خدمات کلینیک ثمیندسته‌بندی نشدهمقالات اصلیمقالات و مطالب آموزشی

جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته | مراحل، هزینه، مراقبت ها

دندان های ما توسط استخوان و بافت لثه احاطه شده است. زمانی که دندان ها شروع به رویش می کنند، ابتدا از بافت استخوانی و سپس از بافت لثه عبور می کنند. اما برخی از دندان ها نمی توانند از هر دو بافت یا فقط بافت لثه عبور کنند و در زیر این بافت یا بافت ها به صورت مدفون یا نهفته، باقی می مانند. در چنین شرایطی، این دندان را دندان نهفته می نامند. شایع ترین دندان های نهفته، دندان های عقل هستند که در این مقاله قصد داریم در مورد جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته صحبت کنیم. به غیر از دندان های عقل نهفته، دندان نیش، ​دندان های آسیای کوچک و بزرگ و حتی دندان های قدامی نیز می توانند به صورت دندان های نهفته، باقی بمانند.

در این مقاله چه میخوانید؟


  • جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته | مراحل، هزینه، مراقبت ها
  • جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته چگونه است؟
  • مراحل جراحی دندان عقل
  • چرا جراحی دندان عقل درد دارد؟
  • مشکلات ناشی از دندان عقل نهفته
  • اگر دندان عقل را جراحی نکنیم چه میشود؟
  • چرا باید دندان عقل را بکشیم؟
  • عمق دندان عقل نهفته چقدر است؟
  • ویدیو جراحی دندان عقل
  • مشاوره جراحی دندان عقل
  • مراقبت های بعد از کشیدن دندان
  • عوارض جراحی کشیدن دندان عقل

جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته چگونه است؟

جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته چگونه است؟

دندان عقل، آخرین دندان آسیاب است که در انتهای هر دو طرف فک قرار دارد. دندان عقل که معمولاً در سنین 17 تا 24 سالگی رویش می کند، به عنوان دندان آسیاب سوم نیز شناخته می شود.

در برخی افراد، این دندان‌ها که  معمولا در اواسط دهه دوم زندگی فرد رویش می کنند، ممکن است هنگام رویش و بیرون آمدن دردناک باشند. اگرچه احتمال نهفته شدن هر دندانی در فک وجود دارد، اما دندان عقل، بیشترین احتمال نهفته شدن را دارد.

دندان‌های نهفته، بخش جداگانه و مهمی در درمان‌های دندانپزشکی را تشکیل می‌دهند. در ادامه‌ی این مطلب، به بررسی موضوع جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته نهفته می پردازیم و مراحل، هزینه، مراقبت های مربوط به آن را شرح می دهیم.

چیزی که نباید آن را فراموش کنید این است که اجازه ندهید این نام، شما را بترساند. جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته نامی است که برای زمانی که دندان مورد نظر به راحتی رویش نمی یابد و مشکلات حاد برای فرد به وجود بیاید، استفاده می شود. مانند کشیدن دندان معمولی، جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته، تحت بی حسی موضعی انجام می شود.

آیا تمام دندان های عقل نیاز به کشیدن دارند؟

خیر، اگر دندان عقل نهفته، دندان های مجاور را تحت فشار قرار ندهد، به استخوانی که در آن است آسیبی نرساند، به راحتی تمیز شود و دردناک نباشد، نیازی به کشیدن آن نیست. همچنین اگر دندان عقل مورد نظر به دلیل پوسیدگی یا شکستگی آسیب دیده باشد و امکان درمان با پر کردن، درمان ریشه، روکش یا سایر روش های درمانی وجود نداشته باشد، باید از دهان خارج شود.

اگر دندان عقل در زمانی که نیاز به کشیدن دارد کشیده نشود، باعث بی نظمی و کجی در دندان های دیگر، بروز التهاب و آسیب به دندان های دیگر می شود.

 مراحل جراحی دندان عقل

 مراحل جراحی دندان عقل

جراحی دندان عقل با ارزیابی وضعیت سلامت دندان و سلامت عمومی شما آغاز می شود. معمولاً برای ارزیابی راحت دندان یک عکس با رادیو گرافی دندان گرفته می شود.

جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته، معمولاً عملی است که در مطب دندانپزشکی انجام می شود، اما در موارد بسیار پیچیده، ممکن است انجام جراحی توسط جراح فک و صورت در شرایط اتاق عمل صورت گیرد. نوع و مدت زمان جراحی کاملاً به وضعیت دندان و موقعیت آن بستگی دارد. به طور کلی،

این فرآیند بین نیم ساعت تا یک ساعت و نیم، طول می کشد. قبل از شروع جراحی یک قرص آرامبخش با دوز پایین به بیمار داده می شود و سپس بی حسی موضعی اعمال می شود.

اگر دندان عقل شما نهفته باشد، برشی در لثه ایجاد می شود تا دندان رویت شود. اگر دندان در استخوان باشد مقداری از استخوان برداشته می شود.

پس از اینکه دندان کاملاً در معرض دید قرار گرفت و یک ناحیه کاری راحتی برای دندانپزشک ایجاد شد، دندان عقل نهفته گاهی به صورت یک تکه یا گاهی به چند قسمت تقسیم شده و از فضای دهان خارج می شود.

به طور کلی، مراحل جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته به صورت زیر است:

  1. دندانپزشک برشی در بافت لثه ایجاد می کند تا دندان نهفته نمایان شود
  2. استخوان مسدود کننده دسترسی به ریشه دندان را تمیز می کند
  3. دندان را به قطعات کوچکتر خرد می کند
  4. تکه های دندان را از فضای فمک خارج می کند.
  5. محل دندان کشیده شده را از باقی مانده دندان یا استخوان پاک می کند
  6. محل زخم را بخیه می زند.
  7. گاز استریل را روی محل دندان عقل کشیده شده قرار می دهد تا خونریزی را کنترل و متوقف کند و به تشکیل لخته خون کمک کند.
  8. به مدت نیم الی یک ساعت شما را تحت نظر نگه می دارد تا مطمئن شود مشکل خاصی برایتان ایجاد نشده است.

مشکلات ناشی از دندان عقل نهفته

مشکلات ناشی از دندان عقل نهفته

دندان درد، لثه های قرمز و متورم، سردرد، طعم و بوی بد دهان، تورم اطراف فک، خونریزی لثه و تورم در اطراف چانه، می تواند از مشکلات رایج ناشی از دندان عقل نهفته باشند.

دندان عقل نهفته می تواند باعث درد، آسیب به دندان های دیگر و سایر مشکلات دندانی شود. در برخی موارد، دندان عقل نهفته ممکن است مشکل آشکار یا فوری ایجاد نکند.

با این حال، از آنجایی که تمیز کردن این دندان ها دشوار است، نسبت به سایر دندان ها در برابر پوسیدگی دندان و بیماری های لثه آسیب پذیرتر هستند. برخی از دندانپزشکان، برداشتن دندان عقل نهفته بدون علامت را برای جلوگیری از مشکلات احتمالی آینده توصیه می کنند.

همچنین التهاب بافت نرم استخوانی معمولا در محل دندان عقل نهفته رخ می دهد. از آنجایی که این التهاب باعث ایجاد درد شدید در بیمار، ایجاد التهاب در سایر دندان ها و ایجاد کیست در ناحیه می شود، جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته، ضروری است.

دندان عقل ملتهب و عفونی را می توان با مصرف داروهای آنتی بیوتیکی که توسط پزشک تجویز می شود، درمان کرد. اما تا زمانی که این دندان ها کشیده نشوند، عفونت عود خواهد کرد.

اگر دندان عقل را جراحی نکنیم چه می شود؟

اگرچه کشیدن دندان عقل نهفته، افراد را می ترساند، اما اگر کشیدن دندان عقل به موقع انجام نشود، به سایر دندان ها آسیب می رساند و سلامت دهان فرد را به خطر می اندازد. همچنین می تواند موجب ایجاد درد و عفونت های شدید در آینده شود که زندگی عادی فرد را مختل می کند.

چرا باید دندان عقل را بکشیم؟

چرا باید دندان عقل را بکشیم؟

با افزایش سن، ساختار فک با تغییر عادات غذایی کوچک می شود. به همین دلیل دندان ها نمی توانند جایی برای رویش راحت در فک پیدا کنند. این تنگی فضا و تمایل دندان ها به بیرون، مشکلاتی مانند دندان عقل نهفته را ایجاد می کند.

اکثر مردم در مجموع چهار دندان عقل دارند که معمولاً در بافت لثه یا استخوان فرو می‌روند و یا به دلیل کمبود فضا در جهات مختلف، رویش می کنند. از آنجایی که این موارد باعث ایجاد یکسری مشکلات جدی برای فرد می شود، که باید با صلاحدید پزشک این دندان ها از فضای دهان و فک خارج شوند.

بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل حدود  17 الی 19 سالگی است. از آنجایی که دندان عقل در این سن تازه شروع به شکل گیری کرده است و استخوان فک به سختی بزرگسالان نیست، بنابراین جراحی آن آسان است. همچنین، از آنجایی که ریشه دندان ها به طور کامل شکل نگرفته اند، روند بهبود پس از جراحی، سریعتر خواهد بود.

مشکلات ناشی از دندان عقل با توجه به عوامل مختلف متفاوت است. اندازه فک و جهت دندان اندازه مشکل را تعیین می کند. ممکن است درد یا شکایتی وجود نداشته باشد، اما سایر دندان ها در معرض خطر زیادی هستند.

افرادی که دندان عقل خود را در سنین پایین‌ جراحی می کنند، می‌توانند راحت‌تر این فرآیند را پشت سر بگذارند، زیرا ریشه و استخوان‌شان قبل از تشکیل کامل کشیده می‌شود. اگرچه با افزایش سن این وضعیت از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته در سنین بالا، می تواند روند دردناک تری داشته باشد.

عمق دندان عقل نهفته چقدر است؟

میزان عمق دندان عقل نهفته به صورت ساده و کلی، دارای 3 حالت است:

  • هر گاه دندان کاملاً مدفون در استخوان باشد و تاج دندان کاملاً توسط بافت لثه، پوشیده شده باشد.
  • دندان به صورت نیمه نهفته بوده و نصف یا بیشتر تاج دندان توسط بافت لثه، پوشیده شده باشد.
  • با زاویه ای راست نسبت به دندان بعدی یا به صورت کج، رشد می کند.

ویدیو جراحی دندان عقل

مراقبت های بعد از کشیدن دندان عقل نهفته

مراقبت های بعد از کشیدن دندان عقل نهفته

پس از جراحی دندان عقل، مدتی تحت نظر خواهید بود. وقتی احساس بهتری کردید، می توانید با تایید دندانپزشک به خانه بروید. معمولاً توصیه می شود تا دو روز پس از جراحی توصیه می شود.

1) خونریزی بعد از جراحی

 بعد از جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته طبیعی است که خونریزی داشته باشید. گاز استریل را به مدت 30 دقیقه بعد از جراحی، روی ناحیه دندان کشیده شده نگه دارید.

گاز استریل  را به مدت 30 دقیقه گاز بگیرید یا با انگشت فشار دهید تا خونریزی متوقف شود. گزینه دیگر استفاده از چای کیسه ای مرطوب به مدت 30 دقیقه است. اسید تانیک موجود در چای کیسه ای، با منقبض کردن عروق خونی به کاهش و توقف خونریزی کمک می کند.

تکه های یخ را تا دو روز پس از جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته (به مدت 10 دقیقه و سپس 20 دقیقه استراحت) به طور متناوب در قسمت بیرونی دهان خود قرار دهید تا تورم، کبودی یا درد به حداقل برسد.

2) خوردن و آشامیدن بعد از جراحی دندان عقل

در دو ساعت اول بعد از جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته، خوردن و آشامیدن را محدود کنید و بقیه روز را استراحت کنید. همچنین از سیگار کشیدن به مدت یک هفته و تف کردن آب دهان خود به صورت بیش از حد، خودداری کنید. پس از 12 ساعت، می توانید به آرامی دهان خود را با آب نمک یا یک دهان شویه رقیق شده، شستشو دهید.

پس از قطع خونریزی، مقدار زیادی نوشیدنی به صورت ولرم بنوشید. همچنین تا یک هفته بعد از جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته باید غذاهای نرم بخورید.

بهتر است پودینگ، تخم مرغ، پوره سیب زمینی و غلات پخته شده و همچنین سبزیجات و میوه های له شده در مخلوط کن را ترجیح دهید. همچنین از مصرف غذاهای سفت، چسبناک، داغ یا تند که می توانند زخم ایجاد شده را تحریک کنند، خودداری کنید.

3) مسواک زدن

در شب جراحی دندان های خود را به آرامی و با ملایمت مسواک بزنید، و از مسواک زدن اطراف یا ناحیه دندان عقل کشیده شده به شدت خودداری کنید.

4) مصرف دارو بعد از جراحی دندان عقل

داروهای ضد درد و آنتی بیوتیک های تجویز شده برای جلوگیری از عفونت را دقیقاً طبق دستور دندانپزشک مصرف کنید. اگر از داروهای مسکن قوی استفاده می کنید، به یاد داشته باشید که نباید رانندگی کنید یا ماشین آلات کار کنید. همچنین از مصرف نوشیدنی های الکلی خودداری کنید.

5) ورزش

حداقل تا یک هفته از انجام فعالیت های شدید کاری و ورزشی شدید که ممکن است باعث افزایش خونریزی در ناحیه دندان عقل کشیده شده، شود، خودداری کنید.

در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر، فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید:

  • درد و تورمی که تجربه می کنید باید با گذشت هر روز کاهش یابد
  • خونریزی بیش از حد که با فشار برطرف نمی شود.
  • درد شدید ضربان دار به مدت سه تا چهار روز پس از جراحی.

عوارض جراحی کشیدن دندان عقل

عوارض جراحی کشیدن دندان عقل

این یکی از سوالات متداول بیماران است. ممکن است تورم بعد از جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته مشاهده شود و خونریزی خفیف تا 24 ساعت بعد از عمل کشیدن دندان رخ دهد که طبیعی است. در صورت بروز خونریزی شدید، درد و تورم طولانی مدت و داشتن تب، حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

بروز حفره خشک (ترمیم نشدن محل دندان عقل کشیده شده) می تواند باعث ایجاد درد، خونریزی شدید و طولانی شدن روند بهبودی فرد شود.

ممکن است مشکلات بافت سینوسی و یا آسیب عصبی در لب پایین، زبان یا فک رخ می دهد. برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل بهتر است در انتخاب دندانپزشک خود دقت لازم را داشته باشید و از مهارت و تخصص وی در این زمینه مطمئن شوید.

راه هایی برای جلوگیری از تشکیل دندان عقل نهفته

هیچ کاری نمی توانید برای جلوگیری از رویش دندان عقل نهفته  انجام دهید. با این حال، معاینه منظم توسط دندانپزشک به شما اجازه می دهد تا رشد و تکامل این دندان ها را کنترل کنید و وضعیت دندان‌های عقل  را قبل از بروز هر گونه علامتی، تحت نظر داشته باشید. به همین خاطر است که مراجعه به دندانپزشک به صورت دوره ای و هر شش ماه یکبار توصیه می شود.

قیمت و هزینه جراحی دندان عقل نهفته

فاکتورهای زیادی مانند وضعیت و ساختار دندان نهفته فرد، تفاوت در دستمزد دریافتی توسط دندانپزشک عادی و متخصص جراح دندانژزشکٰ انجام این جراحی در کلان شهرها یا شهرستان ها و… وجود دارد که هزینه کشیدن دندان عقل را تحت الشعاع قرار می دهد. اما به طور کلی هزینه جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته ما بین 500 هزار تا دو میلیون تومان است.

می توانید با برقراری ارتباط  و مراجعه به دندانپزشکان متخصص و حاذق کلینیک ثمین دنتال در مورد هزینه جراحی دندان عقل نهفته اطلاعات بیشتری کسب کنید.

تیم تحریریه کلینیک ثمین دنتال

کلینیک ثمین دنتال تهرانپارس، یکی از مجهز ترین کلینیک های شرق تهران است که تمام خدمات دندانپزشکی را به همشهریان عزیز تهرانی و البته سایر شهرهای ایران ارائه میکند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا