دسته‌بندی نشدهمقالات و مطالب آموزشی

درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت و آمالگام؛ از علت تا راه حل آن

پرکردن دندان رایج ترین و ایمن ترین درمان برای پوسیدگی است. اما سوال اینچاست که درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت به چه علت ایجاد میشود؟ و چقدر طول میکشد؟ هنگام پرکردن دندان، بروز مقداری درد جزئی و حساسیت دندان طبیعی است. این درد معمولاً پس از چند ساعت از بین می‌ رود، اما حساسیت به مایعات سرد و گرم ممکن است تا یک هفته ادامه داشته باشد.

هدف از پر کردن دندان اصلاح پوسیدگی یا حفره دندان و کاهش هر گونه ناراحتی است که ممکن است ایجاد کنند. پس چرا برخی افراد پس از پر کردن دندان درد می کنند؟ دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت ادامه دار باشد. در برخی موارد، ناراحتی صرفاً واکنشی به روند ترمیم دندان است. اما اگر درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت از بین نرود چه؟ یا اگر درد از بین برود و سپس برگردد چه؟ در ادامه همه چیز را توضیح خواهیم داد.

علت درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت و آمالگام

درد دندان بعد از پر کردن با کامپوزیت و آمالگام؛ پر کردن دندان

درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت و آمالگام، موضوعی است که میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم. اما قبل از آن اجازه دهید فرآیند پر کردن دندان را خیلی سریع با هم بررسی کنیم. پر کردن دندان با کامپوزیت حفره های ناشی از پوسیدگی را درمان می کند. حفره ها سوراخ هایی در دندان هستند که توسط اسید تولید شده توسط باکتری ها ایجاد می شوند. پر کردن حفره روشی ساده برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی و از دست رفتن دندان است.

دندانپزشک ابتدا بی حسی موضعی (معمولاً نووکائین) را برای بی حس کردن ناحیه اطراف دندان تزریق می کند. بیماران معمولاً قبل از بی حس شدن ناحیه، دردی شبیه به سوزن سوزن یا نیشگون گرفتن را تجربه می کنند. هنگامی که ناحیه بی حس شد، دندانپزشک قسمت های پوسیده دندان را تراش می دهد.

سپس دندان را قبل از استفاده از ماده پرکننده کامپوزیت، تمیز می کند. در نهایت دندان صیقل و سوهان می شود تا پرکردگی روی بایت بیمار تاثیری نداشته باشد. معمولاً بیماران می توانند پس از درمان به فعالیت های عادی خود ادامه دهند و درد  و حساسیت مختل کننده ای را تجربه نمی کنند.

درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت طبیعیست؟

دندانپزشک برای به حداقل رساندن درد در حین پر کردن دندان از بی حسی موضعی استفاده می کند در مواردی ممکن است داروهای آرامبخش نیز برای بیمار تجویز شود. وجود مقداری کمی درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت، به خصوص در چند ساعت اول طبیعی است. طبیعی است که با از بین رفتن بی حسی موضعی، احساس سوزن سوزن شدن بکنید.

اگر درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت در عرض چند ساعت از بین نرود، ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد. گاهی اوقات درد ممکن است کاهش یابد و بعداً عود کند. این ممکن است به این معنی باشد که هنوز پوسیدگی در اطراف پر کردن وجود دارد، یا اینکه حفره گسترده تر از آنچه قبلا تصور می شد، بوده است و می تواند به این معنی باشد که مشکلی در رابطه با پر کردن وجود دارد.

علت درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت

پر کردن دندان راه حلی است که باید درد دندان را تسکین دهد، اما اغلب افراد پس از پر کردن دندان از درد بد دندان رنج می برند. این درد ممکن است به علل زیر رخ دهد:

1) مال اکلوژن

یکی از دلایل رایج درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت این است که ماده پرکننده کامپوزیت به درستی درون حفره پوسیدگی قرار نگرفته و با بایت شما تداخل دارد در واقع ماده پر کننده کامپوزیت نسبت به ابعاد حفره دندان، حجم زیادی دارد. این حالت باعث ایجاد فشار به دندان پر شده و ایجاد درد ادامه دار بعد از پر کردن دندان می شود.

اگر چند روز پس از پرکردن خود متوجه دردی شُدید که مخصوصاً هنگام گاز گرفتن ایجاد می‌شود، یا در هنگام غذا خوردن مشکل دارید، ممکن است ارتفاع دندان پر شده با دندان‌های دیگر شما مطابقت نداشته باشد زیرا خیلی بلند است. این حالت می تواند باعث ایجاد مال اکلوژن شود که مانع از قرار گرفتن مناسب دندان ها در هنگام گاز گرفتن و جویدن می شود. دندانپزشک می تواند ارتفاع پرکردگی شما را طوری تنظیم کند تا تا مطمئن شود که با دندان های دیگر شما هماهنگ است.

علت درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت و آمالگام ؛ حساسیت به ماده

2) حساسیت به نوع ماده پرکننده

نوع پر کننده مورد استفاده توسط دندانپزشک شما نیز می تواند باعث حساسیت یا درد دندان پس از پرکردن دندان شود. گاهی اوقات ممکن است بیمار نسبت به این مواد پر کننده حساسیت داشته باشد. در نتیجه به دنبال واکنش بدن به این مواد، علائم آلرژیک مانند درد شدید، خارش و یا ضایعات ریز روی لثه و .. را تجربه خواهد کرد.

برای تسکین درد دندان پر شده که ناشی از واکنش آلرژیک است، باید پر کردگی فعلی را برداشته شود و آن را با یک ماده دیگر که فرد به آن حساسیت وجود ندارد، جایگزین شود. راه های زیادی برای مقابله یا از بین بردن حساسیت ناشی از پر کردن کامپوزیت وجود دارد، از استفاده از مواد مختلف تا تغییر روش استفاده شده برای قرار دادن ماده پر کننده.

3) شوک گالوانیکی

شوک گالوانیکی زمانی رخ می دهد که پرکننده های موجود در دندان های مجاور ساخته شده از فلزات غیر مشابه (یکی از طلا و دیگری آمالگام یا کامپوزیت) با هم تماس پیدا کرده و جریان الکتریکی تولید می کنند. با این حال، این وضعیت بسیار نادر است.

4) التهاب عصب

یکی دیگر از علل دندان درد پس از پرکردن با کامپوزیت، التهاب عصب است. التهاب عصبی یک وضعیت غیرقابل برگشت است. این عارضه که پالپیت نامیده می شود، نیاز به درمان ریشه دارد.

پالپ به بخش نرم دندان گفته می‌شود که زیر عاج دندان و داخل کانال ریشه قرار گرفته است. درد ضربان دار بعد از پرکردن دندان با کامپوزیت ممکن است به دلیل آسیب به داخلی ترین لایه پالپ دندان رخ دهد.

علت درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت و آمالگام ؛ عفونت و آبسه دندان

5) عفونت و آبسه دندان

همچنین ممکن است  به علت کاربرد مواد نامناسب و یا روش نامناسب برای پرکردن دندان، ترک‌ خوردگی و یا شکافی مابین ماده پرکننده و حفره دندان ایجاد شود و این شکاف، فضایی برای ورود باکتری‌ها به بخش‌های داخلی دندان ایجاد کند که منجر به بروز عفونت دندان و آبسه می‌شود.

6) انقباض پرکننده کامپوزیت دندانی

 کامپوزیت ها (پرکردگی های سفید) با سفت شدن کمی کوچک می شوند. به طور کلی دندانپزشک مواد را به شکل مایع تا خمیری داخل حفره قرار می دهد و سپس از یک نور قوی (LED یا هالوژن) برای سفت شدن فوری مواد استفاده می کند. اگر مواد کامپوزیت به طور نادرست قرار داده شود، کامپوزیت به اندازه ای منقبض می شود که شکاف کوچکی در اطراف پرکردگی دندان ایجاد شود. در این صورت دندان به گرما و سرما حساس می شود و درد شدیدی را در این ناحیه تجربه خواهید کرد.

7) بروز پوسیدگی ثانویه زیر ناحیه دندان پر شده با کامپوزیت

یکی دیگر از علل درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت ممکن است پوسیدگی ثانویه زیر پر کردگی باشد که باعث ایجاد درد در ناحیه دندان پر شده با گذشت زمان می شود. این پوسیدگی ممکن است زمانی ایجاد شود که بین پر کردگی و دندان فضای خالی وجود داشته باشد و یا به دلیل بهداشت نامناسب دهان و دندان و وجود پلاک میکروبی، باکتری هایی به این فضای خالی نفوذ کرده و ایجاد پوسیدگی و درد کنند.

علت درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت و آمالگام

چه قدر باید صبر کنیم تا درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت از بین برود؟

اگر درد بعد از پرکردن بعد از دو روز اول آن قدر شدید است که روال زندگی شما را مختل کرده است، اگر درد شبانه، درد نبض‌دار دارید، در اولین فرصت به دندانپزشک خود مراجعه کرده و این موارد را با او در میان بگذارید.

اگر پس از پر کردن دندان با علائم زیر مواجه شدید، باید فوراً با دندانپزشک تماس بگیرید:

  • تورم اطراف دندان؛
  • درد یا حساسیتی که بیش از 5 روز طول بکشد؛
  • بثورات یا خارش در اطراف محل پرکردگی؛
  • درد مداوم و پیش رونده، حتی زمانی که هیچ محرکی وجود ندارد؛
  • اگر هنگام جویدن و گاز گرفتن، به ویژه پس از چند روز از پر کردن دندان، درد شدید احساس می کنید.

علت درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت و آمالگام

روش های کاهش درد دندان بعد از پرکردن با کامپوزیت

چندین کار وجود دارد که بیماران می توانند برای کاهش درد ناشی از پر کردن دندان انجام دهند. در چند روز اول پس از پر کردن، استفاده از بی حس کننده های موضعی یا مسکن های بدون نسخه می توانند درد شما را کاهش دهند. همچنین رعایت موارد زیر ضروری است:

  • مسواک زدن با ملایمت بیشتر از حد معمول، بخصوص اطراف دندان پر شده جدید.
  • اجتناب از مصرف غذاهایی که ممکن است باعث درد یا حساسیت می شوند، مانند غذاهای خیلی گرم یا سرد، غذاهای ترد، غذاهای اسیدی یا غذاهای شیرین.
  • پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، دهان را با آب نمک گرم بشویید.
  • اجتناب از استفاده از هر گونه محصولات سفید کننده دندان که می توانند حساسیت را افزایش دهند.

اگر بعد از پر کردن دندان درد شدیدی را تجربه کردید، مطمئناً زمان آن فرا رسیده است که به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک ممکن است پر کردن را دوباره انجام دهد یا درمان های دیگری برای شرایط ایجاد کننده درد اعمال کند.

تیم تحریریه کلینیک ثمین دنتال

کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس، یکی از مجهز ترین کلینیک های شرق تهران است که تمام خدمات دندانپزشکی را به همشهریان عزیز تهرانی و البته سایر شهرهای ایران ارائه میکند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا