پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی اشکال دارد؟

عصب کشی یا درمان ریشه یک روش درمانی است که برای ترمیم و نجات یک دندان به شدت پوسیده یا عفونی استفاده می شود. در طی فرآیند درمان ریشه، عصب و پالپ دندان (بافت همبند عصبی-عروقی در مرکز دندان) برداشته می شود، قسمت داخلی دندان تمیز و پر می شود. شروع زود هنگام درمان ریشه برای حفظ دندان مهم است. همانطور که میدانید در مورد عصب کشی به صورت کامل در مقاله ی : « عصب کشی دندان؛ از مراحل تا هزینه و قیمت در تهران » بررسی شد. در این مطلب قصد داریم در مورد اینکه آیا پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی اشکال دارد یا خیر صحبت کنیم.
عصب کشی یا درمان ریشه چیست؟
پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی اشکال دارد؟ قبل از پاسخ دادن به این سوال اجازه دهید کمی در مورد عصب کشی صحبت کنیم تا موضوع بهتر برای شما جا بیوفتد. برای درک نحوه انجام عصب کشی، داشتن دانش کلی از ساختار دندان ضروری است.
دندان، از بیرون به داخل؛ از 3 لایه اصلی مینا، عاج و پالپ تشکیل شده است. فضای طبیعی در مرکز دندان را کانال ریشه نیز می نامند. پالپ بافت نرم داخل کانال ریشه است. این بافت سرشار از عروق خونی و اعصابی است که دندان را تغذیه می کند.
در زمان های قدیم، زمانی که عفونت دندان یا التهاب به لایه پالپ پیشرفت می کرد، دندان دیگر قابل نجات نبود و کشیده می شد. پیشرفت های اخیر در زمینه دندانپزشکی، این امکان را فراهم کرده است تا لایه پالپ دندان تمیز و دوباره پر شود. اگرچه پالپ و اعصاب داخل آن برداشته می شود، اما دندان وظیفه و عملکرد طبیعی خود را انجام می دهد. در واقع، اعصاب دندان پس از بیرون آمدن دندان از لثه، مشکلی برای فرد ایجاد نمی کنند.
هنگامی که بافت عصبی یا پالپ دندان آسیب ببیند، تجزیه می شود و باکتری ها در آنجا شروع به تکثیر می کنند. باکتری ها می توانند منجر به بروز عفونت یا آبسه دندان شوند. آبسه تورم پر از چرک است که در انتهای ریشه دندان ایجاد می شود. اگر پوسیدگی دندان درمان نشود، می تواند منجر به شرایط جدی مانند تحلیل استخوان در اطراف ریشه دندان شود.
علائم نشان دهنده نیاز دندان به عصب کشی
- درد شدید هنگام جویدن یا گاز گرفتن؛
- جوش سفید روی لثه؛
- دندان شکسته یا ترک خورده؛
- حساسیت طولانی مدت به گرما یا سرما، حتی پس از رفع احساس؛
- لثه های متورم یا حساس؛
- پوسیدگی عمیق یا تیره شدن لثه.
عصب کشی چگونه انجام می شود؟
عصب کشی دندان در یک یا در دو جلسه بسته به آسیب وارده به دندان انجام می شود. اگر عفونت دندان زیاد باشد، عصب کشی ممکن است تا سه جلسه، طول بکشد. عصب کشی می تواند توسط دندانپزشک یا متخصص ریشه (اندودنتیست) انجام شود. اندودنتیست دندانپزشکی است که در تشخیص و درمان بیماری های مربوط به پالپ یا عصب دندان تخصص دارد.
قدم اول
اولین قدم در درمان ریشه، گرفتن عکس با اشعه ایکس برای دیدن شکل کانال های ریشه و تشخیص هرگونه علائم عفونت در استخوان اطراف است. سپس دندانپزشک یا متخصص ریشه شما از یک بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن ناحیه کنار دندان استفاده می کند.
قدم دوم
در مرحله بعد، دندانپزشک شما یک ماده ضد آب در اطراف دندان قرار می دهد تا در طول درمان، ناحیه را خشک و عاری از بزاق نگه دارد.
قدم سوم
در مرحله بعد سوراخی در دندان ایجاد می شود تا به ناحیه عفونی برسد. باکتری ها، پالپ، بافت عصبی پوسیده و بقایای عفونت مربوطه در این ناحیه از دندان خارج می شوند.
اگر پس از تمیز کردن ریشه دندان به اندازه کافی پایدار و محکم باشد و عفونت شدید و حادی وجود نداشته باشد، ممکن است با مواد پرکننده دندان معمولی پر شود. در واقع پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی انجام می شود.
در عصب کشی دندان کانال های ریشه خالی میشوند و به همین دلیل قطعا نیاز به پر کردن این کانالها با مواد پرکننده مناسب وجود دارد. استفاده از مواد پرکننده از نفوذ مجدد باکتریها به دندان و بروز دوباره عفونت جلوگیری میکند.
اگر ساختار دندان بیش از حد از از بین رفته باشد (شکسته باشد)، یا اگر دندان برای جویدن سنگین استفاده می شود، بیمار به روکش دندان نیاز خواهد داشت. روکش های دندانی به گونه ای ساخته می شوند که شبیه دندان های واقعی به نظر برسند.
قالب دندانی تهیه شده توسط دندانپزشک به لابراتوار دندانسازی فرستاده می شود که در آن تکنسین به طور سفارشی تاج را متناسب با دهان بیمار می سازند. به همین دلیل یک جلسه دندانپزشکی دیگر برای اعمال این روکش ها روی دندان عصب کشی شده و پرشده نیاز است.
بنابراین بیماران باید بدانند که قراردادن روکش نمی تواند بلافاصله بعد از عصب کشی دندان انجام شود و معمولا تعداد جلسات درمانی بیشتری نیاز است، چرا که نیاز به قالب گیری از دندان وجود دارد.
آیا پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی ایده خوبی است؟
پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی اگر سطح آسیب دیدگی کم باشد و عفونت هنوز به کانالهای ریشه و لایههای زیرین دندان نفوذ نکرده باشد، ایده ی خوب و قابل اجرایی است. پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی باعث صرفهجویی در وقت و هزینه بیمار میشود و مشکلی برای او ایجاد نمیکند.
برخی از دندانپزشکان بعد از انجام عصب کشی از پرکنندههای موقت دندان استفاده می کنند و زمانی که التهاب به طور کامل از بین رفت، دندان را با پرکنندههای دائمی، پر می کنند. پرکنندههای موقت، مواد با ترکیبی از Gutta-percha هستند و حفره هایی که در کانال ریشه وجود دارند، را پر می کنند.
در واقع، پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی و در یک روز، امکان پذیر است. اما این روش ممکن است در همه جا یا برای هر بیمار در دسترس و قابل انجام نباشد و بسته به وضعیت دندان، ممکن است بهتر باشد در این فرآیند عجله نکنید.
برای مثال ممکن است بیمار پس از عصب کشی درد داشته باشد، در این موارد معمولا دندانپزشک توصیه می کند پر کردن دندان در جلسه بعدی انجام شود.
آیا پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی مشکلی ایجاد می کند؟
پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی زمانی خطرناک است که میزان عفونت و آسیب دیدگی دندان زیاد باشد. در این مورد بخش زیادی از دندان خالی میشود و فرآیند عصب کشی دندان نیز ممکن است تا چند جلسه طول بکشد.
چرا که سطح عفونت بالا است و متخصص ریشه باید مطمئن شود که همه بخشهای عفونی را خارج کرده و کانال ریشه دندان را به خوبی ضدعفونی کرده است. به همین دلیل دندانپزشک ترجیح می دهد پر کردن دندان را در چند جلسه انجام دهد و پس از اطمینان از اثر بخش بودن عصب کشی اقدام به پر کردن آن میکند.
در هر صورت برای پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی, باید با دندانپزشک متخصص و مجرب مشورت نمایید.
مواردی که پس پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی باید رعایت شود
حداقل تا دو ساعت بعد از عمل نباید چیزی بخورید یا بنوشید.
از آنجایی که ممکن است برای یک یا دو روز حساسیت ایجاد شود، از مصرف نوشیدنی ها و غذاهای بیش از حد گرم با سرد اجتناب کنید
مراجعه به دندانپزشک در فواصل منظم و همچنین قوانین کلی مراقبت مانند مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهان شویه های ضد عفونی کننده نیز ضروری است.
در چند روز اول پس از درمان، ممکن است درد خفیفی را در ناحیه دندان عصب کشی شده حس کنید، به خصوص اگر از قبل درد یا عفونت وجود داشته باشد. این ناراحتی را می توان با داروهای بدون نسخه یا تجویزی تسکین داد.