودنسی عصب کشی کرد؟

گاهی اوقات زمانی که درمان ارتودنسی آغاز می شود دندان سالم است اما در حین فرایند ارتودنسی دندان بر اثر تروما، آسیب دیدگی یا پوسیدگی عفونت می کند.با توجه به این موضوع باید حتما انجام عصب کشی را در اولویت قرار داد.

درغیر این صورت، باید منتظر تحمل زیاد درد باشید و با گسترش عفونت دندان خود را به طور کامل  از دست خواهید داد. حتی ممکن است عفونت به آبسه دندان، کیست یا عفونت استخوان تبدیل شود. این یعنی اوضاع وخیم تر!

 

تیم تحریریه کلینیک ثمین دنتال

کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس، یکی از مجهز ترین کلینیک های شرق تهران است که تمام خدمات دندانپزشکی را به همشهریان عزیز تهرانی و البته سایر شهرهای ایران ارائه میکند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا