جرم گیری دندان چطور انجام می شود؟ (مراحل جرم گیری + قیمت 1401)

آیا به خوبی از دندان های خود مراقبت می کنید؟ حتی اگر پاسخ این سوال بله باشد، ممکن است تشکیل پلاک و جرم روی دندان های شما مشاهده شود. بنابراین شما به جرم گیری دندان نیاز دارید.
پلاک یک لایه چسبناک و شفاف است که روی سطح دندان و در امتداد خط لثه تشکیل می شود. باکتری های ساکن در این پلاک ها می توانند به مینای دندان و لثه آسیب بزنند. پلاک ها باعث تشکیل تارتار می شوند که در نتیجه سخت شدن باکتری ها و مواد معدنی موجود در بزاق ایجاد می شود.
تشکیل پلاک ها و تارتار باعث بیماری های مزمن مانند التهاب لثه می شوند. بنابراین، تمیز کردن و از بین بردن جرم دندان، امری مهم و ضروری است. پس جرم گیری دندان چیست؟ بیایید ابتدا به این سوال پاسخ دهیم.
در این مقاله چه میخوانید ؟
- جرم دندان چیست؟
- علل ایجاد جرم دندان
- روش های جرم گیری دندان
- جرم گیری دندان به صورت دستی
- جرم گیری دندان به صورت اولتراسونیک
- مراحل جرم گیری دندان با استفاده از اولتراسونیک
- جرم گیری دندان با روش های طبیعی و طب سنتی
- فیلم جرم گیری و بروساژ دندان
- فواید جرم گیری دندان
- عوارض جرم گیری دندان
- مراقبت های بعد از جرم گیری دندان
- هزینه جرم گیری و بروساژ دندان ( قیمت 1401 ) چقدر است؟
- سوالات متداول
جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان فرآیندی است که توسط دندانپزشکان برای تمیز کردن جرم های دندانی انجام می شود. این کار در محیط بالینی و دندانپزشکی انجام شود. با کمک ابزارهای نوک قلابی و سایر روش هایی که در ادامه مطلب به توضیح آن ها خواهیم پرداخت، می توان سنگ های تجمع یافته روی سطح دندان، در سطح لثه و زیر لثه را از بین برد تا دندان ها و لثه ها می توانند ساختار سالم خود را بازیابند.
جرم های تشکیل شده در بالای خط لثه می توانند باعث التهاب لثه، ایجاد حساسیت و آسیب به لثه شوند. این امر می تواند به مرور زمان منجر به بروز بیماری التهاب لثه (ژنژیویت) شود که با خونریزی آشکار می شود. سنگ های زرد، قهوه ای، سخت و متخلخل به دلیل ساختاری که دارند به راحتی می توانند غذا و گل ها را در خود نگه دارند و مسواک زدن و نخ دندان کشیدن صحیح را دشوار می کنند.
جرم گیری دندان در بیماران مبتلا به بیماری لثه مانند التهاب لثه یا پریودنتیت انجام می شود. دو مرحله اصلی برای این نوع جرم گیری وجود دارد. ابتدا پلاک و تارتار از سطح قابل مشاهده دندان ها و همچنین از زیر خط لثه برداشته می شود.
هنگامی که تمام خطوط لثه از پلاک و جرم پاک شد، سپس سطح ریشه صاف شود. این به عنوان پلانینگ شناخته می شود و باعث می شود لثه ها راحتتر به دندان ها بچسبند. در برخی موارد، جرم گیری و روت پلنینگ ممکن است نیاز به بی حسی موضعی و چندین جلسه مراجعه به دندانپزشکی داشته باشد.
جرم دندان چیست؟ علل ایجاد جرم دندان
جرم دندان ترکیبی از مواد معدنی موجود در پلاک دندان و بزاق است و در طول زمان به ساختاری سخت تبدیل می شود. جرم در زیر خطی که سطح دندان با لثه برخورد می کند، به وجود می آید. پلاک های دندانی که حاوی بقایای مواد غذایی و میکروارگانیسم ها هستند، باید به طور مرتب تمیز شوند.
هنگامی که پلاک دندانی به طور منظم از روی دندان ها پاک نشوند، کلسیفینه می شود – یعنی مواد معدنی بزاق شما با پلاک ترکیب می شوند و ماده ای سخت و تقریباً سیمان مانند به نام تارتار (یا جرم دندان) را تشکیل می دهند. تارتار به رنگ زرد یا قهوهای، بافت خشن و پوستهدار است و میتواند هم در بالای خط لثه و هم در زیر آن تشکیل شود.
تارتار می تواند به خصوص در افرادی که به بهداشت دهان و دندان توجهی ندارند، ایجاد شده و منجر به به بروز تحلیل لثه، لق شدن دندان ها، التهاب لثه، پریودنتیت (التهاب لثه پیشرفته) و از دست دادن دندان شود.
روش های جرم گیری دندان
دو مورد از محبوب ترین روش های جرم گیری دندان، جرم گیری دستی و اولتراسونیک هستند. جرم گیرهای دستی، ابزار سنتی خراش دادن جرم هستند. دستگاه های جرم گیری اولتراسونیک از ارتعاشات التراسونیک برای از بین بردن پلاک و تارتار استفاده می کنند.
پس کدام روش بهتر است؟ ادامه مطلب را بخوانید تا ببینید کدام یک را ترجیح می دهید!
1) جرم گیری دندان به صورت دستی
این کار با استفاده از یک جرمگیر انجام می شود که به صورت دستی به حذف پلاک های چسبیده روی دندان ها می پردازد.
این ابزارها بهطور ویژه طراحی شدهاند تا بتوانند هر گونه پلاک یا تارتار را که روی دندانهای شما جمع شده است را بتراشند.
اگر پوشش های پرسلن یا کامپوزیت دارید، جرم گیری دستی ممکن است انتخاب بهتری برای شما باشد. همچنین اگر دندان های شما پایه معدنی خود را از دست داده اند، ممکن است مستعد پوسیدگی باشند. در این حالت، جرم گیری دستی می تواند بهترین روش برای جرمگیری دندان هایتان باشد.
2) جرم گیری دندان به صورت اولتراسونیک
این نوع جرم گیری به ویژه در افرادی که که رسوبات و. تارتار عمیق دارندٰ بسیار مفید و موثر است. از آنجایی که نوک ها ی جرم گیر التراسونیک، بسیار کوچک هستند، از بین بردن آن نواحی انباشته شده از پلاک و تارتار بسیار ساده تر است. اسپری آب در جرم گیری اولتراسونیک نیز به خلاص شدن از شر این رسوبات کمک می کند.
تمیز کردن دندان با اولتراسونیک دردناک نیست و در واقع ممکن است حتی لرزش امواج اولتراسونیک را را احساس نکنید. اما به دلیل الکترونیکی بودن دستگاه جرم گیر التراسونیک، استفاده از این روش برای بیمارانی که ضربان ساز (پیس میکر) دارند، توصیه نمی شود.
جرمگیرهای اولتراسونیک موثرتر و کم تهاجم تر از جرم گیرهای های دستی هستند و این امکان را فراهم می کنند تا دندانپزشک به سخت ترین و پنهان ترین قسمت های دندان دسترسی پیدا کند.
استفاده از جرم گیر دندان اولتراسونیک حتی ممکن است منجر به سفیدتر شدن دندانها شود، زیرا ممکن است لکههای سطحی روی دندان ها در این فرآیند پاک شوند. جرم گیری التراسونیک نسبت به روش جرم گیری دستی زمان کمتری میبرد و نیاز به زمان کمتری برای حضور در مطب دندانپزشک است.
حتما بخوانید » عصب کشی دندان؛ از مراحل تا هزینه و قیمت در تهران
مراحل جرم گیری دندان با استفاده از اولتراسونیک
جرمگیرهای اولتراسونیک از امواج فراصوت برای از بین بردن رسوبات جرم از روی دندانها استفاده میکنند. آن ها به صورت مکانیکی با استفاده از انرژی ارتعاشی بالا کار می کنند. جرمگیرهای اولتراسونیک همچنین امواج ضربهای ایجاد میکنند که بیوفیلم باکتریها را مختل میکند، به طوری که باکتریهای پلاک و جرم را میتوان از طریق یک جت کوچک آب یا دهانشویه آنتیباکتریایی که از بالای جرمگیر منتشر میشود، از روی دندانها برداشت.
جت آب به خنک شدن نوک جرمگیر اولتراسونیک کمک می کند. در ابتدا از جرمگیر اولتراسونیک فقط برای از بین بردن رسوبات جرم روی سطوح دندانی قابل مشاهده در دهان استفاده میشد، اما میتوان از آنها به صورت زیر لثهای نیز استفاده کرد، به این معنی که میتوانند رسوبات جرم را از زیر خط لثه پاک کنند و سطوح ریشه دندان را بدون آسیب رساندن به آنها تمیز کنند.
به طور کلی جرم گیری دندان ها دارای سه مرحله اصلی است :
1) مرحله کورتاژ
اگر پس از برداشتن جرم و حذف پلاک های دندان باز هم عفونت در لثه باقی بماند با حذف بافت عفونی، کورتاژ لثه انجام می شوند.
2) مرحله ی بروساژ
دندان ها به خمیر مخصوصی آغشته شده و توسط وسیله ای که بر سر آن بُرسی طراحی شده است شست و شو داده می شوند؛ این کار باعث از بین رفتن لکه های روی دندان ها می شود.
3) مرحله ی پولیش
در این مرحله پاکسازی دندان و از بین بردن کامل پلاک ها و لکه های دندانی بدون فشار مستقیم انجام می شود که برای اینکار از اسپری هوا، بی کربنات و جت آب استفاده می شود.
جرم گیری دندان با روش های طبیعی و طب سنتی
علاوه بر رعایت نکات مراقبت از دندان ها و مراجعه منظم به دندانپزشک برای تمیز کردن عمیق دندان ها، می توانید با استفاده از روش های طبیعی و سنتی در خانه جرم دندان ها را نیز از بین ببرید.
1) جرم گیری دندان با جوش شیرین
بسیاری از افراد از جوش شیرین با لیمو یا نمک برای تقویت سفیدی و درخشش دندان ها و تمیز نگه داشتن دندان های خود استفاده می کنند. 10 گرم جوش شیرین و 5 گرم نمک دریا را در یک کاسه مخلوط کنید، مسواک خود را در آب گرم آغشته کنید و سپس دندان های خود را مانند همیشه مسواک بزنید. اما سعی کنید بر روی مناطقی تمرکز کنید که جرم بیشتر در آن جمع می شود. حداقل 2 بار در روز اینکار را تکرار کنید تا نتیجه بگیرید.
2) لیمو
لیمو یکی از سفید کننده های عالی برای دندان هاست، به علاوه لیمو در مبارزه با تشکیل تارتار موثر است؛ زیرا دارای خواص ضد باکتریایی است.
نصف لیمو را در نصف لیوان آب گرم بریزید و مخلوط کنید. قبل از خواب دهان خود را با این آب بشویید. سپس دهان خود را با کمی آب گرم بشویید تا مزه ترش آن از بین برود.
3) دانه های کنجد
دانه های کنجد برای از بین بردن جرم های انباشته شده روی دندان ها ایده آل هستند. فقط یک قاشق از دانه کنجد را بردارید و به آرامی برای یک یا دو دقیقه بجوید.
4) جعفری
جعفری نیز می تواند به مبارزه با تشکیل جرم روی لثه کمک کند.
۱ مشت برگ جعفری را بشویید و خوب خرد کنید. آن را با حداکثر 1 قاشق غذاخوری آب مخلوط کنید تا خمیری به دست آید. آن را روی دندان ها بگذارید و اجازه دهید حدود 5 دقیقه عمل کند. سپس با آب ولرم فراوان بشویید.
5) روغن نارگیل
روغن نارگیل عنصر بسیار خوبی در مبارزه با جرم دندان است. چرا که با از بین بردن باکتری های دهان، از تشکیل جرم جلوگیری می کند. همچنین در صورت استفاده حداقل یک بار در روز به مدت 30 روز، می تواند دندان های شما را سفید کند.
دهان خود را با 1 قاشق غذاخوری روغن نارگیل به مدت 5 تا 10 دقیقه، 1 تا 2 بار در روز شستشو دهید. روغن را قورت ندهید و دهان خود را با آب فراوان بشویید.
6) میوه ها
سیب، طالبی و توت فرنگی سه میوه عالی برای داشتن لثه های سالم، جلوگیری از تجمع جرم روی دندان ها و جلوگیری از خونریزی لثه هستند. علاوه بر این، توت فرنگی و گوجه فرنگی را می توان قبل از هر وعده غذایی استفاده کرد و به صورت ورقه ای برش داد و مستقیماً روی دندان ها مالید.
یکی دیگر از راه های طبیعی برای مبارزه با جرم، مالیدن پوست برخی میوه ها مانند پرتقال و موز به مدت 2 تا 3 دقیقه قبل و بعد از غذا روی دندان است.
فواید جرم گیری دندان
جرمگیری دندان که می تواند طبق نظر دندانپزشک هر 3 ماه تا 6 ماه یکبار انجام شود و به شما این امکان را می دهد که دندان های درخشان و سالم تری داشته باشید. همچنین مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:
- از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند
- از تحلیل رفتن لثه جلوگیری می کند
- خونریزی لثه برطرف می شود
- بوی بد دهان را از بین می برد
- از التهاب جلوگیری می کند
- لکه های دندان را کاهش می دهد.
- از التهاب و از دست دادن دندان جلوگیری می شود.
در نتیجه، تمیز کردن جرم دندان از مشکلاتی که ممکن است به دلیل بوی بد دهان و ظاهر بد دندان ها ایجاد شود، نیز جلوگیری می کند.
عوارض جرم گیری دندان
دستگاه هایی که دندانپزشکان برای تمیز کردن جرم دندان استفاده می کنند، قادر به آسیب رساندن به مینای دندان و لثه نیستند. پس از جرمگیری، ممکن است در ابتدا حساسیت دندان احساس شود. پس از جرم گیری، اگر به نظر می رسد دندان ها لق شده اند، به این دلیل است که دندان ها از قبل تکیه گاه استخوانی خود را از دست داده اند.
تمیز کردن دندان ضرری ندارد و تمیز نکردن دندان برای دندان مضر است. افرادی ما که می خواهند دهان سالمی داشته باشند و نمی خواهند از دست دادن دندان را تجربه کنند باید در دوره های 6 ماهه جرم گیری را انجام دهند.
مراقبت های بعد از جرم گیری دندان
اگر بعد از جرم گیری مراقبت های دندانی انجام نشود، ممکن است دوباره پلاک و جرم ایجاد شود. شما باید از محصولات مراقبت از دهان توصیه شده توسط پزشک استفاده کنید و موارد بهداشتی را رعایت کنید. مواردی که پس از جرم گیری دندان باید در نظر گرفته شود را می توان به شرح زیر فهرست کرد:
- استفاده از خلال دندان یا نخ دندان تا چند روز پس از جرمگیری دندان توصیه نمی شود.
- بعد از تمیز کردن دندان نباید از نوشیدنی های الکلی استفاده کرد.
- افراد نباید از غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد مصرف نکنند.
- دهان بیمار نباید با هوای سرد تماس داشته باشد.
- باید دانست که بروز حساسیت در لثه طبیعی است.
- باید از مسواک نرم استفاده شود.
هزینه جرم گیری و بروساژ دندان (قیمت 1401) چقدر است؟
این باید توسط دندانپزشکان مجرب یا متخصصان پریودنتولوژی در کلینیک ها و مراکز درمانی های قابل اعتماد اعمال شود. علاوه بر این، قیمت تمیز کردن جرمگیری میتواند تحت تأثیر عواملی مانند ساختار دندان فرد، تجمع جرم، میزان رنگآمیزی دندانها، وجود بیماری لثه، تجربه کلینیک، کیفیت دستگاههای مورد استفاده و تجربه پزشک اگر فکر می کنید مشکل جرم دندانی دارید، از معاینه دندانپزشک خود در اسرع وقت غافل نشوید.
سوالات متداول
در این بخش از مقاله قصد داریم در مورد سوالات متداولی که مراجه کنندگان به کلینیک دندانپزشکی ثمین دنتال تهرانپارس در مورد جرم گیری دندان مطرح میکنند، به طور کامل پاسخ دهیم.
1) چند وقت یکبار باید جرم گیری کنیم؟
دندانپزشک تصمیم میگیرد که جرم گیری دندان هر چند وقت یکبار باید تمیز شود. دفعات معاینات دندانپزشکی و رعایت بهداشت و مراقبت از دندان ها نیز تعیین کننده است. کارشناسان توصیه می کنند هر 6 ماه یکبار تمیز کردن جرم را انجام دهید. اگر دهان و ساختار بزاق شما مستعد تشکیل پلاک و جرم است، می توان معاینات و تمیز کردن دندان های مکرر را انجام داد. افرادی که بیشتر مستعد انجام جرمگیری دندان هستند عبارتند از:
- کسانی که خشکی دهان دارند، که معمولاً به دلیل افزایش سن و مصرف مواد مخدر رخ می دهد؛
- کسانی که دندان های خود را به خوبی تمیز نمی کنند؛
- کسانی که رادیوتراپی ناحیه سر و گردن دریافت می کنند؛
- سیگاری ها؛
- کسانی که بیش از حد قند یا غذا های نشاسته ای و نوشیدنی های اسیدی مصرف می کنند؛
- افرادی که داروهایی مصرف می کنند که باعث تشکیل جرم روی دندان ها می شود.
2) آیا جرم گیری دندان درد دارد؟
فرآیند پاکسازی جرم دندان درد ندارد. اما بی حسی را می توان در مواردی که دارای جرم های عمیق و حاد هستند و در مواردی که دندان در اثر جرم گیری آسیب دیده است، اعمال کرد. اگر مقدار زیادی جرم دارید، لثههایتان ملتهب است و دندانهایتان حساس هستند، برداشتن جرم شما میتواند کمی دردناک باشد.
3) آیا بیمه هزینه جرم گیری دندان را میپردازد؟
اکثر بیمه های درمانی تعرفه ای را بابت آن به بیمه شدگان خود پرداخت می کنند. برای اطلاعات بیشتر بهتر است تا هماهنگی های لازم را با بیمه خود انجام دهید.
4) آیا میتوان به جای جرم گیری، از خمیر دندان ضد جرم استفاده کرد؟
انتخاب خمیر دندانی که به طور خاص برای جرم زدایی از دندان ها طراحی شده است به معنای جایگزینی برای عدم انجام جرمگیری دندان ها نیست، این گونه خمیردندان ها به گونه ای فرموله شده اند که محیط دهان شما را تمیز نگه می دارند و در عین حال محافظت 24 ساعته و باعث تسکین درد ناشی از حساسیت دندان، محافظت در برابر التهاب لثه و رسوب تارتار و همچنین سفید کردن دندان و پیشگیری و از بین بردن لکه است.
5) تفاوت جرم گیری دندان با بلیچینگ چیست؟
بلیچینگ فرآیند سفید کردن دندان است که رنگ دندان را روشن تر می کند. محصولات سفید کننده حاوی یکی از سفید کننده های دندان (پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید) هستند. هدف اصلی تمیز کردن دندان ها حذف جرم و جرم از سطح دندان ها به منظور پیشگیری از بیماری های لثه است. در حالی که هدف اصلی سفید کردن دندان ها از بین بردن لکه ها برای اهداف زیبایی است.
جرم گیری برابر با سفید کردن دندان نیست، اما بله، مطمئناً دندان های شما را درخشان می کند. قبل از بلیچینگ، در صورت وجود جرم یا پلاک در دندان ها، لازم است که جرم گیری انجام شود. همیشه به یاد داشته باشید که سفید کردن دندان ها با استفاده از مواد شیمیایی باعث تغییر رنگ و روشن تر دندان ها با 1 یا 2 درجه می شود و جرم گیری باعث از بین بردن رسوبات روی دندان ها می شود.
بنابراین، اگر لثههای سالم و دندانهای روشن میخواهید، باید جرمگیری کنید، و اگر میخواهید دندانهایتان سفیدتر شوند، بلیچینگ را انتخاب کنید. هر دو روش درمانی در نوع خود مهم هستند. همیشه باید قبل از درمان با دندانپزشک خود مشورت کنید.
حتما بخوانید » بلیچینگ دندان با لیزر؛ توضیح کامل به همراه قیمت 1401
6) معمولا جرم های دندان در چه نقاطی ایجاد می شوند؟
جرم های بالای لثه ای در بالای خط لثه ایجاد شده و رنگی زرد و یا قهوهای روشن روی سطح دندانها دارد. جرم زیر لثه ای در شیار بین دندان و خط لثه ایجاد شده و به طور معمول به راحتی با چشم دیده نمیشود. البته در صورت تحلیل رفتن بافت لثه امکان دیده شدن آن وجود دارد و رنگ آن قهوهای تیره یا سیاه است.
7) آیا جرم گیری در منزل انجام می شود؟ آیا جرم گیری دندان به صورت خانگی امکان پذیر است؟
نمی توان شرایط مناسبی را برای درمان خانگی و تمیز کردن جرم دندان در منزل فراهم کرد. از آنجایی که تارتار باید از پایین دندان تمیز شود، این فرآیند در خانه نتیجه مثبتی نخواهد داشت.
8) برای دندان های لمینت و یا کامپوزیت میتوان جرم گیری کرد؟
در صورت ایجاد جرم و لک روی دندان لمینت شده و کامپوزیت شده می توان جرم گیری انجام داد. انجام این روند توسط دندانپزشک ماهر و با تجربه، هیچگونه آسیبی به کامپوزیت و لمینت شما وارد نخواهد کرد. برای جرم گیری دندان کامپوزیت و لمینت شده از روش های مختلف جرم گیری دندان با توجه به صلاحدید دندانپزشک می توان استفاده می شود.
حتما بخوانید » لمینت دندان چگونه انجام می شود؟ انواع، مزایا و معایب، قیمت 1401
حتما بخوانید » کامپوزیت دندان چیست و چطور انجام میشود؟
9) آیا می توان برای دندان های ایمپلنت شده میتوان جرم گیری انجام داد؟
ایمپلنت ها می توانند باکتری ها و پلاک ها را مانند دندان های معمولی جمع آوری کنند، و انجام جرم گیری روی دندان های ایمپلنت شده هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد بلکه به حفظ سلامت دندان ها و لثه اطراف آن کمک خواهد نمود.
حتما بخوانید » ایمپلنت چیست و چطور انجام میشود؟
10) آیا جرم گیری طول عمر دندان را بیشتر میکند؟
بله. جرم گیری یکی از بهترین راهکارهایی است که لثه های شما را سالم و سفت نگه می دارد و اگر تارتار و رسوبات روی دندان ها پاک نشوند، می توانند باعث عفونت و شل شدن لثه ها شوند و در نهایت منجر به پیوره و از دست دادن دندان شوند.
11) جرم گیری دندان چقدر زمان میبرد؟
زمان جرم گیری دندان با توجه به میزان جرم و وضعیت لثه بیمار متفاوت است. جرمگیری دندان به طور متوسط 25 تا 30 دقیقه طول می کشد، در برخی موارد ممکن است تا 1 ساعت طول بکشد و معمولاً در یک جلسه به پایان می رسد، در موارد پیشرفته، ممکن است تعداد جلسات افزایش یابد. بیمار در حین تمیز کردن دندان دردی احساس نمی کنند. پس از اتمام فرآیند جرمگیری دندان، نیازی به استفاده از هیچ دارویی نیست.
12) بعد از ارتودنسی، جرم گیری تاثیر خوبی دارد؟
هر چه مدت زمان بیشتری براکت ارتودنسی روی دندانهایتان داشته باشید، احتمال اینکه پلاک و لکه روی دندان شما جمع شده باشد، بیشتر می شود. پس از اینکه فرایند ارتودنسی دندان ها تمام شد و براکت ها ها توسط دندانپزشک برداشته شد بهتر است جرم گیری دندان انجام دهید تا محیط دهان و دندان های شما تمیز تر شده و از بروز بیماری های لثه و از پوسیدگی دندان های شما پیشگیری شود و لک هایی که ممکن است در طول فرایند ارتودنسی روی دندان ها تشکیل شده باشد، از بین برود.
13) آیا جرم گیری روی دندان های پر شده مشکل ایجاد نمیکند؟
انجام جرم گیری روی دندان های پر شده هیچ مشکل یا عارضه ای ایجاد نمی کند.
14) آیا در حین جرم گیری دندان می شکند؟
خیر، شکستن دندان در حین جرم گیری ممکن نیست مگر این که جرم گیری توسط دندانپزشک صورت نگرفته باشد.
15) جرم گیری دندان تا چه اندازه دندان را سفید میکند؟
جرم گیری و پولیش، هرگز باعث درخشش دندان های شما نمی شود، بلکه لکه های سطحی را از بین می برد و دندان ها را تمیزتر و درخشان تر نشان می دهد.
16) آیا برای جرم گیری باید دندان تراش داده شود؟
خیر، انجام جرم گیری دندان، هیچگونه نیازی به تراش دندان ها ندارد.
17) جرم گیری دندان کودکان چگونه انجام می شود؟
دندانپزشک اطفال در طول جرم گیری،از ابزاری نوک تیز استفاده می کند تا تارتار و هر گونه جرمی که در زیر خط لثه ایجاد شده است. را با دقت از روی دندان ها بتراشد. اگر رسوب تارتار گسترده باشد، ممکن است از یک جرم گیر الکترونیکی مخصوص استفاده شود.
پس از برداشتن جرم دندان، دندانپزشک اطفال دندان های کودک را پولیش کرده و صیقل می دهد تا از ایجاد پلاک دندانی در آینده جلوگیری کند. پولیش دندان یک روش بدون درد است که در آن یک خمیر ساینده بر روی سطح دندان های کودک شما اعمال می شود تا آن ها را صاف و بدون لک کند.
18) آیا جرم گیری مرتب دندان های کودک، به دهان و لثه آسیب میزند؟
نخیر. اتفاقا جرمگیری مرتب دندان های کودک به جلوگیری از پیشرفت بیماری لثه و ایجاد آسیب های دندانی حاد، جلوگیری می کند.
19) آیا جرم گیری دندان دوران نقاهت دارد؟
جرم گیری دندان نیازی به استراحت و دوران نقاهت ندارد و فرد پس از انجام جرم گیری دندان به راحتی می تواند کارهای روزمره خود را انجام دهد.
20) آیا جرم گیری دندان باعث خونریزی لثه میشود؟
خونریزی لثه پس از جرم گیری عمیق دندان ها در بیشتر موارد طبیعی است و پس از 2 تا 3 ساعت فروکش می کند. اما برخی از بیماران هستند که لثه هایشان تمایل به خونریزی بیشتری دارد. در این صورت، باید به دندانپزشک اطلاع داده شود.
گاهی اوقات، کسانی که از داروهای رقیق کننده خون (مانند آسپرین) یا داروهای ضد انعقاد خون استفاده می کنند، نیز می توانند از این مشکل رنج ببرند. این افراد باید قبل از جرم گیری دندان، به دندانپزشک خود اطلاع دهند.
21) وسایل مورد استفاده در جرم گیری دندان چه چیزهایی هستند؟
در اینجا، چند مورد از ابزارهای دندانپزشکی و عملکردشان را که در طول جرم گیری دندان استفاده شود را توضیح می دهیم.
1) آینه های دندانپزشکی
آینه های دندانی امکان دیدن دندان ها از چندین زاویه مختلف را فراهم می کنند. برخی از آینه ها دارای شکل مقعر هستند که قابلیت بزرگنمایی را ارائه می دهد تا دندانپزشک حتی کوچکترین رسوبات و پوسیدگی ها را تشخیص دهد.
2) جرم گیرهای برقی و دستی
دو نوع جرم گیر دندان وجود دارد: برقی و دستی. جرم گیر برقی یک ابزار دندانپزشکی است که از امواج اولتراسونیک برای حذف پلاک و تارتار از دندان ها و نواحی زیر خط لثه استفاده می کند.
جرم گیرهای دستی، ابزارهای فلزی با انتهای نوک تیز هستند. از این ها برای خراش دادن رسوبات از سطوح دندان های استفاده می کنیم. انواع مختلفی از جرمگیر وجود دارد که به ما اجازه میدهد به تمام نواحی دندانها و لثههای شما دسترسی پیدا کنیم. جرم گیرهای دستی همچنین برای از بین بردن رسوبات از زیر خط لثه استفاده می شوند.
رایجترین جرم گیر دندان در دندانپزشکی، جرمگیر داسی است که میتواند خمیده یا مستقیم باشد و در مقطع عرضی دارای تیغهای مثلثی شکل است.
3) کورت ها (Curett)
از این وسیله برای حذف جرم زیر لثه ای و برای دبریدمان (debridement) سطح ریشه دندان استفاده می شوند.
4) اجکتورهای بزاق
احتمالاً شما با دستگاه های اجکتور بزاق که به عنوان مکنده تف نیز شناخته می شوند، آشنایی دارید. آنها بزاق، آب، خون و رسوبات دهان شما را در حین تمیز کردن و سایر روش ها مکش می کنند. اجکتورهای بزاق شما را از بلع این مواد باز می دارند.
یک اجکتور بزاق از یک لوله یکبار مصرف ساخته شده است که شبیه نی خمیده ای است که به داخل دهان شما می رود. این به یک لوله طولانی تر متصل می شود که مایعات و ذرات را تخلیه می کند. حذف این عناصر به تمیز و راحت نگه داشتن دهان شما کمک می کند. اجکتور بزاق توسط دندانپزشک در طی سایر روش ها از جمله پر کردن، کشیدن و کارهای ارتودنسی استفاده می شود. لوله دائمی بعد از هر بیمار شستشو و ضدعفونی می شود تا از آلودگی جلوگیری شود.
5) پولیش ها
پس از جرم گیری دندان ها، دندانپزشک هر دندان را با پولیش براق میکند.
پولیشها دستگاههای الکتریکی دستی هوادار از جنس فولاد ضد زنگ هستند. آنها سطح دندان را صاف می کنند که باعث می شود هر گونه ناهمواری و لکه از روی دندان از بین برود و لثه ها راحت تر به سطح کناری دندان بچسبند.
22) آیا جرم گیری دندان محدودیت سنی دارد؟
جرم گیری دندان را می توان در هر سنی انجام داد و باید در صورت لزوم و صلاحدید دندانپزشک برای فرد با هر سنی، انجام شود.
23) آیا جرم گیری دندان بین دندان ها فاصله می اندازد؟
شکاف های معمولی که بین دندان ها وجود دارد با رسوبات و جرم پر می شود که پس از برداشتن آن ها با روش جرم گیری، باعث افزایش فاصله بین دندان ها می شود. این شکاف ها زمانی که بافت های ملتهب لثه، به حالت اولیه خود باز می گردند و رشد می کنند، ناپدید می شوند. همچنین گاهی اوقات، دندانپزشکان در صورت نیاز، این شکاف ها را با استفاده از روش هایی پر می کنند.
24) در دوران بارداری یا شیردهی میتوان جرم گیری دندان انجام داد؟
اگر حاملگی سالم و بدون هیچ عارضه ای باشد، انجام اقدامات جزئی مانند جرم گیری دندان در دوران بارداری بی خطر است. اما معمولا انجام کارهای دندانپزشکی در سه ماهه دوم یا سوم توصیه می شود.
اما اگر بارداری پرخطر است و یا پزشک متخصص زنان انجام هرگونه درمان دندانپزشکی را تایید و نمی کند، به شدت توصیه می شود که انجام امور دندانپزشکی به تعویق بیفتید. اگر در دوران بارداری نیاز به انجام یک عمل دندانپزشکی دارید، بهتر است قرار ملاقات های کوتاه تری داشته باشید. قرارهای کوتاهتر به معنای سپری کردن زمان کمتری در صندلی دندانپزشکی است و ناراحتی و فشار روی کمر را به حداقل میرساند.
با این حال، درمان های اورژانسی دندانپزشکی را می توان در هر مرحله از بارداری انجام داد. چرا که هدف، کمک به بیمار است.اما برای عدم انجام هر گونه اقدام دندانپزشکی در طول دوره بارداری، توصیه می کنیم قبل از اقدام به بارداری، معاینات روتین دندانپزشکی را انجام دهید و در صورت وجود هرگونه مشکل، آن را درمان کنید.
در هنگام شیردهی، انجام تمام اقدامات دندانپزشکی ایمن هستند و قابل انجام هستند، به جز سفید کردن دندان. اگر عمل دندانپزشکی نیاز به بیهوشی دارد، محلولهای بیحسی موضعی خوبی وجود دارد که هم برای مادر و هم برای نوزاد بیخطر بوده و روی شیر مادر تاثیری ندارد.
25) آیا در حین جرم گیری دندان، امکان ابتلا به بیماری ایدز یا اچ آی وی وجود دارد؟
با توجه به ماهیت درمان های دندانپزشکی، بیماران ممکن است در معرض خطر تماس با ویروس هایی مانند ایدز یا اچ آی وی و هپاتیت قرار داشته باشند، اما با اقدامات پیشگیرانه ای که در دندانپزشکی توسط متخصصان انجام می شود، از وقوع این خطر جلوگیری می شود. لازم به ذکر است که مراجعه به کلینیک ها و مطب های دندانپزشکی معتبر که به رعایت نکات بهداشتی و پیشگیرانه هنگام ویزیت بیماران می پردازند نیز از وقوع چنین مشکلاتی جلوگیری می کند.
26) آیا جرم گیری دندان باعث پوسیدگی دندان می شود؟
دندان های شما پس از جرم گیری دندان پوسیده، ضعیف یا شکننده نمی شوند. تا زمانی که جرم گیری دندان به درستی و توسط یک متخصص دندانپزشک آموزش دیده انجام شود، هیچ عارضه ای را تجربه نخواهید کرد.
27) برای جرم گیری دندان باید به کجا مراجعه کنیم؟
دندانپزشکان و متخصصان پریودنتولوژی
28) چگونه از تشکیل جرم دندان و تارتار جلوگیری کنیم؟
با توجه به ساختار و مقدار مواد معدنی موجود در بزاق برخی افراد، تشکیل جرم و تارتار ممکن است اجتناب ناپذیر باشد. اما راهکارهایی برای جلوگیری و کاهش تشکیل جرم دندان وجود دارد که به شرح زیر است:
- مسواک زدن به مدت زمان دو دقیقه و دو بار در روز؛
- استفاده از مسواک با اندازه و سختی مناسب؛
- استفاده از نخ دندان برای تمیز کردن پلاک جمع شده بین دندان ها؛
- استفاده از خمیردندان های حاوی فلوراید که به ترمیم مینای دندان کمک می کند؛
- اجتناب از مصرف بیش از حد غذاهای شیرین و اسیدی تا حد امکان؛
- مسواک زدن بعد از غذا و در صورت عدم امکان، شستشوی دهان با آب؛
- پرهیز از مصرف سیگار و محصولات حاوی تنباکو؛
- مراجعه منظم به دندانپزشک.